April 18, 2025

Data: aprilie 2025

Comunicat de presă
Lansare proiect
Modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție și patologie animală a USAMV Cluj-Napoca la Jucu – etapa II

Comunicat de presa_JUCU_etapa II

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA, în calitate de BENEFICIAR, a încheiat Contractul de Finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord Vest 2021-2027, Prioritatea: P6. O regiune educată, Obiectivul specific: RSO4.2_Îmbunătățirea accesului egal la servicii de calitate și incluzive în educație, formare și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online, Operațiunea c) Dezvoltarea infrastructurii educaționale în învățământul universitar, apel de proiecte: PRNV/2024/623.Etap pentru proiectul cu titlul „Modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție și patologie animală a USAMV Cluj-Napoca la Jucu„ – Etapa II, cod SMIS 324519.

Perioada de implementare: 17 luni, între data de 29.07.2024 și 28.12.2025
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului este creșterea relevantei învățământului Universității de Științe Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca, modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție si patologie animala astfel încât pregătirea absolvenților universității sa fie in relație directa cu piața forței de munca si sectoarele economice competitive. Prin implementarea acestui proiect se va crea o baza didactica si practica care va corespunde ultimelor standarde din domeniile vizate de facultățile universității noastre: biotehnologii si medicina veterinara. In ultimii ani, s-au făcut numeroase progrese in ceea ce privește tehnicile si aparatura in domeniile vizate, din acest motiv este absolut necesar ca studenții universității sa aibă ocazia de a studia încă din primii ani de facultate in laboratoare performanțe care sa simuleze activitatea din sectoarele economice -viitori angajatori. Universitatea noastră a dezvoltat multiple parteneriate cu fermieri, societăți comerciale de profil, fabrici, ONG-uri, care doresc sa recruteze absolvenți din cadrul facultăților amintite anterior, însă in mod constant ni se solicita o mai mare implicare practica a studenților încă din perioada studiilor. Spatiile de practica oferite in prezent de instituția noastră, sunt insuficiente si multe dintre acestea nu mai corespund din punct de vedere tehnic realităților economice si tehnice. In concluzie, prin îndeplinirea obiectivului general al proiectului vom veni in întimpinarea pieței forței de munca cu absolvenți pregătiți conform solicitărilor economice actuale.
Obiectivul specific 1. Reabilitarea si îmbunătățirea infrastructurii educaționale existente. Se urmărește reabilitarea clădirilor existente astfel încât sa corespunda din punct de vedere tehnic si funcțional activităților didactice. Investițiile se vor realiza ținând cont de tendințele de dezvoltare economica in raport cu cerințele pieței si politicile naționale in domeniu (Strategia naționala pentru învățământ terțiar, SNC si SNCDI). Vor fi reabilitați 1011 mp construiți.
Obiectivul specific 2. Extinderea infrastructurii educaționale existente, prin construcții noi pentru completarea funcționalității clădirilor existente pe același amplasament. Se urmărește extinderea funcționala cu7262,15 mp construiți, beneficiind de tehnologie moderna si echipamente pentru a oferi studenților competente cros-disciplinare.
Obiectivul specific 3. Echiparea infrastructurii didactice reabilitate si extinse prin dotarea cu tehnologia necesara pentru desfășurarea activităților didactice si practice destinate învățământului, conform specificului facultăților din cadrul Universității de Științe Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca. Dezvoltarea capacitaților de cercetare-inovare prin dotarea laboratoarelor didactice si de cercetare va contribui la creșterea competitivității economice si facilitarea introducerii in economie a produselor activității de cercetare-inovare.

Valoarea totală a contractului de finanțare: 73.754.276,64 RON
Valoarea totală eligibilă a proiectului, incl. TVA eligibil: 22.222.137,70 RON
Valoarea eligibilă nerambursabilă, cofinanțarea UE (50%): 21.777.694,94 RON
Valoarea eligibilă nerambursabilă, contribuția națională (48%): 10.666.626,09 RON
Valoarea cofinanțare eligibilă beneficiar (2%): 444.442,76 RON
Valoare totală neeligibilă a proiectului, incl. TVA neeligibil: 51.532.138,94 RON

Rezumat al proiectului:
Proiectul urmărește modernizarea infrastructurii existente și crearea unui centru didactic modern pentru formarea specialiștilor în medicină veterinară, zootehnie și controlul calității furajelor. Înainte de demararea proiectului, pe amplasament existau 18 clădiri degradate, parte din vechea stațiune Jucu, utilizate anterior în scopuri didactice, practice și de cercetare. Din acestea, 5 vor fi păstrate, iar restul demolate pentru a face loc construcției a 7 clădiri noi, rezultând un complex de 9 clădiri funcționale.
Structura funcțională a centrului va include:
1. Departamentul Clinică Veterinară: clădiri pentru clinica veterinară, anatomie patologică și întreținerea utilajelor.
2. Departamentul Biotehnici în Reproducție și Medicină Sportivă: laboratoare, spații pentru animale și evaluarea performanțelor sportive.
3. Departamentul Nutriție și Controlul Alimentelor: laborator dedicat acestui domeniu.
Proiectul prevede, de asemenea, construirea de platforme tehnice, padocuri, o stație de preepurare a apei, alei și parcări cu 124 de locuri. Rețelele de apă, gaz și electricitate vor fi modernizate și extinse, iar clădirile vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, cum ar fi ecografe, tomografe și sisteme de spectrometrie.
La finalul etapei I (31.12.2023), progresul lucrărilor a fost de de 24,72%, iar implementarea completă continuă în etapa a II-a.

Locația proiectului: proiectul propus se va implementa în comuna Jucu, sat Jucu-Herghelie, jud. Cluj.

Date de contact beneficiar: Cluj-Napoca, Strada Calea Mănăștur, nr. 3-5, jud. Cluj, cod poștal 400372, România, tel. 0264596384 / 0264593792, e-mail: [email protected], persoană de contact și manager de proiect: Prof. Dr. Cornel Cătoi, tel. 0264596384, int. 119, fax 0264593792, e-mail: [email protected].

 

Articolul Modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție și patologie animală a USAMV Cluj-Napoca la Jucu – etapa II apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *