November 26, 2024

Prezent la deschiderea celei de a 12-a ediţii a conferinţei „Cluj Innovation Days” ce se desfășoară în perioada 21-22 martie 2024 la Cluj-Napoca și care are ca temă „Inovaţii digitale pentru un viitor sustenabil şi sigur”, primarul Emil Boc a ținut să evidențieze că sectorul IT constituie principalul motor de dezvoltare economică a orașului. Totodată, Emil Boc a prezentat mai multe direcții pe care municipiul Cluj-Napoca trebuie să le urmeze pentru a trece la alt nivel și a-și menține avantajul competitiv astfel încât să nu se intre în „capcana dezvoltării”.

„Sectorul IT e parte a strategiei pe care împreună am pus-o în practică, este avantajul competitiv al Clujului. Avantajul competitiv al Clujului contă în economia cunoașterii. Nu orice startup este un succes dar un ecosistem de startap-uri este un succes. Acesta este Clujul. Ecosistemul de startup-uri dă valoare adăugată Clujului”, a spus primarul.

Orașul cu cea mai dinamică economie din UE

Emil Boc a anunțat că Uniunea Europeană a publicat un alt clasament în care orașul Cluj-Napoca este cel mai dinamic oraș ca și creștere economică din rândul orașelor mari care nu sunt capitale, avertizând că e nevoie de măsuri pentru a nu intra în capcana dezvoltării ci a trece la nivelul următor iar orașul să-și mențină avantajul competitiv. Pentru asta, spune Emil Boc, la Cluj-Napoca trebuie să se producă valoare adăugată iar domeniile de activitate trebuie diversificate.

„Să nu uităm că și alte orașe din UE pot intra în capcana dezvoltării, nefiind capabile să intre în nivelul următor. Trebuie să producem valoare adăugată la Cluj. Perioada în care a fost lohn-ul trebuie să rămână de domeniul trecutului. Valoarea adăugată este cea care dă consistență și viitor orașului. Și aici aveți tot sprijinul nostru local”, a spus primarul.

Emil Boc a mai subliniat că e nevoie de diversificarea domeniilor de activitate și că municipiul Cluj-Napoca trebuie să se focalizeze pe inteligența artificială. „Nu putem rămâne captivi la un singur domeniu. Trebuie să ne focalizăm pe inteligența artificială. Trebuie să dăm ora exactă cel puțin la nivel regional în acest domeniu. Trebuie să vedem soluțiile creative pentru administrațiile locale din România și Europa prin soluții în domeniul green, digital pentru a putea să ne menținem acest avantaj competitiv pe care îl are Clujul. Nu în ultimul rând să creștem calitatea vieții, lucru care menține oamenii la Cluj, acasă, menține talentele aici. Dacă nu abordăm în această viziune integrată, riscăm să pierdem avantajul competitiv”, a explicat Emil Boc.

Libertatea de a rămâne acasă

El a mai arătat că la ora actuală o mare provocare cu care se confruntă Europa constituie fenomenul exodului de muncă. Emil Boc a afirmat că libertatea de a rămâne acasă trebuie să fie la fel de importantă ca libertatea de mișcare iar pentru asta trebuie asigurate toate mijlocele astfel încât nimeni să nu fie obligat să să-și părăsească regiunea din UE.

„UE are o religie care este libertatea de mișcare, libertatea de a-ți alege unde să locuiești. În egală măsură, libertatea de mișcare înseamnă și libertatea de a alege să stai acasă.

Libertatea de a rămâne acasă trebuie să fie la fel de importantă ca libertatea de mișcare.

Marea noastră provocare este acum să putea întoarce acest fenomen al forței de muncă, astfel încât cei care au plecat să se întoarcă, iar cei care sunt aici să aibă cât mai puține motive să plece. Asta nu se poate face decât printr-un parteneriat cu UE. La Cluj suntem într-o direcție corectă pentru că ați ales să stați aici”, a arătat primarul.

Tema apărării, mai actuală ca niciodată

În intervenția pe care a avut-o în deschiderea conferinței „Cluj Innovation Days”, a atins și subiectul securității și apărării, precizând că această temă este mai actuală ca niciodată și că trebuie să fie pe agenda europenilor.

„Tema apărări, din nefericire, devine mai actuală ca niciodată. Ne place sau nu ne place, ea trebuie să stea în agenda noastră națională, europeană, locală pentru că ne afectează. Suntem o țară care are război la graniță, trăim într-un context de securitate destul de complicat iar Europa nu mai poate întârzia nicio secundă în protejarea cetățenilor săi”, a arătat primarul.

El a remarcat că decizia luat de UE în privința apărării este un corectă, care, spune edilul, înseamnă că Europa nu înlocuiește NATO, ci completează parteneriatul cu NATO. „Europa nu se dezice de parteneriatul cu America, ci îl completează și mai puternic. Europa trebuie să fie capabilă să-și apare fiecare cetățean. Pentru asta vom avea un comisar pentru Apărare, investiții strategice în ceea ce înseamnă dimensiunea civilă și militară. Și aici mă refer la drone și nu numai, iar aceste lucruri sunt în derulare. Vom avea și o piață unică europeană în privința Apărării. Sunt mândru că sunt cetățean într-o astfel de Europă. Evident că rolul inovării va fi decisiv, componenta securității cibernetice va fi importantă. Componenta apărării face parte din ADN-ul Europei.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *