April 3, 2025

Sănătatea unei comunități mici sau mari poate fi bună atât printr-o permanentă prevenție, cât și prin tratamente făcute la timp de personal medical cu bună pregătire de specialitate, dar și cu dotările de ultimă generație.

Poate tocmai așa s-a gândit și medicul Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin, să facă din vechiul spital o unitate modernă, bine dotată capabilă să facă investigații, analize medicale, să stabilească diagnostice sigure și să trateze populația de aici și dintr-un un mare areal geografic al județelor învecinate: Bihor, Alba și Sălaj, care însumează circa 70 de mii de locuitori.

Din această grijă și dorință s-au născut două proiecte, pe cât de importante, pe atât de necesare, iar prin implementarea lor instituția medicală a orașului de pe Crișul Repede a devenit hub medical pentru zona de vest a județului Cluj.

Primul proiect a vizat reabilitarea energetică a clădirii vechi a Spitalului Orășenesc Huedin, un proiect ce s-a bucurat de alocarea sumei de 15.407.230,39 lei cu TVA, din care suma eligibilă finanțată din fonduri europene este de 12.971.030,09 lei, iar diferența de 2.436.200,30 lei reprezintă suma neeligibilă și a fost finanțată din bugetul local al orașului. În procentaj investiția a fost alimentată cu 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională,13% de la bugetul de stat și 2% contribuția orașului Huedin.

Prin intermediul acestui proiect s-a reușit să se termine următoarele lucrări: amenajare și drenare a terenului pe care e amplasată clădirea, lucrări de construcții la structura de rezistență și la arhitectura clădirii, lucrări de instalații sanitare, termice și electrice, protecția împotriva radiațiilor.

Tot prin acest proiect s-finalizat lucrările de construcție a liftului, a sistemului de securitate la incendii, construirea unor structuri suplimentare pentru echipamentele medicale, instalarea centralei termice pe gaz, dar și a pompelor de căldură, și nu în cele din urmă reabilitarea grupurilor sanitare și finisajele cerute de toate elementele construite.

Această veche clădire reabilitată în totalitate, dispune, acum, de cabinete și laboratoare cerute de ambulatoriul integrat de specialitate, respectiv: cabinet pentru Medicină Internă, Oftalmologie, ORL, Obstetrică – Ginecologie, Dermatovenerologie, Pediatrie, Cardiologie, cabinet pentru Medicină Fizică și Reabilitare, Neurologie, Chirurgie Generală, Psihiatrie, Ortopedie Traumatologie, Gastroenterologie, Psihologie, Endocrinologie, Laborator Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, Laborator de Analize Medicale, Laborator de Medicină Fizică și Reabilitare, Laborator Radiologie și Imagistică Medicală.

Al doilea proiect a fost destinat dotărilor cu aparatură medicală a ambulatoriului integrat de specialitate și are o valoare de 10.165.558,11 lei cu TVA, din care contribuția orașului a fost de doar 2%.

Din această ultimă decadă a lui decembrie 2023, Spitalul Huedin are un Computer Tomograf de ultimă generație, două aparate Doppler color, aparat DEXA, Electroencefalograf și Colonofibroscop.

Această mare și valoroasă investiție în domeniul sănătății a fost dată în folosință în pragul marii sărbători a nașterii Domnului Iisus Hristos, la eveniment, alături de personalul instituției și a multor localnici, au fost prezente autoritățile publice locale, constructorul, primari, consilieri județeni, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, Luminița Chirilă Brustur, director general la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, secretari de stat și europarlamentarul Daniel Buda.

După ce preoții orașului au săvârșit slujba de sfințire și binecuvântare a obiectivului și a celor ce lucrează aici, a vorbit inițiatorul acestor proiecte de mare importanță pentru sănătatea orașului și a împrejurimilor, primarul Mircea Moroșan, subliniind faptul că Huedinul este amplasat pe DN1/ E 60, tronson de drum pe care au loc multe accidente rutiere grave.

Folosind această oportunitate a fondurilor europene, prin cele două proiecte a putut transforma vechiul spital, care stătea să se dărâme, într-unul modern, de o mare importanță strategică, dotat cu aparatură de mare valoare în cele 14 cabinete medicale noi care vor contribui la îmbunătățirea sănătății celor peste 70 de mii de locuitori ai celor patru județe învecinate: Cluj, Bihor, Alba și Sălaj.

Deși este spital orășenesc, nu zonal, sau regional, aici sunt ocupate paturi în procent de 36 % de localnici și 64 % sunt bolnavi din zona limitrofă orașului, iar până la construirea spitalului județean, Huedinul rezolvă multe din suferințele locuitorilor din această așezare geografică, mai ales că în lucru se află un nou proiect pentru consolidare energetică și refacerea corpului administrativ în valoare de 3,4 milioane euro. Prin acest proiect investiția în spitalul nostru, a mai adăugat dl. Moroșan, valoarea fondurilor obținute este de 11 milioane euro și contribuie la eficientizarea calității actului medical oferit pacienților de medici și personalul acestui spital al orașului nostru.

Apoi, șeful administrației publice de aici a invitat la cuvânt personalități ale vieții publice, mai întâi pe președintele CJC, Alin Tișe, care are amintiri de suflet aici deoarece s-a născut în acest spital, apoi a subliniat importanța acestor investiții pentru sănătate oamenilor, care are o valoare incomensurabilă. În acest cadru a fost felicitat primarul orașului pentru această reușită și buna colaborare cu CJC în realizarea multor proiecte implementate în oraș, referindu-se la aducțiunea și distribuirea rețelei de gaz metan, apă, canalizare și alte lucrări din infrastructură.

În aceeași notă au vorbit și cei trei secretari de stat prezenți la darea în folosință a investiției, domnii: Ovidiu Câmpean, Rareș Rusu și Cristian Haiduc, liderul sindicatului Civitas, Ioan Bota, iar directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Luminița Chirilă Brustur, care a insistat pe componenta medicală și chiar și pe cea economică, inclusiv pe valoarea dotărilor din cele 14 cabinete noi.

Toți vorbitorii au transmis succes celor care veghează la sănătatea oamenilor, sărbători fericite și La Mulți Ani!, iar în final s-au vizitat toate noile cabinete dotate cu tehnologia acestui an de care ne despărțim peste câteva zile.

Dumitru VATAU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *