Cultura vinului datează încă din anul 7000 î.Hr, pe vremea când era consumat doar în scopuri medicinale sau în ritualurile religioase. Producția și consumul vinului au devenit mai răspândite în secolul XV-lea, în timpul expansiunii europene. În cele din urmă, vinul a făcut o călătorie și în Statele Unite ale Americii în jurul anului 1562, prin intermediul protestanților francezi care s-au stabilit în Florida. La vremea aceea, coloniștii au folosit struguri din soiul Muscadine (Vitis Rotundifolia) pentru a produce un anume tip de vin – Scuppernong.
Istoria presei de vin
Cea mai timpurie formă de extragere a sucului din struguri pentru vinificare este fără doar și poate călcarea strugurilor. Vinificatorii obișnuiau să umple buștenii goi cu struguri și să calce fructele cu picioarele, apoi scoteau sucul și resturile de struguri zdrobiți și le puneau în borcane pentru a fermenta.
În ziua de azi, procesul este unul mult mai puțin “dezordonat”, și consumă semnificativ mai puțin timp.
Multe vinării folosesc prese de vin presurizată sau zdrobitoare de struguri pentru a descompune pulpa de fructe și pentru a permite scurgerea sucurilor din aceasta. Nu doar vinăriile utilizează aceste instrumente, ci și pasionații de vin care doresc să își cultive propria podgorie apelează la ele. Dacă te numeri printre ei, te îndrumăm să achiziționezi un zdrobitor de struguri, o presă de struguri sau un teasc manual din lemn, oțel sau inox dintr-un magazin de scule si unelte acreditat, cu prețuri competitive.
Iată cum funcționează o presă modernă:
- Strugurii sunt încărcați în camera de presare cilindrică.
- Aerul comprimat intră în membrană și apasă strugurii pe jumătatea perforată a suprafeței camerei.
- Membrana strugurilor este evacuată cu ajutorul unei electrovalve, în timp ce pompa de vid evacuează aerul rămas, trăgând membrana înapoi pe suprafață interioară a tamburului.
Alegerea dimensiunii corecte pentru o presă de struguri se reduce la trei întrebări importante:
- Cât trebuie să apăs?
- Cât de mult pot apăsa în același timp, având în vedere dimensiunea presei?
- Cât va dura fiecare ciclu de presare?
Răspunsul la aceste întrebări te va ajuta să determini timpul necesar pentru instalarea/umplerea presorului, presarea strugurilor și curățarea mașinii.
Care sunt pașii necesari pentru producția vinului?
Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a obține vin din struguri este să alegi sortimentul potrivit. Dacă nu deții propria vie, orientează-te către un furnizor de renume, care are grijă în mod corespunzător de manipularea și depozitarea strugurilor. Acesta ar trebui să îți poată spune de unde provin strugurii, care este pH-ul lor, cât și de gradul de aciditate al acestora. Dacă este posibil, inspectează strugurii pentru a-i selecta pe cei mai buni pentru tipul de vin pe care dorești să-l produci.
După achiziționarea și primirea strugurilor, primul pas e să îndepărtezi orice corp străin și nedorit, cum ar fi insectele sau diferite tipuri de vegetație, și să îndepărtezi orice frunză din cutiile de struguri.
Încearcă să sortezi strugurii pentru a îndepărta ciorchinii mucegăiți sau fructele putrede și stricate. Renunță la strugurii care par deteriorați sau nesănătoși. Deși acest lucru poate consuma mult timp, vei reduce la minimum riscul apariției unor probleme pe parcursul procesului de vinificare.
După sortarea strugurilor, următorul pas este zdrobirea și decojirea. Acesta nu e un pas necesar pentru obținerea vinului alb, însă facilitează presarea. Este, în schimb, un pas important în obținerea vinului roșu, deoarece joacă un rol major în procesul de extracție fenolică.