Cel mai mare spital din țară a tratat 4.000 de pacienți de COVID în perioada pandemică. În anul 2023, a avut 52.358 de pacienți externați (la un indice de complexitate a cazurilor de 2,14 – cu mult peste media națională) un număr apropiat de cel al populației Floreștiului. Bilanțul activității medicale, proiectele de investiții, gestionarea resurselor umane și financiare au fost subiectele dezbătute ieri, 30 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de către Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca. La conferință au participat managerul SCJU Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Claudia Gherman, directorul medical, prof.univ.dr. Simona Nicoară, directorul financiar-contabil, ec. Delia Dragomir și directorul de îngrijiri, Eva Kis.
4.000 de pacienți tratați de COVID
În opinia managerului Claudia Gherman, rolul vital al spitalului s-a accentuat în perioada pandemiei COVID, „perioadă pe care spitalul a depășit-o cu bine tratând peste 4000 de pacienți COVID, SCJU Cluj-Napoca fiind printre unitățile din țară cu cel mai mare număr de pacienți COVID.” În ceea ce privește activitatea medicală a spitalului, în anul 2023, au fost 52.240 de cazuri contractate în relație cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „Spitalul a realizat 52.354 cazuri și a depășit valoarea de contract, lucru care nu înseamnă întotdeauna că aceste cazuri sunt integral remunerate sau decontate de la Casă. Din contractul cu Casa, care a fost în valoare de 221.302.000 de lei, noi am realizat 239 de milioane și ni s-au decontat 231.737.000 de lei.”, a informat directorul SCJU Cluj-Napoca.
În SCJU Cluj-Napoca, în anul 2023, la nivelul activității de spitalizare de zi se înregistrează o creștere față de anul 2021. Astfel, în anul 2023, spitalul a contractat 52.000 de cazuri și a tratat 64.000 de pacienți în spitalizarea de zi. De asemenea, în anul 2023, în ceea ce privește pacienții cronici, spitalul a contractat cu Casa suma de 3.488.000 de lei, iar suma realizată de spital a fost mult mai mare, mai precis de 4.542.000 de lei.
În activitatea de ambulatoriu a spitalului, unde se decontează strict numărul de servicii efectuate, anul trecut, în spitalul județean s-au efectuat 163.000 de consultații. „Probabil va trebui să creștem acest număr de consultații ținând cont de faptul că adresabilitatea către spital este în continuă creștere”, a afirmat managerul Claudia Gherman.
Comparativ cu anul 2021, investigațiile paraclinice care includ CT, RMN și investigații de laborator, realizate la cerere în contract cu Casa, au înregistrat o creștere aproape dublă, de la 65.000 la 122.000 de investigații efectuate în anul 2023. „Pentru a-și spori performanțele Laboratorul de radiologie care are în dotare trei CT-uri și patru RMN-uri a ajuns să funcționeze inclusiv sâmbăta pentru a deservi un număr cât mai mare de pacienți.”, a precizat șefa SCJU Cluj-Napoca.
De anul trecut, la spitalul județean clujean s-au introdus serviciile de recuperare, medicină fizică și balneologie. „Un segment nou de activitate introdus anul trecut în contract cu CNAS sunt serviciile de laborator, de recuperare, medicină fizică și balneologie. Este acea baneo-fizio-terapie, un segment extrem de solicitat de pacienți.”, a anunțat managerul Claudia Gherman.
În anul 2023, SCJU Cluj-Napoca a avut 52.358 de pacienți externați, la un indice de complexitate a cazurilor de 2,14 cu mult peste media națională. „Acest număr de externări este semnificativ mai mare față de alte spitale județene, precum cele din Timișoara cu 39.000 de pacienți externați, Târgu Mureș – 34.000, Spitalul Universitar de Urgență București 46.000. Singura instituție care înregistrează un număr mai mare la pacienții externați este Spitalul Clinic Județean Oradea (aici fuzionând două instituții Spitalul Județean cu cel Municipal).”, a spus directorul spitalului județean clujean.
Semnal de alarmă, tendință de îmbătrânire a angajaților
Referindu-se la resursa umană din spital, managerul Claudia Gherman, a adus în discuție cele două ordonanțe care în perioada 2022-2023 au blocat angajările în spitale. Cu toate aceste limitări la spitalul județean din Cluj-Napoca s-a reușit o echilibrare a posturilor. „Constatăm că acordăm întregului personal. Încercăm să facem angajări. Astfel, am crescut numărul la categoria alt personal cu studii superioare, în principal economiști, ingineri aparatură, ingineri tehnici, de la 64 în anul 2020 la 81 de posturi în 2023. Unde însă am crescut discret sau nu am reușit să creștem este segmentul de personal TESA (personal mai puțin calificat), unde organizăm concursuri nenumărate și adresabilitate extrem de scăzută.”, a afirmat prof.univ.dr. Claudia Gherman.
