Compania farmaceutică STADA a inaugurat miercuri la Turda cea mai mare investiție realizată de o companie multinațională într-o unitate de producție farmaceutică din România din ultimii 30 de ani: o fabrică cu capacitate de producție anuală de 150 milioane de cutii de produs farmaceutic, care va contribui major la securizarea lanțului de aprovizionare cu produse farmaceutice la nivel european. Investiția s-a ridicat la 70 de milioane de euro și asigură 400 de noi locuri de muncă.
Unitatea de producție deschisă de STADA este dotată cu tehnologie de ultimă generație, care asigură producția și furnizarea sustenabilă de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, precum antidepresive, antihistaminice și antiinflamatoare, dar și medicamente pentru tratamentul diabetului, colesterolului ridicat sau al hipertensiunii.
Pe lângă acestea, hub-ul, dezvoltat ca o investiție de tip greenfield, asigură livrarea unei game largi de produse de îngrijire personală prin intermediul depozitului său automatizat, cu o capacitate de 7.400 de paleți. În unitatea de producție funcționează în acest moment nouă linii automatizate, pentru capsule și tablete.
Producția de medicamente, un sector strategic
Prezent la inaugurare, Nicolae Ciucă, Președintele Partidului Liberal și candidat la alegerile prezidențiale, a declarat: „Aș vrea să le mulțumesc reprezentanților companiei STADA care au văzut o oportunitate și un potențial în proiectul de la Turda. De asemenea mulțumesc autorităților locale, primarului, pentru deschiderea pe care au dovedit-o în ceea ce privește facilitarea realizării acestei investiții. La Câmpia Turzii am vizitat o altă investiție și mă gândesc ce frumos este atunci când între două localități vecine există o astfel de competiție, care aduce beneficii cetățenilor și dezvoltării locale. Aceasta se întâmplă atunci când autoritățile locale au viziune. Această investiție îmi amintește de anul 2022, când am reușit atragem cea mai mare sumă a investițiilor străine în România, 1o,4 miliarde de euro. Atunci am realizat cât este de important să beneficiem de transfeul de tehnologie și cunoaștere și totodată să realizăm această conectare între investițiile directe și orizontala companiilor românești. STADA, care are prezențăși la București și la Timișoara, este conectată și cu celelalete puncte de lucru din Serbia și Bulgaria. Suntem o țară care trebuie să facă față provocărilor economice și de securitate pentru că suntem vecini cu o țară aflată în război. Este nevoie de medicamente, iar această producție trebuie să funcționeze cât mai bine. Oricine trebuie să știe și să înțeleagă faptul că sectorul producției de medicamente este unul strategic și trebuie să și-l asume ca o prioritate strategică. Nu întâmplător s-a ales Turda ca amplasament al acestei investiții. Aceste prezențe economice se fac în jurul localităților care au centre universitare dezvoltate, pentru că este o conexiune intrinsecă între tot ceea ce se poate derula în interiorul învățământului superior și centrele de cercetare”.
Un alt capitol de dezvoltare al Turzii
Conexiune cu unitățile de producție din Balcani
„În contextul discuțiilor permanente despre cele mai bune soluții pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sustenabil pentru medicamentele esențiale în Europa, STADA este mândră să realizeze această investiție majoră la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Miguel Pagan, Chief Technology Officer STADA Group. Prin implementarea conceptelor și tehnologiilor de vârf în ceea ce privește designul, construcția și conservarea energiei, grupul contribuie și la protejarea mediului înconjurător.”
Unitatea de producție dezvoltată în Parcul Industrial Arieș din Turda este amplasată strategic în centrul piețelor europene unde STADA își desfășoară operațiunile, în cadrul Uniunii Europene și oferă conexiuni strânse și posibilități de colaborare eficientă cu laboratoarele de testare din Timișoara, precum și cu mai multe unități-cheie de producție din regiunea Balcanilor de Vest, respectiv centrul de excelență pentru îngrijirea sănătății al STADA din Trinec, Cehia.
Prezenți în toată Europa
„Într-o perioadă plină de provocări, unele medicale, altele geopolitice, autonomia în domeniul producției de medicamente, sustenabilitatea industriei farmaceutice, precum și încurajarea programelor de cercetare trebuie să reprezinte un proiect de țară și strategia oricărui guvern.Felicit grupul STADA pentru decizia de a începe o investiție greenfield la Turda. Produsele pe care va scrie «fabricat în România», în Turda, vor fi distribuite în toate pieţele europene. Este un moment important și pentru pacienții români, în special cei cu afecțiuni cardiologice și metabolice, pentru că primele linii de producție am înțeles că vor fi dedicate fabricării acestor tipuri de produse”, a transmis Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României.
„Colaborând îndeaproape cu autoritățile naționale și locale, această unitate de producție ultra-modernă a creat aproape 400 de locuri de muncă în județul Cluj”, a explicat Mihai Fugarevici, Director General STADA România. „Fabrica din Turda îmbunătățește capacitatea noastră de a livra produse farmaceutice de calitate, nu doar în România, ci și în întreaga Europă.”
Alături de liderii liberali care l-au însoțit pe Nicolae Ciucă în turneul său în județ, s-au mai aflat și europarlamentarul PSD Vasile Dîncu și senatorul Răzvan Ciortea, dar și deputații USR Oana Murariu și Viorel Băltărețu.
STADA Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania. Grupul STADA are o strategie de afaceri axată pe trei piloni: medicamente generice, biosimilare-produse farmaceutice de înaltă specializare și produse pentru afecțiuni parkinsoniene, precum și produse fără prescripție medicală. La nivelul anului 2022 Grupul STADA a raportat o cifră de afaceri de 3.8 miliarde EUR și EBITDA de 875 milioane EUR. Stada Arzneimittel AG este prezentă în aproximativ 120 de țări, 17 de fabrici și peste 11.000 de angajați în întreaga lume. De aproape 130 de ani, STADA se ocupă de cel mai de preț lucru: sănătatea. Îngrijirea sănătății și bunăstării oamenilor este în centrul filozofiei companiei.
Beniamin Pascu
Emil Hălăștuan