
Miercuri, 15 mai 2024, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a avut loc deschiderea conferinței „Sănătatea Familiei și Natalitatea”, organizată de Academia de Științe Medicale, sub egida Academiei Române. La eveniment au participat rectorul UBB Daniel David și profesorii Monica Acalovschi, Dumitru Bortun, Nicolae Hâncu.
La deschiderea conferinței rectorul UBB, prof. univ.dr. Daniel David, a precizat că această conferință a pornit de la o problemă practică, majoră, problemă legată de natalitate și că există două planuri: un plan A „în care specialiștii încearcă să înțeleagă de ce natalitatea scade, de ce suntem tot mai puțini și mai bătrâni și își pun probleme în acest sens, căutând mecanisme prin care să blocăm această scădere sau chiar să dezvoltăm natalitatea”. În opinia rectorului UBB, dacă nu iese planul A, trebuie să fim pregătiți și de un plan B: „Gândim o Românie cu o populație mai mică, cu mai mulți seniori, astfel încât să gândim inovativ prin mecanisme de îmbătrânire activă, de autonomie a indivizilor”.
Pe primul loc în UE la mame adolescente sub 15 ani
În luarea sa de cuvânt, prof. dr. Monica Acalovschi, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale a spus că scăderea natalității are loc, în general, în lumea bună, în Europa și Statele Unite ale Americii. „În România această scădere a populație este datorită migrației masive din ultimele două decenii. S-a migrat, mai ales, forța de muncă. Este esențial să crească natalitatea fiindcă s-a calculat că până în anul 2050 populația din România, peste vârsta de 65 de ani, va crește în proporție de 60% ceea ce va pune o mare presiune pe bugetul asigurărilor sociale.”, a atras atenția prof. dr. Monica Acalovschi, care a amintit o posibilă soluție, „Trebuie să încercăm să creștem peste limita de fertilitate, deci doi copii pe o familie”. O altă problemă adusă în discuție de renumitul medic este faptul că România se află pe locul doi în UE în ceea ce privește nașterile la adolescenți, și mai trist, pe locul întâi în ceea ce privește nașterile la adolescentele sub 15 ani. „Ca măsură trebuie intervenit pe linie educativă”.
De asemenea, un semnal de alarmă a tras și prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, care a declarat că „Proiecția și traiectul obezității la copil sunt înspăimântătoare. Dintr-o 100 de copii care se nasc acum, peste cinci ani, jumătate vor fi supraponderali sau obezi. Obezitatea afectează fertilitatea. Atunci nu numai că scade fertilitatea, dar și calitatea produsului de concepție.”
Prezent la deschidere, prof. univ. dr. Dumitru Bortun de Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti a afirmat că în condițiile în care nu se reușește creșterea natalității România trebuie să aibă și o altă viziune, cea cu o populație mai puțină, dar mai educată. „Încercăm să creștem natalitatea, dar dacă nu reușim? Dacă procesele sociale în care suntem angajați, integrarea europeană ne vor obliga să vedem că nu se poate, trebuie să avem și o altă viziune, o Românie cu o populație mai puțină, dar mai educată, o Românie cu o populație mai eficientă, mai muncitoare, mai capabilă să-și îndeplinească datoria. Nu trebuie să gândim doar cantitativ. Trebuie să vedem partea calitativă a dezvoltării umane. În școală se face tot timpul performanță pentru examen și se uită educația omenescului. În școala românească se face învățământ, dar nu se face educație pentru că noi nu formăm copiii pentru dezvoltare personală, nu formăm caractere morale, cetățeni activi, oameni curioși și capabili să învețe toată viața. Îi învățăm să ia următorul examen, pe unii îi transformăm în anexele calculatorului.”, a spus acesta.
Totodată, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș a declarat că în ultimele două decenii UE și-a creat singură probleme și va trebui să găsească soluții să le rezolve. Soluțiile enumerate de profesorul clujean sunt investițiile în dezvoltarea tehnologică, în inovare, domenii pe care UE le-a lăsat la o parte, dar și investiții în dezvoltarea capitalului uman.
Tia Sîrca