În anul 2020, SCJU Cluj-Napoca a avut 389 de medici stabili, cu contract pe perioadă nedeterminată, iar în anul 2023, a avut 438 de medici. „Medicii sunt cei care stabilesc conduita terapeutică, fac manoperele asupra pacienților și răspund pentru aceștia. Nu este ușor și nici simplu, trăim într-un mediu concurențial. Lipsurile noastre sunt mai mult de ordin arhitectural, dar influențează alegerea medicilor tineri atunci când doresc să-și aleagă un loc de muncă. Există o permanentă migrare și rotire a acestui personal medical superior.”, a spus managerul spitalului clujean.
Personalului mediu sanitar, numit de managerul Claudia Gherman „piesa de bază” cuprindea anul trecut un număr de 1527 angajați, față de 1542 din 2022, anul cu pandemie. De asemenea, personalul medical ocupă 87% din totalul resursei umane a spitalului, iar 14% sunt medici. Personalul TESA ocupă doar 3%. O situație a angajărilor din spital se prezintă astfel: în anul 2021-572 angajări, în anul 2022-565 angajări, iar anul trecut 460 de angajări.
Un semnal de alarmă îl reprezintă tendința de îmbătrânire a angajaților. În spital decadele de vârstă ale angajaților sunt preponderente 45-55 ani, urmate de cele 55-65 ani. „Semnalul de alarmă pe care noi l-am descoperit este o tendință de îmbătrânire a angajaților noștri (nu atât din secțiile clinice, dar mai ales din sectoarele tehnice – personal TESA). Pe măsură ce se vor pensiona foarte greu vom reuși să îi înlocuim pentru că adresabilitatea la 25-35 ani este destul de mică. Există un mediu mult mai atractiv în alte sectoare și acest lucru ar trebui transmis și văzut o politică în timp ca să nu ajungem într-o criză acută de personal pentru că atunci vom fi nevoiți să închidem saloane. În momentul în care nu avem personal suficient pe o secție, într-un bloc operator, se închid saloane și nu se mai internează pacienți.”, a atras atenția Gherman.
La nivel de spital, evoluția bugetului pentru medicamente aproape s-a dublat, pe de o parte din cauza creșterii numărului de pacienți, pe de altă parte din cauza creșterii prețului medicamentelor, la antibiotice chiar s-a dublat. În anul 2023, cheltuielile de personal (3.714 angajați) reprezintă 65% din total, cheltuielile cu materiale 30%, iar cheltuielile de capital reprezintă doar 0,72%.
Secția cu cele mai dificile cazuri la nou-născuți, în curs de a fi dotată
În cadrul conferinței de presă, managerul Claudia Gherman a făcut o scurtă prezentare a proiectelor în derulare. Astfel, Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie se află în etapa de construire a fundației corpului nou al clădirii, respectiv de recompartimentare a corpului vechi. În luna martie 2023 s-a semnat contractul de finanțare în axa PNRR. Pentru acest proiect s-au alocat 230 de milioane de lei, din care 120 de milioane s-au folosit până în prezent. După cum a informat, managerul SCJU Cluj-Napoca a mai semnat două proiecte prin PNRR în data de 15 ianuarie 2024, câștigate prin competiție. Este vorba de un proiect, în valoare de peste 35 de milioane de lei, care își propune să îmbunătățească capacitatea de protejare a spitalului împotriva infecțiilor nosocomiale. Astfel, se are în vedere înființarea unui laborator cu scopul de a îmbunătăți metoda de diagnostic al acestor infecții. Se vor dota cu echipamente medicale și se vor îmbunătății condițiile din secții, precum: bloc operator ortopedie, bloc operator ORL, Medicală I, ATI I, Serviciul de epidemiologie și laborator.
Celălalt proiect PNRR, în valoare de peste 16 milioane de lei, prevede îmbunătățirea activității în Secția ATI nou-născuți, unde vor fi prevăzute echipamente medicale adecvate. Se va trece la un program de screening dedicat nou-născutului. „Din cele 2400 de nașteri care au loc anual în spital, peste 500 de bebeluși sunt cu probleme. Ni se adresează părinți cu bebeluși care vin din alte spitale. Ei sunt transferați către noi. ATI, Neonatologie I și Neonatologie II tratează anual peste 500 de bebeluși cu probleme și este normal ca în acest sector să întărim măsurile de protecție împotriva infecțiilor.”, a precizat managerul instituției medicale clujene.
sursă foto: pagina de socializare SCJU Cluj-Napoca
Tia Sîrca