România s-a împrumutat anul trecut de pe piața internă și de la entitățile financiare internaționale cu aproape 41 de miliarde de euro. Asta înseamnă că, zilnic, statul român s-a împrumutat cu 112,2 milioane euro. Dacă anul trecut România a avut un PIB de 320 de miliarde euro, înseamnă că mai bine de 13 la sută din Produsul Intern Brut reprezintă împrumuturi.
De pe piața internă, țara noastră a împrumutat în 2023 suma de 134,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 26,960 miliarde de euro.
Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor din România la o interpelare adresată de deputatul liberal clujean Radu Moisin pe tema împrumuturilor României, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023, de pe piața internă, totalul împrumuturilor contractate a fost de 134,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 26,960 miliarde de euro, și s-a făcut prin licitații de titluri de stat pe piața interbancare în valoare de 113,2 miliarde de lei și titluri de stat pentru populație prin programele Tezaur și Fidelis în valoare de 21,6 miliare de lei.
De pe piața externă, împrumuturile au fost de 14 miliarde echivalent în euro prin emisiuni de euroobligațiuni și plasamente private în valoare de 10,6 miliarde echivalent în euro și trageri în cadrul împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale în valoare de 3,4 miliarde de euro.
Datele obținute de deputatul liberal Radu Moisin prin intermediul instrumentelor parlamentare mai arată că România a contractat împrumuturi consistente în ultimii șase ani.
Astfel, de pe piața internă, statul român s-a împrumutat cu 428,2 miliarde de lei, iar de pe cea externă cu 53,8 miliarde euro.
Concret, în 2018 România s-a împrumutat de pe piața internă cu 47,9 miliarde de lei iar de pe cea externă cu 5,1 miliarde de euro. În 2019, împrumuturile au constat în 58,8 miliarde de lei de pe piața internă și 5,1 miliarde de euro de pe piața externă în timp ce în 2020 România s-a îndatorat cu 91,4 miliarde de lei de pe piața internă și cu 16,1 miliarde de euro de pe piața externă. Țara noastră a continuat să se îndatoreze și în 2021 și 2022. Astfel, în 2021 s-au contractat împrumuturi de 76,5 miliarde de lei din piața internă și 7,3 miliarde de euro din piața externă.
În 2022 datoriile au constat în 89,9 miliarde de lei din piața internă și 12,5 miliarde de euro de pe piețele externe.
Conform datelor Eurostat din 21 aprilie 2023, nivelul de îndatorare a României era la finalul anului 2022 de 47,3 la sută din PIB.
Ministerul Finanțelor a anunțat că și în anul 2024, va continua să contracteze împrumuturi atât de pe piața internă, cât și de pe piețele financiare externe, utilizând un mix de instrumente de datorie, în cadrul cărora cea mai mare pondere de circa 80% o dețin titlurile de stat lansate pe piețele financiare și titlurile de stat pentru populație. „La acestea se adaugă împrumuturile de la instituții financiare internaționale (Banca Europeană de lnvestiții – BEI, Banca Europeană pentru Reconstruție și Dezvoltare – BERD, Banca lnternațională pentru Reconstrucțtie și Dezvoltare – BIRD, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – BDCE, etc.) pentru finanțarea unor proiecte specifice, precum și împrumuturile contractate de la Comisia Europeană pentru implementarea PNRR.
Potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.64/2007, cu modificările i completările ulterioare, rambursarea datoriei publice guvernamentale reprezintă o obligație necondiționată și irevocabila a statului, iar în vederea onorării la scadență a obligațiilor de plată în contul datoriei publice se acordă autorizare bugetară permanentă”, a transmis Ministerul Finanțelor.
C.P.