April 8, 2025

Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” este înscris pe lista monumentelor istorice la poziția 954 iar potrivit legii pentru amenajarea unei împrejmuiri în incinta parcului era nevoie de autorizație de construire și de aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Făclia de Cluj a verificat la Primăria Cluj-Napoca dacă pentru proiectul de amenajare a unui gard cu grilaje din metal zincat înalt de doi metri și cu stâlpi fixați în beton pe o lungime de peste 300 metri s-a cerut eliberarea autorizației de construire.

Din informațiile obținute a reieșit că nimeni nu a cerut autorizație de construire pentru acest gard. De asemenea, nu a existat nici vreo solicitare de la Comisia de Monumente istorice pentru avizarea lucrării.

Arhitectul Virgil Pop din cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor istorice spune că avizul era obligatoriu pentru o astfel de lucrare.

„UBB este cel mai mare proprietar de monumente istorice. Nici bisericile nu au atât de multe monumente istorice. Parcul sportiv „Iuliu Hațieganu” este cea mai mare realizare românească în Cluj în perioada interbelică. Nimic nu s-a făcut de valoarea acestui parc cu impact urbanistic”, a declarat arhitectul Virgil Pop.

Decizia UBB de a transforma o importantă suprafață din Parcul „Iuliu Hațieganu”, unul dintre cele mai bine amenajate și dotate parcuri sportive din Europa, în zonă de agrement pentru public a creat revoltă în rândul clujenilor. După ce Făclia a publicat informația cu privire la construirea gardului pentru separarea zonei destinată publicului de zona didactică cu infrastructura sportivă au apărut numeroase reacții pe internet și nu numai.

 

„Păi din ce înțeleg, doar se mai face un gard în interior, deci pare să fie invers: accesul public se reduce la o fracțiune din parc. În acest moment accesul public este peste tot. Taxa de intrare e simbolică”, a scris un clujean.

„Activiștii cer, că de asta mâncă gura lor. Nu-i musai să li se si dea. Nu știu cît mai era taxa de intrare în ultima vreme, dar era una simbolică, cît să ferească parcul de spărgătorii de semințe si alte specii daunătoare”, a precizat un altul.

„Ce problemă era ca publicul sa viziteze parcul între orele 10-18 și să plătească o suma simbolica de 2-3 lei pentru întreținere și plantare. Senatul și Consiliul de Administrație al UBB a înebunit să aprobe o astfel de invitație la distrugere și perturbare a orelor didactice ? Cum e posibil sa va lăsați târâți de astfel de politruci parveniți ?Speram ca rectorul USAMV, NU va ceda presiunilor acestor 2 venetici/vinituri ce au distrus gardurile vii cu arbuști din toate parcurile plantate în urma cu 90 de ani, au schimonosit opera de arhitectură peisagistică a Orașului Comoară, ce-și aniversează jubileul de 1900 ani de la ridicarea la rang de municipiu”, a consemnatul un alt clujean.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *