January 21, 2025

 

În inima Clujului, la sfârșitul lunii septembrie, va avea loc un eveniment cultural de mare amploare: a zecea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT). Între 25 și 29 septembrie 2023, acest festival dedicat iubitorilor de literatură promite să fie o adevărată sărbătoare a cuvântului scris, aducând laolaltă autori din patru țări, lansări de carte, discuții și evenimente menite să hrănească sufletele participanților.

FICT 10: O ediție specială pentru suflet

În acest an, FICT sărbătorește un deceniu de existență, o perioadă în care a reușit să devină unul dintre cele mai importante festivaluri de carte din România. Gabriel Bota, directorul festivalului, subliniază caracterul deosebit al acestei ediții: „FICT 10 este o ediție deosebită, pentru suflet. Din acest motiv, ne-am dorit să avem invitați speciali scriitori internaționali, dar și români, iar amestecul, zicem noi, este unul interesant. Evenimentele cu siguranță vor oferi perspective, idei și inspirație celor care vor participa.”

Echipa din spatele festivalului, formată din Gabriel Bota, Bianca Tămaș, Luminița Rusu, Florina Cușmir și Cati Dăscălescu, a creat un program divers, destinat atât iubitorilor de literatură, cât și celor care doresc să descopere noi perspective și idei. Pe parcursul celor cinci zile de festival, participanții vor avea ocazia să se întâlnească cu scriitori din Italia, Elveția, Marea Britanie și România, să asiste la 50 de evenimente și să exploreze oferta literară a celor 43 de edituri prezente.

Invitați Speciali: Patru autori, patru viziuni

FICT 10 aduce în prim-plan patru autori de renume, fiecare reprezentând o cultură și o viziune unică asupra literaturii.

Lorenza Pieri (Italia): Scriitoarea italiană va lansa la FICT două volume traduse în limba română: O insulă mai mică, traducere de Gabriela Lungu, și Grădina monștrilor, traducere de Iulia Dromereschi, ambele publicate de Editura Casa Cărții de Știință. Lansarea va avea loc pe 27 septembrie, la ora 18:00, și va include discuții cu autoarea, precum și o sesiune de autografe. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Italian din București, iar alături de Lorenza Pieri vor participa Laura Napolitano, Gabriela Lungu, Doina Gecse-Borgovan și Iulia Dromereschi.

Daniele Dell’Agnola (Elveția): Unul dintre cei mai citiți scriitori elvețieni ai momentului, Daniele Dell’Agnola vine la Cluj pentru a-și lansa romanul Luna din cufăr, tradus de Violeta Popescu și publicat de Editura Școala Ardeleană. Lansarea va avea loc pe 26 septembrie, la ora 20:00, și va fi urmată de o discuție cu Mihaela Vancea despre procesul creativ al autorului și despre teme literare contemporane. Pe lângă activitatea sa literară, Dell’Agnola este și muzician și profesor de literatură la Scuola universitaria professionale din Elveția.

Marius Turda (Marea Britanie): Român la origine, Marius Turda s-a stabilit în Marea Britanie în 2002, unde este profesor la Oxford Brookes University. La FICT, Turda va lansa volumul său În căutarea românului perfect. Specific național, degenerare rasială și selecție socială în România modernă, publicat de Editura Polirom. Cartea, care explorează teme legate de eugenie și rasism în contextul istoric românesc, va fi prezentată pe 29 septembrie, la ora 18:00, într-o discuție moderată de Ciprian Mihali.

Mihai Măniuțiu (România): Reprezentând România la această ediție aniversară, Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj și Distinguished Professor la University of California, Irvine, va lansa o antologie de autor intitulată Soarele în oglindă, publicată de Editura Școala Ardeleană. Evenimentul va avea loc pe 27 septembrie, la ora 20:00, în lounge-ul oficial FICT, unde alături de Măniuțiu vor fi prezenți și Ion Pop, Ion Mureșan și Dragoș Pătrașcu, ilustratorul volumului.

FICT: O Platformă pentru cultură și literatură

Înființat în 2013, FICT și-a propus încă de la început să sprijine cultura română și să promoveze literatura într-un mod dinamic și accesibil. În fiecare toamnă, Clujul devine centrul literaturii europene, atrăgând scriitori, editori, critici și cititori din toate colțurile lumii. Festivalul găzduiește zeci de evenimente, de la lansări de carte și întâlniri cu autori, până la dezbateri pe teme de actualitate, concerte, spectacole de teatru și recitaluri de poezie. Prin diversitatea activităților sale, FICT contribuie direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură, oferind totodată un spațiu de dialog între diversele laturi ale artei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *