Hotelul Transilvania din Cluj, menționat în celebrul roman „Dracula” a scriitorului irlandez Bram Stoker, a fost admis să facă parte din prestigioasa rută culturală Historic Cafes Route, aflată sub patronajul Consiliului Europei. Historic Cafes Route (Ruta Cafenelelor Istorice din Europa) este unul dintre cele 49 de trasee culturale acreditate de Consiliul Europei. Acceptarea hotelului clujean în Historic Cafes Route va fi marcată oficial în 29 iunie 2024, ora 12:00, când va fi inaugurată plăcuța onorifică a Consiliului Europei de către noul președinte al Rutei Cafenelelor Istorice din Europa, Arnold Gunter Klingeis, anunță reprezentanții Brukenthal Palace Cafe Avrig.
Evenimentul coincide cu preluarea oficială a mandatului de președinte al Historic Cafes Route de către Arnold Gunter Klingeis, reprezentantul Brukenthal Palace Cafe Avrig. Este pentru prima dată în istorie când un cetățean român devine președinte al unei rute culturale europene.
Reamintim faptul că Hotelul Transilvania denumit Hotelul „Regina Angliei” de Bram Stoker este menționat în celebru roman „Dracula” drept locul în care ar fi înnoptat avocatul britanic Jonathan Harker, chemat de contele vampir pentru a-i intermedia o tranzacție imobiliara în Anglia.
Ceremonia de includere a hotelului în Ruta Cafenelelor Istorice din Europa mai cuprinde prezentări de modă, recitaluri muzicale live, vizionarea unui scurtmetraj documentar despre cele mai celebre ecranizari ale celebrului roman Dracula și o călătorie culinară inspirată de meniurile istorice ale restaurantului hotelului clujean.
Președintele Rutei Culturale a Cafenelelor Istorice, Arnold Gunter Klingeis, spune că evenimentul „reprezintă o adevărată carte de vizită pentru România”, acesta reunind la Cluj reprezentanți ai rutei culturale europene și ai Consiliului Europei, oficialități locale, centrale, oameni de cultură și alți invitați.
De asemenea, Adriana Sava, directorul general al hotelului Transilvania spune că hotelul este legat de istoria Clujului: „Hotelul Transilvania înseamnă mult mai mult decât menționarea în romanul Dracula. El este legat de istoria străveche a Clujului. Din punct de vedere istoric, hotelul a fost ridicat peste ruinele reședinței guvernatorului Daciei Porolissensis. Știm și numele acestui guvernator: Cnaeus Minucius Faustinus Sextus Iulius Severus, menționat într-o diplomă militară romană, emisă chiar în 29 iunie 120 A.D. Există și o legendă, din secolul al XIX-lea, care spune că în apropiere s-ar fi sinucis regele Daciei, Decebal. Știm cu certitudine faptul că, în Evul Mediu, actualul Hotel Transilvania era un han, situat pe strada numită Platea Pontis, care făcea legătura între poarta principală de intrare în orașul medieval și piața centrală a Clujului. Istoria neîntreruptă a hotelului se întinde pe mai mult de o jumătate de mileniu.”
sursă foto: Vechiul Cluj
T.S.