April 9, 2025

Gardul ilegal ridicat în Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” a fost înlăturat după ce Direcția de Cultură a Județului Cluj a somat Universitatea „Babeș-Bolyai” despre faptul că a fost ridicat fără autorizație de construire și fără aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice.

UBB a decis să transforme o importantă suprafață din Parcul „Iuliu Hațieganu”, unul dintre cele mai bine amenajate și dotate parcuri sportive din Europa, în zonă de agrement pentru public.

Solicitarea de a permite accesul liber în parc a venit din partea unei singure persoane. Este vorba de un trol al așa zisului activism civic și de mediu Adrian Dohotaru, fost deputat, despre care Făclia a scris că este un pseudo apărător al mediului. Ca argument în acest sens, Făclia a adus mijlocul de transport folosit de Dohotaru pe parcursul celor patru ani de mandat de deputat pentru a ajunge la București.

În pofida dezbaterii pe tema încălzirii globale, Dohotaru a călătorit mai mult după preluarea mandatului în 2016 cu avionul-cel mai poluant mijloc de transport.

Imediat după începerea lucrărilor de ridicare a gardului pe axa est-vestică a Parcului, ziarul Făclia a atras atenția că împrejmuirea  schimbă conceptul Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu”-obiectiv de patrimoniu aflat pe lista monumentelor istorice.

În acest context, Direcția de Cultură Cluj s-a sesizat și a cerut UBB să oprească lucrările și să intre în legalitate.

Arhitectul Virgil Pop din cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor istorice a declarat săptămâna trecută pentru Făclia că avizul era obligatoriu pentru o astfel de lucrare.

„UBB este cel mai mare proprietar de monumente istorice. Nici bisericile nu au atât de multe monumente istorice. Parcul sportiv „Iuliu Hațieganu” este cea mai mare realizare românească în Cluj în perioada interbelică. Nimic nu s-a făcut de valoarea acestui parc cu impact urbanistic”, a declarat arhitectul Virgil Pop.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *