Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale Dezmir continuă frumosul program de promovare permanentă a bunelor tradiții moștenite de la generațiile trecute, dând cuvenitele priorități lucrărilor specifice fiecărui anotimp. Și cum martie este prima lună a primăverii aureolată cu flori și mărțișoare, echipa ASDR Dezmir a organizat șezători tematice în cadrul cărora au fost create cele mai frumoase mărțișoare ale acestei primăveri, iar acum s-a trecut la pregătirea grădinăritului cu flori și legume.
Sâmbătă, 16 martie, în calendarul întâlnirilor a avut loc o nouă Șezătoare la Atelierul de Meșteșuguri ASDR Dezmir, pe care echipa asociației le organizează pentru a înlesni apropierea dintre sătenii nou mutați în sat, care sunt într-un număr foarte mare, și dezmirenii din satul vechi, a căror conviețuire este perfect armonioasă.
Și cum primăvara este sezonul când reînvie natura, bunii gospodari trec la igienizarea grădinilor, rondourilor de flori și a spațiilor vezi, iar apoi își pregătesc semințele și răsadurile ce vor da culorile și gusturile de care ne vom bucura până spre toamnă.
Din scurtul dialog purtat cu doamna Viorica Rusu, președinta ASDR Dezmir, am reținut faptul că scopul întâlnirii de sâmbătă a fost acela de a aduce culoare, varietate și miros plăcut în grădinile participanților la această șezătoare, și nu numai lor, făcând schimb de semințe, bulbi și plante ornamentale care s-au înmulțit destul de bine prin curțile și grădinile dezmirenilor.
A fost o întâlnire reușită care a adus suflul primăverii în atelierul ASDR unde s-a făcut schimb de plante, bulbi, semințe, s-a făcut adevărate consilieri cum se plantează și se întrețin florile și legumele, iar participanții, care nu au avut de dat, nu au plecat cu mâna goală, și ei au putut alege din diversa și bogata ofertă.
Din această multitudinea floricolă nu au lipsit: zambilele, bulbii de lalele, de gladiole, de cana indica, narcise, lămâiță, flori potrivite bordurilor, semințe de flori (zorele, regina nopții, crăițe, cârciumărese), liliac, tibiscus, caprifoi, bujori și alte flori potrivite grădinilor acestor iubitori de parfumuri și culori. De asemenea, participanții au găsit semințe de salată (soi vechi țărănesc), plante de măcriș.
Remarcabil a fost gestul doamnei Moțco, nou mutată în sat, care, din motive întemeiate nu a reușit să vină la întâlnire, dar care a trimis bulbi de lalele prin doamna Raluca Dăscălescu. Tot la capitolul mulțumiri pentru remarcabila reușită a acestei șezătorii a grădinăritului, nominalizăm echipa formată din doamnele Cosmina Bria, Raluca Dăscălescu, Viorica Rusu și dl. Ștefan Țucudean.
Și cum paleta meșteșugurilor tradiționale promovate cu pasiune și sârguință de meșterii asociației sunt multe, adică țesutul, broderiile, cusăturile migăloase, pictura, sculptura, olăritul, etc, domnul Ștefan Țucudeanu, meșter ceramist și sculptor în lemn s-a ocupat de partea de relaxare, pregătind vase de lut, pigmenți pentru vopsit și a invitat participanții să picteze pe aceste vase. A fost o implicare foarte serioasă, cu multă plăcere, satisfacții și prietenie, valori pe care și-le asumă dezmirenii și le promovează prin ASDR.
Dumitru VATAU