April 18, 2025

Guvernul a aprobat proiectul privind varianta ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, investiţie în sumă de peste 9,3 miliarde de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
„Ambele etape ale acestui proiect de investiţii sunt estimate la 9,3 miliarde de lei, după reaprobarea indicatorilor tehnico-economici care au ţinut cont de evoluţia costurilor materialelor de construcţii. Lungimea totală este de 42 km, iar termenul de execuţie patru ani. Acest proiect de infrastructură rutieră este finanţat din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat şi va avea, evident, o contribuţie substanţială, de asemenea, la tot ce înseamnă viaţa economică şi socială în acea regiune”, a spus Constantin.

Practic Guvernul a analizat în ședința de, miercuri, proiectul de hotărâre privind reaprobarea indicatorilor tehnico – economici la centura metropolitană a municipiului Cluj-Napoca.

Este vorba de analiza referitoare la „proiectul de hotărâre a Guvernului pentru reaprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii “Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj aferenţi obiectivului de investiţii “Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj”.

Practic acest demer face parte din prcedura de dezbatere publică a unui act normativ ce urmează să fie aprobat de Executiv.

De obicei, pe ordinea de zi la ședințelor de Guvern, la analize sunt proiectele care nu au încă obținute toate avizele până la momentul ședinței de guvern.

Consilierii locali au aprobat, în februarie, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru centura metropolitană.

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici survine ca urmare a unei adrese formulate de proiectant, pe motiv că între 2022-2025 s-au înregistrat creșteri majore la materialele de construcție, a forței de muncă și a altor factori relevanți. În urma unei analize, s-a constatat că aceste creșteri depășesc considerabil ajustările standard ale inflației: vorbim de creșteri de 61,53% în cazul metrului liniar de tunel și 22.54% în cazul metrului liniar la execuția structurilor.

Centura metropolitană urmează să fie realizată în două etape. Faza 1 presupune costuri de 6.870.108 mii lei, iar Faza II – 2.523.554 mii lei. Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare fază a proiectului este de 4 ani, iar termenul total al lucrărilor este estimat la 8 ani de zile.

În prima etapă urmează să fie construiți 23,67 de km de centură și 20 de km de drumuri de legătură.

Articolul Guvernul a aprobat reactualizarea indicatorilor tehnico-economici a centurii metropolitane apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *