March 31, 2025

În articolele anterioare am încercat să vă alertez asupra pericolului alimentelor ultraprocesate pentru sănătatea noastră, atunci când sunt prezente constant în alimentație. Semnalăm interesul major pentru acest subiect nu doar în știința nutriției ci, si în politicile de sănătate publică.

În acest sens vă vom reda succint comentarii recente ale profesorului Dariush Mozaffarian de la universitatea Tuft din Boston, unul din cei mai respectați specialiști în domeniu, WebMD 12 sept.2024. Iată ce ne spune și ce ne sfătuiește.

*Băuturile îndulcite cu zahar sau îndulcitori artificiali sunt asociate cu creșterea riscului pentru afecțiunile cardiovasculare și a bolii coronariene. Ele conțin și mulți aditivi mai ales coloranți, care nu sunt deloc benefici. Ingestia lor este foarte rapidă, depășind capacitatea organismului de a le asimila.

*Carnea ultraprocesată conține de 400 ori mai multă sare, decât cea neprocesată , alături de cantități mari de nitrați, cunoscuți pentru efectul cancerigen și de risc cardiovascular. Unele preparate, cum ar fi baconul este adeseori fript la temperaturi înalte care favorizează apariția inflamației. Șunca, salamurile și baconul sunt considerate de către Organizația Mondială a Sănătății, ca un grup alimentar carcinogen, adică cu risc crescut pentru cancer.

*Un alt element periculos în carnea procesată/ultraprocesată este dat de prezența în exces a grăsimilor saturate care alături de sodiu și aditivi, pot crește tensiunea arterială, nivelul colesterolului sanguin și gradul de inflamație, adică amplificarea riscului cardiovascular.

*Alimentele care conțin amidon- orez, porumb, grâu- în formă rafinată, alături de zahăr, sunt deosebit de periculoase deoarece se digera mai ușor și produc creșterea rapidă a glicemiei. Prin repetiție, fenomenul devine nociv pentru sănătatea vaselor de sânge și a inimii dar și a florei microbiene din colon.

Referitor la efectele benefice ale unor alimente ultraprocesate, recent demonstrate, se afirmă:

*Iaurtul, fiind un produs fermentat, bogat în probiotice active este benefic chiar dacă are în compozitie și zahar adaugat la fructe.

*Bogația în fibre fermentate, le face mai puțin dăunătoare pentru sănătatea inimii.

*Alimentele ultraprocesate au o perioadă de valabilitate lungă. Fiind neperisabile și pastrate în vase de plastic, se contaminează cu ftalați, care apoi pătrund în corpul nostru. Nocivitatea lor este clar dovedită.

Am considerat că prezentându-vă, chiar succint opiniile unui mare savant, alerta asupra prezenței constante a alimentelor ultraprocesate în hrana noastra zilnică, este pe deplin înțeleasă.

Profesor emerit dr Nicolae Hâncu.

Universitatea Iuliu Hațieganu,

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *