January 20, 2025

Colegiul Academic din Cluj-Napoca a fost încă o data scena unui eveniment deosebit: interpretarea monumentală a capodoperei lui Carl Orff, „Carmina Burana”, de către Filarmonica de Stat „Transilvania”. Seara de vineri s-a remarcat printr-o combinație de emoție, excelență artistică și o conexiune profundă între artiști și public.

Povestea muzicală a „Carmina Burana”

Compusă în 1936 de Carl Orff, „Carmina Burana” este una dintre cele mai populare lucrări corale ale secolului XX, bazată pe o colecție de poeme medievale găsite în manuscrisul omonim din secolul al XIII-lea. Textele, scrise în latină, germană medievală și franceză veche, explorează teme universale precum soarta, natura efemeră a vieții, iubirea și plăcerile lumești.

Orff a transformat aceste texte într-o partitură de o forță dramatică impresionantă, caracterizată de ritmuri puternice, contraste dinamice și o orchestrare spectaculoasă. De la deschiderea iconică „O Fortuna” până la momentele lirice delicate, lucrarea captivează prin energia sa debordantă și frumusețea melodică.

O atmosferă electrizantă

Sala a fost, fiecare loc fiind ocupat de un public dornic să se lase cucerit de magia muzicii. Energia și anticipația din sală au fost palpabile, iar când primele acorduri ale orchestrei au răsunat, atmosfera s-a transformat într-o experiență aproape transcendentală.

Dirijorul David Crescenzi a demonstrat o măiestrie desăvârșită, reușind să pună în valoare complexitatea lucrării lui Orff. Interpretarea sa a scos în evidență nu doar forța ritmică și dramatismul partiturii, ci și subtilitățile emoționale care au dat profunzime fiecărui moment muzical. Traducerea în limba română realizată de regretatul Marius Tabacu a adăugat un strat suplimentar de înțelegere, conectând și mai puternic audiența cu mesajul lucrării.

Performanțe de excepție

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a oferit o interpretare remarcabilă, punând în valoare fiecare detaliu al partiturii. Secțiunile de coarde, suflători și percuție au funcționat ca un organism viu, redând perfect intensitatea și dinamica muzicii.

Soliștii serii au adus un plus de strălucire spectacolului. Manuela Ipate (soprană) a oferit o interpretare plină de grație și expresivitate, impresionând prin claritatea vocii și delicatețea frazării. Ștefan von Korch (tenor) a fost o prezență vibrantă, interpretând cu o combinație de sensibilitate și energie care a captivat publicul. Mihai Damian (bariton) a adus o notă de profunzime și gravitate, vocea sa puternică și bine controlată fiind perfect potrivită pentru momentele dramatice ale lucrării.

Corurile au avut un rol central în conturarea caracterului monumental al „Carmina Burana”. Corul Filarmonicii, condus de Cornel Groza, a demonstrat o tehnică impecabilă și o expresivitate deosebită. Pasajele corale au fost pline de intensitate, alternând între forță copleșitoare și delicatețe angelică. Corul Junior VIP, coordonat de Anca Mona Mariaș, a adus un contrast emoționant prin vocile pure, adăugând o dimensiune suplimentară interpretării.

Emoții și aplauze

Publicul a fost fermecat de complexitatea și frumusețea spectacolului. Fiecare moment a fost întâmpinat cu aplauze entuziaste, iar la final, sala a răsunat de ovații.

Concertul „Carmina Burana” rămâne în continuare o celebrare a artei și a umanității. Printr-o interpretare de excepție, Filarmonica de Stat „Transilvania”, dirijorul David Crescenzi, soliștii și corurile au reușit să ofere publicului o seară de neuitat. Această experiență a demonstrat încă o dată că muzica are puterea de a transcende timpul și spațiul, creând conexiuni care depășesc barierele limbajului sau culturii.

Mara A. MUNTEAN

 

Articolul Ecoul destinului: Carmina Burana & Filarmonica clujeană apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *