November 26, 2024

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) va fi gazda unui eveniment cultural deosebit. Miercuri, 3 iulie 2024, la ora 11:00, în sala „Reduta” va avea loc prezentarea scurtmetrajului documentar, intitulat „La conacul de la Ciucea”, realizat de Ioan Ciorca și Marian Oprea.

În cadrul evenimentului moderat de istoricul Tudor Sălăgean , directorul MET, sunt așteptați să rostească scurte alocuțiuni scriitorul Ioan Ciorca, cineastul Marian Oprea, profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, precum și cei doi finanțatori ai filmului: ing. Ioan Roman primarul comunei Viișoara și conf. univ. dr. Alexandru Cordoș, consilier județean. Cântăreața de muzică populară Elena Ștefănuț însoțită de un grup de seniori vor susține un scurt program artistic cuprinzând cântece și poezii din creația lui Octavian Goga.

Filmul este un omagiu adus „poetului pătimirii noastre” la împlinirea a 86 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. „Este un film despre prietenie și despre iubire, în urma cărora <<s-a născut>> domeniul de la Ciucea, care găzduiește astăzi Muzeul Memorial<<Octavian Goga>>”, precizează scriitorul Ioan Ciorca.

În opinia scriitorului clujean, temelia actualului domeniu a constituit-o prietenia adevărată care a legat doi oameni de etnii diferite, Octavian Goga și Ady Endre, aflați în tabere antagonice din punct de vedere socio-politic, doi oameni a căror punct comun l-a constituit doar firea lor artistică aplecată spre arta poeziei. Octavian Goga – în calitate de poet și publicist –, a fost unul dintre exponenții luptei de emancipare națională și socială a românilor ardeleni de la cumpăna secolelor XIX și XX, militând pentru Unirea Transilvaniei cu Regatul României. La polul opus, Ady Endre – parte a „stăpânilor” Transilvaniei din acele vremuri – voia ca toate ținuturile înglobate în imperiul Austro-Ungar să rămână în continuare în stăpânirea acestuia și – în mod firesc –, să persiste astfel alipirea Transilvaniei la Ungaria”.

Scriitorul maghiar Ady Endre rămâne prieten cu Goga chiar și atunci când acesta este întemnițat în închisoarea de la Seghedin: Lupta dusă de Octavian Goga și atitudinea sa fățișă pentru Unirea Transilvaniei cu România, i-a adus în final întemnițarea , mai întâi în 1911, iar apoi în 1913, în închisoarea de la Seghedin. Bolnav fiind în perioada respectivă, Ady Endre, considerat drept unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii maghiare, n-a pregetat să se declare de partea prietenului său, publicând la Budapesta, în ziarul „Vilag”, un articol intitulat „Robia lui Octavian Goga”, în care specifica faptul că atunci „Când ospitalitatea ungurească oficială l-a găzduit pe Octavian Goga, marele poet al românilor, în temniţa de la Seghedin, i-am trimis salutul meu.”, afirma Ioan Ciorca.

După moartea lui Ady Endre, Goga cumpără domeniul de la Ciucea: „Prietenia celor doi poeți transcede rivalitățile inerente etniei și convingerilor lor, iar după moartea lui Ady Endre, atunci când Boncza Berta – văduva acestuia –, îi propune spre vânzare domeniul de la Ciucea, Octavian îi răspunde Veturiei care – văzând starea de degradare a conacului –, se opune achiziționării lui: „Nu se pune chestiunea așa. O văduvă nu se refuză și când acea văduvă este văduva lui Ady Endre, cumpăr proprietatea chiar dacă ar fi să o fac cadou cuiva”, spune scriitorul Ioan Ciorca.

De asemenea, același scriitor consideră că a doua piatră de temelie aflată la baza domeniului de la Ciucea o constituie iubirea dintre Octavian și Veturia Goga, în urmă căreia acesta a dobândit forma și statutul actual: „Iubirea celor doi transcede planul materialității, continuându-se dincolo de timp și spațiu, în Mausoleul iubirii, în care s-au mutat pentru eternitate, spre a fi împreună în veșnicie”.

De altfel, acest mesaj al filmului este transmis de către realizatori săi pe ultimele cadre, prin cuvintele Sfântului Apostol Pavel potrivit căruia: „Dragostea nu cade niciodată”, eterne fiind „credinţa, nădejdea şi dragostea”, „mai mare dintre acestea fiind dragostea.”

I. CIORCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *