April 12, 2025

Duminica Stâlpărilor sau Duminica Ramurilor de finic este primul praznic împărătesc, cu data schimbătoare, din cursul anului bisericesc. Floriile este sărbătoarea care ne amintește intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi. În acest an, Floriile sunt sărbătorite, atât de ortodocși, cât și de catolici în aceeași zi, adică duminică, 13 aprilie 2025. De Florii, sărbătoare foarte importantă pentru creștini, ortodocșii au dezlegare la pește, Postul Paștelui fiind unul dintre cele mai lungi și mai grele de peste an. În Postul Paștelui, creștinii meditează și la perioada în care Iisus Hristos a postit și s-a rugat în pustie timp de 40 de zile, la patimile și moartea Sa de pe cruce.

Ramurile de salcie din aceasta zi, întruchipează simbolul castității și al renașterii anuale a vegetației, un substitut fitomorf al zeiței Flora, dar și ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea sa în Ierusalim. Pentru buna desfășurare a sărbătorii Floriilor, cu o zi înainte se strâng ramuri de salcie înmugurită, se leagă în snopi și se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot. După sfințire ramurile numite mâțișori sunt luate acasă de către credincioși pentru a împodobi cu ele icoanele, ușile ferestrele, intrările în grajduri sau pentru a le pune la fântâni și la streșinile caselor. Femeile mai obișnuiesc și astăzi să le înfigă pe straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le așeze pe morminte. Aceste ramuri sfințite se păstrează peste an fiind folosite la tămăduirea diferitelor boli. În scopuri profilactice, oamenii se încing cu mâțișorii sfințiți, pentru a nu-i durea mijlocul. Ramurile păstrate la icoane se pun pe foc vara, în momentul în care începe vreo furtună, sau se aruncă în curte când începe să bată grindin.

Faceți-L pe Iisus prieten apropiat

Într-o predică, de Duminica Floriilor, ÎPS Bartolomeu Anania îndruma credincioșii să și-l facă pe Iisus prieten. De aceea, iubiții mei, noi sărbătorim Duminica Floriilor aducând în biserică și sfințind ramuri de salcie care sunt ale zonei noastre geografice. Și cu această salcie sfințită plecăm din biserică și ne îndreptăm către casele noastre și o punem la icoană, unde va sta până târziu când se va usca. De obicei, facem din ea o coroniță și așa o punem acolo. Iubiții mei, cei de atunci din vremea Mântuitorului, L-au aclamat cu ramuri de finic, dar peste numai câteva zile ramurile lor de finic aveau să se prefacă în bicele cu care trupul lui Iisus avea să fie torturat. Plecăm și noi cu ramurile noastre de finic, dar le vom păstra ca ramuri de finic și nu vom îngădui, ca prin păcatele sau necredința noastră, ele să se prefacă în câteva zile în bice cu care noi îl vom supune pe Iisus pătimirii. De ce? Pentru că noi avem credință personală și pentru că Îl iubim pe Hristos și-L înțelegem în toată jerfelnicia Lui. Durerea Lui a fost durere asumată, de aceea mergea către ea ca un triumfător, pentru că știa că la capătul acestei suferințe, urmează învierea, deci biruința definitivă și nu numai a Lui, ci și învierea noastră, a celor pentru care venise din cer, de la Tatăl Său. Păstrați-vă fiecare credința puternică personală, și în rugăciune și în toate meditațiile voastre, comunicați cu Iisus Hristos, ca de la persoană la persoană. Să vi-L faceți prieten apropiat, El vă va înțelege, dar și voi să-L înțelege-Ți pe El. Și așa veți ști, că-I veți cânta astăzi și întotdeauna lui Iisus, Osana, Cel ce vine întru numele Domnului, binecuvântat este Împăratul lui Israel, adică Împăratul lui Israelul cel nou, care este biserica lui Iisus Hristos și care este Împărăția lui Dumnezeu, către care nădăjduim toți. Așadar, iubiții mei, ziua de astăzi, înaintea Pătimirilor Domnului este o zi de bucurie, de lumină, pentru că este luminată pe dinăuntru de credința noastră în învierea care stă la capătul Sfintelor Pătimiri ale lui Iisus, așa să ne ajute Dumnezeu. Amin.”, a rostit la Duminica Floriilor, în anul 2003, ÎPS Bartolomeu Anania, primul mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Tot duminică, 13 aprilie 2025, comunitatea evreiască din Cluj sărbătoresc Paștele.

Tia SÎRCA

Articolul Floriile, duminica intrării triumfale a lui Iisus în Ierusalim apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *