Patru ţări europene şi Statele Unite au cerut duminică autorităţilor din Kosovo să suspende o decizie ce interzice minorităţii sârbe din Kosovo să mai folosească dinarul sârbesc, o decizie care ar putea alimenta tensiunile etnice în regiunea de nord deja instabilă, informează Reuters.
Moneda oficială a Kosovo este euro, dar majoritatea comunităţii sale sârbe, de 5%, foloseşte şi dinarul ca parte a refuzului de a recunoaşte statalitatea Kosovo.
Banca Centrală a declarat la începutul acestei luni că toate plăţile din Kosovo vor trebui făcute numai în euro, sugerând că dinarul sârbesc nu va mai putea fi utilizat după 1 februarie.
Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii separatiste, continuă să folosească dinarul pentru a plăti pensii, asistenţă socială şi salarii pentru instituţiile paralele ilegale sârbe din Kosovo.
„Suntem îngrijoraţi de impactul regulamentului (Băncii Centrale) în special în şcoli şi spitale, pentru care niciun proces alternativ nu pare viabil în acest moment”, au spus Statele Unite, Italia, Franţa, Germania şi Marea Britanie, cunoscute sub numele de grupul Quint.
Acest grup, format din ţările care sunt cei mai mari aliaţi ai Kosovo atât din punct de vedere politic, cât şi financiar, a declarat că o amânare în implementarea deciziei ar trebui să „permite o perioadă de tranziţie suficient de lungă şi o comunicare publică clară şi eficientă”.
Serbia încă nu recunoaşte independenţa Kosovo din 2008, iar regiunea de nord, unde trăieşte jumătate din cei 100.000 de membri ai minorităţii sârbe, a fost martora frecventă a violenţelor etnice. Cele mai grave au avut loc în septembrie anul trecut, când sârbi înarmaţi au atacat poliţia kosovară în satul Banjska, incident soldat cu moartea unui ofiţer de poliţie şi a trei dintre atacatori.
După 25 de ani de la încheierea războiului, Kosovo continuă să fie păzită de trupele NATO care şi-au întărit prezenţa cu încă 1.000 de soldaţi după violenţele de anul trecut.