April 8, 2025

Grădinița cu Program Prelungit „Junior” din Dej a finalizat zilele acestea jurizarea lucrărilor înscrise în Concursul – Simpozion Interjudețean de meșteșuguri artistice și tradiționale ,,Sărbătoarea Paștelui în sufletul copiilor” din cadrul Proiectului educațional ,,Tradiția este vie și creatoare” înscris în CPEERI poziția 717, conform OME 3468/ 29.01.2024, ediția a-II-a, 2024. Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni, în perioada premergătoare sărbătorilor de Paște, și a fost coordonat de director prof. Sămăreanu Cristina, prof. Moncea Elena și prof. Cicioan Ionela.

La Secțiunea I pentru preșcolari/școlari „Tradiții şi obiceiuri”, cuprinzând lucrări artistice (desen pictură, colaj, etc.) și o secțiune de interpretare artistică, au participat preșcolari și școlari din grădinițele dejene și din localitățile din împrejurimi precum și din alte 32 de județe din țară, respectiv, 780 copii îndrumați de circa 350 cadre didactice. În cadrul Secțiunii a II-a, consacrată cadrelor didactice a avut loc Simpozionul județean ,,Sărbătoarea Paştelui în sufletul copiilor” fiind abordate teme și exemple de bună practică, cum ar fi: proiecte didactice, proiecte tematice, referate ştiinţifice și creaţii literare proprii, în versuri sau proză.

De altfel, potrivit coordonatoarelor proiectului „Scopul concursului este „cunoaşterea, promovarea și asigurarea continuităţii valorilor tradiţionale implicând preşcolarii şi şcolarii din învăţământul primar în activităţi educative specifice vârstei lor. Susţinând această idee, am ales să desfăşurăm concursul, punând accent pe dezvoltarea imaginației, creativității și stimularea și afirmarea potențialului artistic al copiilor. Sărbătoarea Paștelui este sărbătoarea renaşterii Domnului Iisus Hristos, iar datoria noastră, a tuturor este de a nu lăsa timpul şi evenimentele lumii moderne să ne determine să o uităm. De aceea, copiilor trebuie să li se permită jocul, visul, exprimarea realităţii cu obiceiurile și tradițiile legate de această sărbătoare aşa cum o percep ei.”

În urma jurizării lucrărilor, un procent de 25% din numărul participanților au primit premii constând în diplome, iar 325 de lucrări aparținând cadrelor didactice participante la simpozion vor fi cuprinse într-un volum ISSN de la Biblioteca Națională.

Pentru a aprecia strădania și măiestria preșcolarilor și elevilor din clasele primare, o mare parte din lucrările concursului „Simpozion Interjudețean de meșteșuguri artistice și tradiționale ,,Sărbătoarea Paștelui în sufletul copiilor” au fost expuse la Muzeul Municipal Dej. Expoziția a ilustrat cu prisos talentul și profunzimea creativității copiilor.

M. Vaida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *