November 26, 2024

Directorii de școli clujeni pot fi mentori pentru colegii lor din țară, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, prezentă joi, 3 septembrie 2024, la Cluj-Napoca, la Gala Învățământului Preuniversitar Clujean organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj, în colaborare cu mediul academic și partenerii instituționali, cu prilejul Zilei Educației. Ministrul a recunoscut că adesea munca directorilor compensează ceea ce sistemul nu reușește întotdeauna să ofere. La eveniment au mai fost prezenți ÎPS Părinte Andrei Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului României, Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marinela Marc, inspectorul general al ISJ Cluj, reprezentanți ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca, reprezentanți ai universităților clujene, printre care, Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Daniela Popescu, rectorul Universității Tehnice Cluj-Napoca, directori ai colegiilor și liceelor clujene, profesori și elevi. În cadrul Galei, au fost premiați 44 de directori de unități școlare din județul Cluj pentru performanțele obținute anul școlar trecut.

ÎPS Părinte Andrei: tinerii noștri, „tineri cuminți”

Gala s-a deschis prin intonarea imnului României și al Europei de către corurile reunite ale elevilor de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca și Colegiul Ortodox Cluj-Napoca. Luând cuvântul, Mitropolitul Clujului a citat, pentru dascălii prezenți, dintr-o cuvântare a lui Iisus Hristos și anume Cel ce va face și va învăța mare se va face în împărăția cerului. Încă înainte de Hristos, în Cartea Pildelor, înțeleptul Solomon zice un lucru foarte important tot dascălilor adresat: <<Cel ce va face și va învăța acela mare se va chema în împărăția cerurilor>>. Mai mult: <<Învață-l pe copil cu purtarea pe care trebuie să o aibă și nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea>>”, a adăugat mitropolitul.

ÎPS Părinte Andrei Andreicuț a descris, în general, tinerii ca fiind energici, doritori de a învăța, amintind că Sfântul Pavel referindu-se la ei, spune: <<Nimeni să nu disprețuiască tinerețile voastre, ci faceți-vă pildă celor din jur cu cuvântul, cu fapta, cu dragostea, cu purtarea>>. Astfel, Sf. Pavel îl vede pe un tânăr cuminte, care acumulează învățături și dorește ca într-un viitor să fie de folos, a spus mitropolitul. Arătându-se optimist, ÎPS Andrei Andreicuț a spus tinerii din Cluj, din țară sunt tineri cuminți și că speră crească în continuare cuminți, frumoși, educați pentru a fi de folos părinților, bisericii și țării.

Cum ne-a obișnuit la evenimente deosebite, și la Gala Educației, ÎPS Andrei Andreicuț a recitat din poezia „Casa părintească” de Octavian Goga, unde poetul își aduce aminte cu nostalgie de perioada în care începea școala: Poetul pune accentul pe două lucruri pe care nu trebuie să le uite elevii, dar nu trebuie să le uităm nici noi, cei mari. Își aduce aminte de măicuța lui și de momentul în care plecă la școală”. În îndemnul mamei Zi Tatăl nostru, dragă, seara și să te porți la învățătură! ÎPS Părinte Andrei a identificat două preocupări esențiale, una spirituală și una intelectuală care îl pot împlini pe tânăr: Dacă aceste două merg mână în mână rezultatele sunt cele pe care le așteaptă părinții de la copii, rezultatele care îi vor ajuta pe tineri să se poată realiza, care îi vor face să fie admirați, să fie de folos nouă tuturor, țării și bisericii noastre”.

200 de milioane de euro, investiți în Educație la Cluj

Prezent la eveniment, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a afirmat este recunoscător pentru faptul că datorită muncii tuturor celor din învățământ are ocazia ca în fiecare zi la București să fie mândru că este clujean. „Am foarte multe motive pentru care sunt mândru că sunt clujean la București, dar datorită performanțelor extraordinare din educație, am această șansă în plus, să mă mândresc cu Clujul, nu doar pentru calitatea vieții, care decurge și din educație, ci și datorită rezultatelor excepționale pe care le avem. De fiecare dată colegii de la București mă întreabă: <<Ce se întâmplă la Cluj?>>, ce avem: <<E aerul diferit? Sunt oamenii altfel?>> Oamenii sunt la fel peste tot, diferența este că la Cluj investim în educație. Faptul că la Cluj s-a investit foarte mult în educație, în ultimii ani, peste 200 de milioane de euro ne arată și rezultate. Totodată, în calitate de clujean și de părinte, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a mulțumit tuturor cadrelor didactice prezente pentru contribuția lor la educația elevilor.

