November 26, 2024

Peste 7.000 de copii participă la activitățile cercurilor Palatului Copiilor, la nivelul județului Cluj din care peste 4.000 de copii frecventează cercurile din Cluj-Napoca. Începând din acest an, Palatul Copiilor din orașul Cluj-Napoca va fi înzestrat cu dotări de ultimă generație. Prin finanțarea unor proiecte europene, care au fost accesate încă de anul trecut, în valoare de 700.000 de euro, copiii se vor bucura de formare și educație în săli personalizate și într-un laborator de informatică „smart”. Într-un interviu acordat ziarului „Făclia”, directorul Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, Valentin Cuibus, prezintă o parte din realizările și provocările anului 2023, dar și principalele proiecte în care se va angrena Palatul Copiilor în cursul acestui nou an. 

Reporter: Ce a însemnat anul 2023 pentru Palatul Copiilor? 

Directorul Palatului Copiilor, Valentin Cuibus: Cel mai corect ar fi să spunem că este o revenire la normalitate. După pandemie a fost nevoie de o perioadă neașteptat de lungă de timp pentru ca lumea să revină la normalitate. Copiii, părinții și profesorii, toți s-au adaptat destul de greu și la pandemie și la revenirea din pandemie. Cel mai importat lucru este ca în anul 2023 s-a intrat în normalitate. Cel mai bun exemplu este spectacolul Sărbătorilor de Iarnă „Iarna Copiilor” desfășurat la Casa de Cultură a Studenților, în care pentru prima dată au început să funcționeze ansamblurile de dansuri folclorice, de muzică ș.a.ș.m.d. S-a văzut că deja este o pregătire în spate, există un alt nivel. 

Palatul Copiilor printre primele palate din țară care au obținut finanțare europeană

Reporter: Ce proiecte aveți în curs de derulare?

Valentin Cuibus: Este pentru prima dată când Palatul Copiilor accesează fonduri europene. Aceasta este o realizare.

Sunt două proiecte mari care au fost câștigate de către Palatul Copiilor unul privind înzestrarea cu un laborator de informatică smart și altul privind dotări a 70 de cercuri cu aparatură și mobilier nou, în valoare de 700.000 de euro. Sunt proiecte care se vor derula în cursul anului 2024, care au fost câștigate în anul 2023. Prin proiectul privind dotările, care este aprobat deja și care se derulează de la începutul acestui an, se vor face investiții de ultimă generație: 8.400 de euro petru fiecare sală din care 4.000 de euro vor acoperi mobilierul, 4.400 dotări precum: calculatoare, laptopuri, table interactive, xeroxuri, aparatură de sonorizare. Fiecare sală va avea toate aceste dotări, personalizate.

Reporter : Cum ați reușit să accesați aceste proiecte?

Valentin Cuibus: Am depus proiectele prin PNRR în februarie-martie 2023 și rezultatele s-au dat în iunie. Suntem printre cele 17 instituții care am obținut finanțarea din cele  42 de palate din țară.

Reporter: Câți elevi urmează activitatea cercurilor de la Palatul Copiilor?

Valentin Cuibus: După pandemie, s-a stabilizat numărul de copii. Discutăm de peste 4.000 de copii la nivelul Palatului Copiilor și peste 7.000 de copii la nivel de județ. Noi avem Palatul, o filială în Mărăști și avem cinci structuri în teritoriu, în fiecare municipiu și oraș. De asemenea, avem două baze turistice în Băișoara Caps. 

Reporter: Care sunt cele mai solicitate cercuri?

Valentin Cuibus: Sunt multe solicitate. În momentul acesta sunt peste 50 de activități diferite sau complementare. Foarte mulți copii sunt la limbi străine, avem o varietate foarte mare: engleză, germană, italiană, franceză, spaniolă, cu un plus pentru limba engleză unde avem trei catedre și sunt solicitări pentru mai multe, dar nu avem de unde să mai înființăm. Nu mai avem posturi disponibile. Apoi, este o cerere foarte mare la sport, pe karate, sunt peste 300 de copii la cercul de karate. De altfel, au rezultate extraordinare. Au tras linie pe anul 2023 și au aproape 500 de premii le concursurile naționale, internaționale, la concursurile europene, mondiale. Apoi, mai sunt cercurile artistice, unde pe zona de grafică, pictură și sculptură este cererea cea mai mare. La fiecare din aceste cercuri există o cerere semnificativă. La cercurile cu mulți copii trebuie să menționez și înotul. Avem bazin de înot propriu. Avem aproximativ 600 de copii care învață înotul în fiecare an. 

Reporter: Care sunt cercurile cu tradiție?

Valentin Cuibus: Cercurile cu tradiție sunt cele mai vechi: cercurile de limbi străine, cele de teatru, cel de redacție de presă ceva mai nou, câștigători la nivel național cu revista „Oglinda” a Palatului Copiilor. Cu vechime mai mare sunt cercurile de dansuri, cele sportive. Sunt și cercuri care s-au pierdut, unele pentru că nu mai există posibilitatea să fie organizat cum este în Cluj cercul de karting. Odată cu desființarea poligonului din Gheorgheni nu mai ai unde să-l desfășori. Avem cerc la Turda, dar la Cluj-Napoca nu-l mai avem. Din păcate, s-au desființat aeromodelele, deși eram vicecampioni mondiali. Nu mai avem profesori. 

Reporter: Câți profesori și instructori îi pregătesc pe copii?

Valentin Cuibus: În total discutăm de 50 de catedre la nivelul municipiului Cluj-Napoca, iar diferența până la 83,5 în teritoriu. 

1.000 de premii la nivel județean, peste 100 de premii internaționale

Reporter: Care este încununarea muncii profesorilor și a copiilor de la cercuri?

Valentin Cuibus: Copiii au obținut foarte multe premii la nivel național, internațional. Sunt 500 de premii la karate, dar sunt peste 1.000 de premii la nivel de județ, la toate specialitățile, majoritatea la concursurile naționale. Avem și peste 100 de premii internaționale ceea ce este remarcabil.

Reporter: Care sunt câștigurile pentru copiii care activează la cercurile Palatului Copiilor? 

Valentin Cuibus: Principalul câștig este faptul că copilul face altceva decât să stea în fața calculatorului sau pe telefon. Copiii sunt într-o colectivitate. Fac mișcare, fac sport, fac activități tehnice, activități culturale.

De asemenea, merg în tabere, în cantonamente, în excursii unde socializează. Toate acestea puse cap la cap înseamnă mult pentru educația copilului. Și apoi un lucru foarte important, cu excepția cercului de înot, unde se plătesc cheltuielile de bazin, restul cercurilor sunt gratuite. Înseamnă foarte mult. Nu toată lumea își permite să dea o sumă. 

Reporter: Ce ne puteți spune despre bazele turistice de care dispune Palatul Copiilor?

Valentin Cuibus: Ne-am gândit să avem niște resurse proprii care înseamnă și bazele turistice, dar și baza pe care o avem aici. Avem o pensiune pe clădire. Am construit-o ca să scăpăm de porumbeii care făceau mizerie și până la urmă a ieșit o chestie care funcționează foarte bine. Are 40 de locuri de cazare. Este în centru orașului. Mai sunt cele două baze turistice, una la Băișoara, în muntele Băișorii  cu 50 de locuri și una pe Valea Ierii la Caps de 45 de locuri. Camerele sunt dotate cu aparate de bucătărie noi, cu televizor. Bazele dispun de teren de sport, de sală de conferințe. Au dotările necesare pentru cantonamente și pentru petrecerea timpului liber. În cele două baze turistice au loc o mare parte din acțiunile pe care le organizăm la nivel național la Cluj. În perioada iernii, copiii și profesorii de la cercurile de schi organizează tabere de o zi. De asemenea, se organizează tabere pe perioada vacanțelor. În perioada 8-11 februarie va fi cea de-a 20 ediție a „Serbărilor Zăpezii” organizate la Băișoara în parteneriat cu Consiliul Județean și Ministerul Educației. Sunt aproximativ 15 județe din zone de munte care participă la competițiile Serbărilor, spectacolul și focul de artificii.

Reporter: Ce obiective aveți pentru anul 2024?

Valentin Cuibus: Cel mai important este să implementăm cele două proiecte europene. Ne va lua timp. Dacă ne iese ceea ce vrem să facem, va ieși o treabă extraordinară. 

Reporter: Transmiteți un mesaj pentru părinți și copii la început de an nou.

Valentin Cuibus: În primul rând, o mulțumire părinților și copiilor deoarece fără sprijinul lor n-am putea face tot ce ne-am propus. Părinții sunt foarte deschiși. Avem o Asociație a părinților legal constituită, foarte serioasă și implicată. Avem trei membrii din Comitetul de Părinți care sunt în Consiliul de Administrație și asta contează foarte mult. Deci, în primul rând le mulțumim lor pentru implicarea în toate activitățile. Faptul că Clujul continuă să fie în top între palatele din țară se datorează în mare măsură și implicării dânșilor. În rest, le dorim tuturor succes, sănătate. Să dea Dumnezeu să fie un an mai bun decât cel care a trecut. Și îi așteptăm pe toți lângă noi. Pe lângă cei 4.000 de copii, o să mai găsim locuri și pentru cei care-și doresc. 

Foto: Monica Tripon

Interviu realizat de Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *