Încă nu a trecut primul trimestru al anului 2024 și Despărțământul ASTRA ”Dr. Teodor Mihali” Dej se poate lăuda cu nu mai puțin de zece manifestări cultural-artistice și literare, adevărate întâlniri de suflet, mult apreciate nu numai de astriști, dar și de numeroșii participanți, care săptămână de săptămână onorează aceste acțiuni educative.
Da, educative, fiindcă scopul acestor conferințe, expoziții și prezentări de carte este popularizarea personalităților de seamă ale vieții spirituale din zona Someșurilor. Exemplu concret în susținerea afirmației noastre este evenimentul organizat în Seria comemorărilor astriste ”Strămoșii noștri”, care a avut loc în satul maramureșean Prislop (Boiu Mare)
cu prilejul sărbătoririi 169 de ani de la nașterea patronului spiritual al ASTRA Dej, Dr. Teodor Mihali. În programul evenimentului ”Istorii Subiective” a figurat o deplasare în satul natal al sărbătoritului , unde au fost depuse coroane de flori la bustul astristului, Editura ASTRA-Dej donând cărți Școlii ”Dr. Teodor Mihali” din localitate. Depuneri de coroane au mai avut loc la Casa Mihali și la statuia din orașul de la confluența Someșurilor. Astriștii dejeni au onorat și manifestarea ”Rememorări” desfășurată la Primăria din centrul Dejului, unde unul din urmașii familiei Teodor Mihali, Ing. Ioan Ilie a susținut conferința ”Familia Mihali 169 de ani”, iar președintele ASTRA Dej, Ec. Dr. Radu Gavrilă a vorbit celor prezenți despre Viața și destinul unui memorandist, în cărți, ziare și reviste. De asemenea, oaspeții au avut parte și de o expoziție de carte veche din colecția familiei Gavrilă ”Gheorghe Șincai -270 de ani de la naștere”.
Tot Despărțământul ASTRA Dej zilele trecute a organizat în parteneriat cu Cercul Militar din localitate vernisajul celei de a 7-a expoziții din cadrul Galeriei de artă a astriștilor dejeni și prietenilor lor ”ASTRA Art Gallery”. De astă dată expune artistul dejean Lorand Puși , absolvent al Liceului de Arte plastice „Corneliu Baba” din Bistrița Năsăud , Secția Design Ambiental și Arhitectură , promoția 2006, Plasticitate – Sculptură și Grafică. Absolvent al Universității de arte plastice & arte decorative si design Cluj Napoca promoția 2010. Prima expoziție în cadrul școlii, caricaturile personajelor din operele lui Caragiale și diferite portrete desenate în creion ale personajelor expresiv importante din istorie. Participări la olimpiadele naționale : sculptură și grafică. A participat la olimpiada de desen în orașul Zielona Gora – Polonia printr-un schimb de experiență al liceelor de arte plastice partenere. Expoziții de grup la galeriile Liceului. Implicat în multe proiecte și expoziții ale studenților, in Universitate. Implicat în multe proiecte, cu tinerii, mai ales artistice. Primele expoziții mai importante au fost la Expo Transilvania Cluj. Expoziții de grafică și pictură în majoritate cafenelelor care susțineau artiștii prin expunere și vernisaje. Au vorbit despre lucrările grafice si rolul artistului plastic in viaţa comunității prof. Lucian Iosip, medicul Ioan Oprea, Luminita Fodor si Adriana Szilagyi. Au recitat din Nichita Stănescu si Alexandru Macedonski : Adriana Szilagyi, Dorina Rus, Gina Cobârzan , Lavinia Marchiș, Lucian Iosip si Radu Gavrilă.
În organizarea astriștilor dejeni urmează alte acțiuni interesante, urmărite cu consecvență și de noi, care de fiecare dată marcăm cu plăcere toate aceste adevărate reuniuni literare.
Szekely Csaba