April 18, 2025

În mesajul său de Paște, ÎPS Mitropolit Andrei a încurajat luni, 14 aprilie 2025, „Să ne curățim simțirile”, pornind de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în predica de pe munte: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu”. În acest sens, la tradiționala întâlnire cu reprezentanţii presei clujene, ierarhul clujean a dat exemplu din popor pe părintelui Liviu Galaction Munteanu, recent canonizat sfânt al Clujului.

Fericiți cei curați cu inima

În sprijinul celor care doresc să-l vadă de Paști pe Domnul Iisus Hristos, Cel înviat din morți, ÎPS Andrei a făcut trimitere la două citate din Sfânta Scriptură, din Proorocul Iezechiel (Vechiul Testament) și Apocalipsă (Vechiul Testament): „Proorocul Iezechie pe când era rob, a văzut în vedenie un chip omenesc cu patru fețe: o față de om, altă față de leu, o a treia de bou și a patra vultur. Cele patru făpturi pomenite de Proorocul Iezechiel simbolizează cele patru funcțiuni ale sufletului omenesc, și anume, rațiune, sentiment și voință, la care Sf. Macarie cel Mare mai adaugă și conștiința. (…) Când e vorba de vultur îl asociem cu rațiunea legată de vederea lui D-zeu, o rațiune curată, limpede, care întotdeauna îl va găsi pe D-zeu. Sentimentul este exprimat prin fața de bou. Nu numai că reușim să-l vedem pe D-zeu peste tot, ci simțirea, sentimentul este unul pozitiv în legătură cu D-zeu și om. Îl iubim pe D-zeu, îl iubim și pe semenul nostru. Apoi fața de leu este legată de voința noastră. Aceasta ar trebui să fie întotdeauna pozitivă. Sf. Pavel spunea că voința noastră este tare slabă. „Om nenorocit ce sunt! Cine mă va izbăvi de trupul morții acesteia?”. Deci rațiunea îl găsește pe D-zeu, sentimental – inima îl iubește pe D-zeu și pe semenul nostrum. Voința ar trebui să dorească întotdeauna binele și conștiința dacă este trează, îl află pe D-zeu și n-ar trebui să fie adormită.”

Subliniind aceeași idee, că sufletul nostru are patru funcțiuni, ÎPS Andrei Andreicuț a citat din Apocalipsă, de această data fiind vorba de patru făpturi: o făptură cu față de om, una cu față de vultur, una cu față de bou și o alta cu față de leu, adică tot de simțirile sufletului: rațiunea care-l găsește pe D-zeu, sentimentul care îl iubește pe D-zeu și pe semen, voința care este statornică în a urmări binele și conștiința care niciodată nu este adormită, ci îl află pe D-zeu.

Părintele de la Cluj care și-a curățit sufletul

„E bine să avem inimă curată și să-l vedem pe D-zeu”, a spus  ÎPS Părinte Andrei, care a mai adăugat că „Probabil nu suntem la înățimea la care să-l vedem direct, dar îl vedem măcar în semenul nostru, în ceilalți”. ÎPS Mitropolit Andrei a dat exemplu de personalitate care și-au curățit simțirile prin pocăință și seriozitate: Sf. Liviu-Galaction de la Cluj, „un om care l-a văzut pe D-zeu cu sufletul”. Rector al Institutului Teologic, vicar eparhial, acesta a fost întemnițat la Aiud, pentru „vina” de a fi elaborat o programă de predare a religiei pentru tineri, dar și bătrâni, în biserică. El a fost chinuit la Aiud și a murit pe 8 martie 1961, fiind îngropat la „Râpa Robilor”. Un alt exemplu evocat de IPS Andrei a fost cel al Sf. Preot Dumitru Stăniloae, care a mărturisit că dintre cei închiși la Aiud nimeni n-a suferit atât de mult precum Liviu Galaction Munteanu.

Paștele, sărbătoare a bucuriei

Având aceste exemple, ierarhul a spus să ne curățim simțirile și să-l vedem pe Hristos „răsărind din mormânt ca un mire din cămara sa”, amintind ultima cântare din slujba Învierii : „Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea, și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Și așa să strigăm! Hristos a înviat din morți, cu moartea cu moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”

ÎPS Andrei a dat și sfat bun legat de posibila întrebare„ Cum ne curățim inima și simțirile ca să-l putem vedea pe Hristos în semenii noștri?”: „În Postul Mare să ne spovedim, să ne împărtășim, să citim Sf. Scripturi, să facem fapte de milostenie, toate acestea laolalată ajutându-ne să ne curățim simțirile, mintea, voința, inima. Conștiința noastră să devină trează. Și atunci putem sărbători Paștele cu multă bucurie”.

În încheierea mesajului său, ÎPS Andrei a recitat poezia poetului național George Coșbuc – „La Paște”, apoi a urat tuturor: „Sărbătoarea Paștelui le-o dorim tuturor credincioșilor noștri plină de bucurie, la toate mesele, inimi vesele. Hristos a Înviat!

Tia SÎRCA

 

 

Articolul Mesajul de Paște al ÎPS Mitropolit Andrei: „Să ne curățim simțirile” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *