
Între două repetiții, joi 3 martie, pe scena sălii Colegiului Academic, am avut ocazia să stau și să stăm de vorbă (mă refer la colegii din presa audio-vizuală) cu violonistul Kristof Barati, solist și dirijor în simfonicul serii de vineri, 4 aprilie (19:00). Solist al Concertului pentru vioară și orchestră în re major, op 61 de Beethoven, dirijor al Simfoniei nr 4 în fa minor, op 36 de Ceaikovski.
Întâlnirea în sine a fost o reală plăcere, având în Kristof Barati un comunicator deschis, afabil, prietenos. Am în vedere faptul că de la 30 de minute propuse dialogului, s-a ajuns la peste 45 de minute de discuții și exemplificări live. Dorite mai ales că instrumentul pe care cântă, este o vioară Stradivarius Lady Harmsworth, 1703, din perioada de aur a lutierului cremonez Antonio Stradivari (1644-1737).
Vă supun atenției câteva răspunsuri, rele4vante pentru personalitatea artistului, pentru ceea ce înseamna Stradivarius în lumea întreagă.
- Cum aș defini sunetul viorii Strad Lady Hamsworth? Este foarte dificil să discuți despre sunet în general, cum să-l descrii, cum să-i descrii estetica…Sunt convins însă că cel mai bun mod de a-l descrie este de a-l pune în valoare cântând la vioară/ Se știe, Stradivari este unul dintre cei mai însemnați lutieri ai tuturor timpurilor. Era în căutatea formei celei mai frumoase. Ținta lui era perfecțiunea în sunet. Ținea cont de multe aspecte. Forma viorii, tridimensională, este în strânsă legătură cu sunetul. Cu cât se implică mai multe forme în realizarea ei, cu atât sunetul atinge perfecțiunea dorită. Să nu uităm lemnul din care este construită vioara. Intră în discuție calitatea spirituală, umană, dincolo de elementele tehnice. Iată de ce este greu de răspuns la o asemenea întrebare. S-au păstrat doar 550 de viori Stradivarius în lume, fiecare are sunetul ei particular. Toate au caracteristici proprii.
- Albumul The Soul of Lady Harmsworth este dedicat viorii. Nu m-am concentrat în piesele alese, pe virtuozitate. Știți, violoniștii și nu numai ei, au o selecție de piese pentru bis-uri, pe care le cântă la final de concert. Eu am ales piese de Ceaikoski, de Pablo Sarasate, Wieniawski, am preferat piese melodioase, cantabile…
- Cunoscând instrumentul, ajungi să controlezi sunetul, intri într-un parteneriat care te implică emoțional. Relația cu viaora devine una personală, devine, de ce nu, iubire, respect…Sunt parte integrantă a istoriei viorii, mai mult decât un simplu interpret.
Demostene Șofron
Articolul În exclusivitate pentru Făclia violonistul Kristof Barati: Sunt parte integrantă a istoriei viorii Stradivarius Lady Harmsworth apare prima dată în ziarulfaclia.ro.