La rândul său, ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că se bucură enorm că se află la Cluj pentru a celebrăm educația, pentru a sărbători excelența și oamenii educației: Vine o zi în an în care trebuie să spunem și ce facem bine, să-i premiem și să-i recunoaștem pe aceia dintre noi care fac mai mult, se autodepășesc pe ei și aduc plus valoare întregului mediu educațional. Am în fața mea exemple de oameni dedicați formării copiilor noștri și vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți zi de zi pentru școală, indiferent că vorbim de rezultate mai bune la examene, de implicare în proiecte, de luptă pentru egalitate de șanse sau de incluziune. Educația are toate aceste componente, indiferent că vorbim despre colegii naționale, licee teoretice, vocaționale, tehnologice sau școli gimnaziale și indiferent de locul în care se află. Copiii trebuie să aibă șanse egale la educație indiferent de mediul în care provin și indiferent de contextul familial. De aceea, avem nevoie de directori și inspectori care să fie buni manageri ai comunităților pe care le gestionează.

Directorii de școli clujeni, mentori pentru cei din țară

În opinia ministrului Educației, directorii clujeni pot fi mentori pentru colegii lor din țară. Sunt convinsă că aici în sală avem enorm de multe exemple, de oameni care pot mentora alți colegi din țară în ceea ce privește leadership-ul educațional. Și de aceea, odată cu implementarea noilor legi ale educației ne-am asumat ca prioritate profesionalizarea și valorizarea managementului educațional. Asta pentru că este important să ne asigurăm că liderii comunităților educaționale au la dispoziție oportunități de perfecționare, pentru că trebuie să facem față provocărilor cu care ne confruntăm. Și eu știu că nu sunt puține. Ministerul Educației a lansat luna trecută cel mai mare program de formare pentru managerii educaționali din învățământul preuniversitar. Ne dorim ca peste 10.000 de directori și inspectori școlari să dezvolte competențe ce vizează leadership-ul și managementul instituțional, financiar și de resurse umane. Vă invit pe toți nu numai să învățați, ci și să împărtășiți ceea ce deja știți pentru că școala trebuie să se adapteze și să învețe și ea la rândul său continuu.

De asemenea, adresându-se directorilor ministrul a recunoscut că de multe ori munca lor compensează ceea ce sistemului îi lipsește: „Sunteți astăzi aici și este o dovadă a faptului că înțelegeți rolul esențial pe care îl aveți dvs în mijlocul comunităților ai căror lideri sunteți. Rămâneți adevărați lideri pentru că toți cei din jur vă vor urma. Vă vor urma în toate luptele pe care este nevoie să le duceți în combaterea abandonului școlar, reducerea violenței în școală, eliminarea prejudecăților și a stereotipurilor, egalizarea de rezultate între școlile din rural și școlile din urban și egalitatea de șanse pentru toți copiii. Și mai știu un lucru că munca dvs compensează ceea ce sistemul nu reușește întotdeauna să ofere așa cum v-ați dori sau cum ați merita. Însă am văzut în repetate rânduri că omul sfințește locul și că implicarea face întotdeauna diferența.

În încheierea discursului său, Ligia Deca a mulțumit cadrelor didactice prezente și le-a urat „La mulți Ani” de Ziua Educației: „Vă mulțumesc pentru că vă dedicați menirii de a face o lume mai bună, zi de zi, cu discreție, cu liniște, cu modestie și cred că întreaga comunitate clujeană realizează că fără profesori pe care-i sărbătorim pe 5 Octombrie lumea ar fi mult mai tristă”.

Clusterul de Educație de la Cluj, dat model

Inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a prezentat celor prezenți profilul absolventului de mâine pregătit să se integreze într-o piață a muncii în continuă schimbare: Să aibă gândire critică, să poată rezolva probleme sintetizând informații și interpretându-le, să fie creativ, să aibă curiozități, să persevereze în atingerea scopurilor, să aibă capacitatea de autocontrol, să fie adaptabil și conștient de importanța dezvoltării, a învățării pe tot parcursul vieții, să aibă competențe de comunicare, să poată argumenta opriniile, să știe să lucreze în echipă, să aibă competențe digitale, antreprenoriale, juridice, financiare de protecția mediului , să aibă un stil de viață sănătos. Șeful ISJ Cluj a declarat că pregătirea în școală a absolvenților cu profilul amintit presupune o reformă a sistemului de educației pe toate dimensiunile: curriculum, formarea cadrelor didactice, management performant, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii școlare, conexiuni între învățământul preuniversitar și cel universitar, între mediul educațional și cel de bussines, deschidea școlilor către comunitate prin oferirea de servicii educaționale diverse. În acest sens, șeful ISJ Cluj a dat exemplul Clujului pentru felul în care comunitatea locală a răspuns nevoilor din educație: Constituirea unor structuri asociative cum este Clusterul de Educație de la Cluj, care aduce toți actorii educaționali împreună, este un pas important în accesarea de proiecte care să răspundă nevoilor identificate în sistemul de educație”.

În cadrul Galei Învățământului Preuniversitar Clujean, conducerea ISJ Cluj a acordat unui număr de 44 de directori clujeni diplome de excelență pentru performanțele deosebite obținute în anul școlar trecut. În finalul evenimentului, elevii de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” și de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ,,Octavian Stroia” au susținut scurt program artistic.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *