April 12, 2025

Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la biserica de pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca, lăcaș de cult ce are hramul acestui sfânt ce a vestit Evanghelia lui Hristos în India. Este prima dată când moaștele Sfântuui Toma ajung în Ardeal și a treia oară, în 1000 de ani,  când părăsesc insula Patmos, din Grecia. Prima dată au fost duse în urmă cu 10 ani în insula Cipru, iar anul trecut au ajuns la Mănăstirea Pantocrator din Grecia. 

La Cluj-Napoca, racla cu rămășițele pâmântești ale ucenicului lui Isus, cunoscut ca „necredinciosul”, au ajuns sâmbătă, fiind întâmpinate pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca de IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Delegația care a adus moaștele din Grecia este condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolitul Veriei, Naoussei și Campaniei.

Racla a fost depusă în baldachinul amenajat la etajul Bisericii „Sf Toma” din Mărăști unde credincioșii s-au putut închina și ruga încă de sâmbătă seara.

Duminică, încă de dimineață, sute de credincioși s-au așezat în rând pentru a ajunge la sfintele moaște. De asemenea, pe parcursul Liturghiei oficiată de un preoți în frunte cu înalții ierarhi IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, Mitropolitul Veriei, Naoussei și Campaniei, mii de persoane au trecut pe la cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Toma. Se spune că cei care se roagă cu credinţă la capul Sfântului Toma practic ating trupul lui Iisus Hristos care a înviat din morţi.

Tot la Biserica de pe strada Dorobanților au fost aduse și moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei.

Moaștele Sfântului Apostol Toma și ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeei au fost aduse la Cluj-Napoca pentru a celebra hramul bisericii din cartierul Mărăști, fiind păstrate aici pentru închinare până marți, 8 octombrie.

 

Conform unor scrieri, Toma s-ar trage din orașul grec Didyma (orașul Didim de astăzi, de pe teritoriul Turciei). Conform altor scrieri, acesta ar fi fost frate cu Iisus. Dacă ar fi fost așa, atunci el ar fi fost Iuda-Toma, sau mai bine zis, unul din cei patru copii ai lui Iosif. Credincioșii îl cunosc mai bine după porecla pe care a primit-o – “Toma-Necredinciosul” sau “Toma-Dydimus (Toma-Geamănul)”.

În arta bisericească, Sfântul Toma este prezentat ca stând în genunchi în fața Mântuitorului și atingându-i coapsa. De asemenea, datorită meseriei de constructor, care i-a fost atribuită este prezentat cu o riglă și un echer în mână.

Sfântul Apostol Toma este și patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar şi ocrotitor al celor care nu ajung la timp la destinaţie, nu din comoditate, ci din dumnezeiască rânduială.











Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *