Cu binecuvântarea Prea Sfinției Sale Claudiu Pop, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”, a realizat pe Bulevardul Eroilor, în apropierea Catedralei „Schimbarea la Față”, expoziția stradală intitulată „Cardinalul Iuliu Hossu: Credința noastră este viața noastră”. Este una dintre multiplele acțiuni pe care Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în parteneriat cu alte instituții și asociații, le propune pentru anul 2025, decretat „Anul Cardinal Iuliu Hossu la nivel național”.
Expoziția cuprinde 40 de panouri cu ipostaze fotografice din viața ilustrului ierarh al Bisericii Greco-Catolice, erou al Neamului și martir pentru Credință Iuliu Hossu, unele dintre acestea legate de Cluj, orașul reședinței sale. Fotografiile sunt însoțite de fragmente extrase din memoriile cardinalului, din predici ori din cuvântări, cuvinte emoționante, potrivite evenimentelor pe care le-a trăit. Panourile sunt plasate într-o succesiune biografică, astfel încât să prezinte reperele esențiale ale vieții și activității ecleziastice a Episcopului-Cardinal Iuliu Hossu, începând cu satul natal și familia, continuând cu formarea preoțească, episcopatul, Marea Unire, activitatea în Senatul României, perioada Dictatului, apoi cu arestarea, detenția și în final cu momentul beatificării.
Trecătorul care va zăbovi, măcar pentru câteva clipe, în viața prezentată succint pe cele 40 de panouri ale expoziției de pe Bulevardul Eroilor va avea ocazia să descopere împletirea a trei destine într-unul singur.
Destinul christic. Incursiunile biografice în perioadele copilăriei, preoției, episcopatului și arestărilor relevă o viață dedicată întru totul Mântuitorului, pe urmele pașilor căruia a călcat cu încredere, cu smerenie, purtându-și crucea cu demnitate, binecuvântându-i chiar pe dușmanii, detractorii și călăii lui.
Destinul istoric. Iuliu Hossu a fost ales să desăvârșească idealul unității românilor. La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, le-a vestit „plinirea vremii”, Unirea Transilvaniei cu România. Contribuția sa la Marea Unire a fost „răsplătită” cu 22 de ani de detenție, domicilii obligatorii și surghiun în propria-i țară.
Destinul ecleziastic. Înzestrat cu darul elocinței, strălucit teolog, poliglot, cunoscător profund al culturii clasice și deținător a două doctorate, episcopul Iuliu Hossu și-a dedicat întreaga viață Bisericii și credincioșilor, cărora le-a amintit mereu că tranzacțiile cu conștiința și învoielile cu dușmanii Credinței sunt căi sigure spre pierzanie. Întemeietor de instituții de învățământ, de asociații clericale și laice, ctitor de biserici și mănăstiri, a marcat prin episcopatul său perioada de glorie a Eparhiei de Cluj-Gherla.
Din sufletul său plin de iubire, neclintit în credință, a nutrit speranța unității interconfesionale. Episcopul Iuliu Hossu a fost mereu dispus să-i cuprindă în îmbrățișări pe toți ierarhii celorlalte confesiuni, repudiind retorica lipsită de conținut a ecumenismului de paradă. Cardinalul Iuliu Hossu și-a rezumat întreaga viață în câteva cuvinte cu valoare axiomatică unică, de o simplitate dezarmantă, care exprimă un adevăr cu o nemăsurată putere de protecție împotriva ispitirilor de orice fel: „Credința noastră este viața noastră”.
În libertate ori în închisoare, în haine de episcop ori în zeghe vărgate de rob, Iuliu Hossu a cutreierat cu pasul ori cu spiritul întreaga eparhie, lăsând Bunul Încredințat de predecesori nepoților săi spirituali, printre care se va regăsi cu siguranță și trecătorul care va zăbovi, măcar pentru câteva clipe, în fața panourilor expoziției de pe Bulevardul Eroilor.
(a.g.h.)
Articolul Expoziția „Cardinalul Iuliu Hossu: Credința noastră este viața noastră” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.