
Ales recent de Sf. Sinod Episcopul Sălajului, PS Părinte Benedict consideră că este voia lui Dumnezeu și declară într-un interviu Radio Renașterea că își va începe misiunea prin a vizita comunitățile și preoții Sălajului, pentru a-i asculta și a le vorbi. De asemenea, episcopul tinerilor intenționează ca, după modelul dezvoltat la Cluj, să-i apropie pe aceștia de biserică. Reamintim faptul că duminică, 6 aprilie 2025, PS Părinte Benedict este instalat ca Episcop al Sălajului în cadrul unei slujbe speciale, oficiată la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău și prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Alături de ÎPS Mitropolit Andrei slujesc ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarchal, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului și episcop ales al Episcopiei Sălajului, PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. La evenimentul religios participă credincioșii din eparhie, autorități centrale, județene și locale.
Pentru început, în misiunea sa ca episcop al Sălajului, PS Benedict intenționează să cunoască comunitățile, prin vizite la parohii și oficierea alături de preoți a Sf. Liturghii, bun prilej de a se face și el cunoscut. „În primul rând, îmi doresc mult să slujesc, să poposesc în comunități și să liturghisesc, cred că am mai zis-o, de acolo pornește totul. Liturghia este modul cel mai prielnic de a ne întâlni unii cu alții și cu Domnul. Atunci îmi voi dori foarte mult să vizitez cât mai multe parohii, să slujesc, și apoi să cunosc realitățile de acolo. Nu știu dacă îmi propun ceva anume. Pur și simplu slujind, adresez un cuvânt, să-i cunosc pe dânșii dar, de ce nu, să mă cunoască și dânșii pe mine”.
„Le voi spune ce Domnul îmi va da să spun”
Noul episcopul al Sălajului spune, în interviul Radio Renașterea, că este nevoie de această cunoaștere reciprocă: „Probabil că există foarte multă curiozitate, pe alocuri și scepticism:<<Cine vine?>>, <<Cum vine?>> <<Vine cineva de la Cluj?>>. Veștile pot să fie uneori contradictorii despre cine este episcopul nou: <<E de treabă?>> <<Nu-i de treabă?>> <<Știe să se apropie de oameni?>> <<Nu știe?>> <<Cum vorbește?>> <<Ce face?>>. Lucrurile pot să fie foarte amestecate, așa cum se întâmplă, dar lucrul acesta îl voi face, mă voi așeza în mijlocul lor și voi încerca să-i ascult. Și le voi spune ceea ce știu eu să le spun și ceea ce Domnul îmi va da să spun”.
Totodată, proaspătul episcop ales de Sf. Sinod este interesat să-i cunoască pe preoții sălăjeni și dornic să se implice în proiecte sociale „Apoi îmi voi dori foarte mult să fiu alături de școli, de Liceul Ortodox de acolo, să-i cunosc pe tineri, pe profesorii de religie care fac această misiune în eparhie. Apoi să-i cunosc foarte bine pe preoți pentru că, până la urmă, ei sunt primii păstoriți de episcop și apoi pe comunitățile pe care ei înșiși le păstoresc. Bineînțeles și în zona socială voi dori foarte mult să dezvoltăm niște lucruri având această minimă experiență la Cluj, cu Centrul Sfântul Hristofor, dar și cu Centrul Sfântul Nectarie.
O turmă și un păstor
Episcopul tinerilor afirmă că-i va atrage pe aceștia spre biserică, după modelul de la Cluj. „Căutând să înțeleg realitățile care sunt acolo (n.red. Sălaj), voi dori să dezvoltăm anumite proiecte sociale, respectând profilul, ținând cont de ceea ce este nevoie, iar vizavi de tineri, da, îmi doresc foarte mult să se întâmple unele lucruri care se întâmplau la Cluj. Dar, să se întâmple și în plus unele. Să îi adunăm pe tineri, să avem centre de tineret, să organizăm tabere sociale, pelerinaje. Unele lucruri le-am în minte, dar va trebui să merg la locul unde îmi desfășor activitatea să înțeleg mai cu adevărat condițiile de viață de acolo, așteptările oamenilor, așteptările tinerilor”. PS Benedict crede că în misiunea sa de Episcop al Sălajului Dumnezeu îi va fi alături pentru a construi durabil. „Cred că Dumnezeu ne va fi alături și că, până la urmă, încercând să facem misiunea bisericii în ierarhia pe care ne-o indică Evanghelia, El ne va fi alături în așa fel încât să se construiască durabil, să se construiască pas cu pas și ceea ce se întâmplă să influențeze în sens pozitiv pe cei care au nevoie de mângâiere, de îmbrățișare, de orientare, călăuzire într-un fel. Dar va fi nădăjduiesc o turmă și un păstor mergând înspre răsărit, înspre împărăția lui Dumnezeu. Nu ne dorim altceva decât asta”.
Nostalgie, în bagajul sufletesc
În bagajul sufletesc pe care îl duce de la Cluj în Sălaj, PS Benedict a spus că poartă multă nostalgie generată de oamenii deosebiți pe care Dumnezeu i-a scos în cale: „Darul cel mai mare sunt tocmai oamenii buni. Nici nu pot să mulțumesc vreodată lui Dumnezeu cum la fiecare moment important din slujirea mea, dar și din viața personală a scos oameni nu doar potriviți, ci și oameni cu foarte multă delicatețe sufletească, care nu doar că mi-au lecturat intențiile mele, ci au fost în stare să vadă dincolo de ceea ce eu nu puteam să văd la momentul respectiv. Deci e vorba de oamenii deosebiți pe care i-am cunoscut, dar apoi experiența aceasta pe care am avut-o, mereu folosesc această expresie „prima dragoste”. (…) am fost diacon, preot, acum episcop, toate aceste etape într-un fel exprimând un început, „prima dragoste”, toate le-am petrecut aici, în această urbe a Clujului, e adevărat în care eu m-am simțit foarte bine. Tot timpul am fost un om căruia i-a fost teamă de adaptare, de un lucru nou. Însă mărturisesc când am venit în Cluj, după scurtă vreme, mi se părea că sunt dintotdeauna aici. Am avut așa un dar de la Dumnezeu din punctul ăsta de vedere. Și atunci prima dragoste va rămâne un punct de referință, dar și de reîmprospătare, nu doar de nostalgie că te duci într-un loc nou”.
„N-o să fie ușor dar va fi bine”
PS Părintele Binedict recunoaște că drumul Sălajului nu va fi ușor, dar că își va înnoi puterile reîntorcându-se la prima dragoste, Clujul. „Nu sunt un idealist, adică nu privesc începutul acesta doar în termini foarte colorați. Știu că va fi complicat și sunt unii, realiști din jurul meu, care au grijă să-mi aduc aminte că nu va fi ușor. Cred că nu va fi ușor. Nu știu cum va fi, nici nu vreau să mă mai gândesc prea mult cum va fi. Există un drum pe care trebuie să-l parcurg. Această primă dragoste va fi punct de referință dar și punct de împrospătarea puterilor pentru că atunci când te întorci la prima dragoste, la prima chemare, e ceva frumos, noi zicem în tradiția filocalică, primul har, adică atunci când Dumnezeu te atinge, când primești lucrurile gratuit. Prima dată le primești gratuit și apoi pentru a le păstra trebuie să muncești foarte mult și să treci prin foarte multe dificultăți. Pentru a putea păstra și primi din nou aceeași bucurie pe care ai simțit-o la început gratuit, primită din mâna lui Dumnezeu, trebuie să traversezi momente mai complicate. Eu mă duc cu inima deschisă și am această nădejde că Dumnezeu va rândui ca și poporul să simtă lucrul acesta și să mă primească în consecință. Am spus-o și la București, în urmă cu puține zile când Sf. Sinod a decis că trebuie să merg acolo, cred că este voia lui Dumnezeu și că Dumnezeu mă trimite acolo. (…) Este această trimitere pe care mi-o dă Dumnezeu, a făcut-o Sf. Sinod al bisericii noastre, cu binecuvântarea părintelui Patriarh Daniel și atunci voi merge mai departe. Dar am această nădejde că dacă lucrurile stau așa, Dumnezeu este cel care le supraveghează pe toate și dacă El este cel care le rânduiește și le supraveghează pe toate, le va așeza în așa fel încât n-o să fie ușor dar va fi bine”.
sursă foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului
Tia SÎRCA
Articolul Eveniment religios de mare însemnătate: Episcopul tinerilor, PS Benedict, instalat Episcop al Sălajului apare prima dată în ziarulfaclia.ro.