
Comanda și drapelul de luptă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Avram Iancu” a județului Cluj au fost predate ieri, 19 ianuarie 2024, colonelului Gabriel Drînda, împuternicit inspector șef ISU Cluj, de către generalul de brigadă Ion Moldovan care a trecut în rezervă după 31 de ani de carieră în arma pompierilor. Predarea s-a efectuat în cadrul unui ceremonial militar la care au participat împuternicit prim-adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență, colonel Constantin Florea, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudeanu, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Vákár István, viceprimarul municipiului Cluj Napoca, Dan Tarcea, reprezentanți ai Armatei Divizia 4 și ai altor instituții de stat clujene.
În cadrul ceremonialului IPS Andrei Andreicuț a rostit o rugăciune de mulțumire și a acordat generalului de brigadă Ion Moldovan ordinul bisericesc „Mihai Vodă”. Împuternicit prim-adjunct al Inspectorului General pentru Situații de Urgență, colonelul Constantin Florea, a citit decretul de trecere în rezervă a generalului de brigadă Ion Moldovan, ordinul inspectorului general de predare-primire a comenzii unității și ordinul de împuternicire la comanda ISU Cluj a colonelului Gabriel Drînda.
Prezent la eveniment, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudeanu a apreciat profesionalismul de care a dat dovadă generalul de brigadă Ion Moldovan, de-a lungul celor 31 de ani de carieră militară: „Am ținut neapărat să fiu prezent pentru a onora un profesionist desăvârșit cu o carieră militară de excepție și un om pe care am mândria de a-l numi prieten. Am beneficiat întotdeauna de sfaturile d-lui general, indiferent de zi și de noapte, de experiența și expertiza dânsului. Pentru modul extraordinar în care a condus această unitate de elită a IGSU, pentru demnitatea și modestia omului Ion Moldovan, îi mulțumesc în numele Guvernului României, în nume personal. Îi urez multă sănătate și să se bucure de minunata familie pe care avut-o întotdeauna alături. În continuare să rămână împreună cu noi pentru că vom avea nevoie de sfaturile dumnealui.”
De asemenea, prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a mulțumit pentru profesionalism, empatie și implicare: „Domnul general Moldovan a reprezentat atât un prieten cât și un colaborator, un coleg, mereu prezent și disponibil, totodată un profesionist, care a acționat și gândit de fiecare dată cu calm și înțelepciune. Ne-a fost alături în ultimii patru ani, în anii pandemiei, ani de o complexitate deosebită. Am găsit la dânsul cooperare, sprijin și o empatie care l-a făcut un profesionist deosebit. Vă mulțumim și vă suntem recunoscători pentru dedicarea cu care ați servit județul Cluj.”
Pe lângă distincții și diplome, generalul de brigadă (r) Ion Moldovan a primit două cadouri speciale, cu valoare simbolică, din partea colegilor din cadru SMURD Cluj, un tricou cu cifra 30, câți anii împliniți în cariera militară, și un topor, arma de luptă a pompierilor.
26 de ani în situații de urgență și nici un camarad pierdut
În cuvântul său, general de brigadă (r) Ion Moldovan a mulțumit tuturor pompierilor: „Această armă mi-a dat totul, mi-a oferit o familie, mi-a dat forță și încredere în mine, provocări și sentimente unice, prieteni și colegi minunați, mi-a oferit un statut în societate și pot să continui cu multe alte aspecte de acest fel. Am condus și coordonat mii de
intervenții și misiuni specifice, am gestionat activități complexe, solicitante, cu grad mare de încărcare psihică și fizică, dar finalul tuturor acestor activități a fost fericit mai ales prin prisma faptului că nu am pierdut nici un coleg în luptă, ceea ce vine să întărească motto-ul pompierilor: <<Plecăm toți ne întoarcem toți>>. În final, doresc să vă mulțumesc dumneavoastră pentru colaborare, pentru susținere, pentru ajutorul oferit atunci când am avut nevoie și nu în ultimul rând pentru faptul că m-ați făcut să mă simt onorat că am făcut parte dintr-o echipă alcătuită din oameni profesioniști”.
General de brigadă Ion Moldovan (r) a absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București ca șef de promoție în 1997, fiind repartizat la Grupul de Pompieri „Avram Iancu” al județului Cluj. Ofițerul și-a început
cariera ca locțiitor al comandantului Detașamentului Dej. În perioada 2003-2006 a ocupat funcția de comandant al Detașamentului Dej, apoi, în urma promovării examenului, a devenit Șef Centru Operațional în cadrul ISU Cluj. Ulterior, în 2014 a preluat comanda unității, după ce a promovat concursul pentru funcția de Inspector Șef. În anul 2018, prin decret prezidențial i-a fost acordat gradul de general de brigadă cu o stea.
Col. Gabriel Drînda: „Împuternicirea mea pe funcția de inspector șef mă onorează”
În cadrul ceremoniei militare ca inspector șef al ISU Cluj a fost împuternicit colonel Gabriel Drînda, care a ocupat, până în prezent, funcția de prim-adjunct. Acesta a absolvit, în anul 2004, Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, începându-și cariera la Grupul de Pompieri „Avram Iancu” al județului Cluj, ca adjunct comandant de secție la Secția de Pompieri Huedin. În perioada 2005-2014 a fost comandant al Detașamentului de Pompieri Huedin. Din 2014 și până la finalul anului 2023 a gestionat funcții cu
mare responsabilitate în domeniul situațiilor de urgență, fiind șef Centru Operațional, iar mai târziu prim-adjunct al Inspectorului Șef. „Împuternicirea mea pe funcția de inspector șef mă onorează și mă responsabilizează pentru a ține la fel de sus ștacheta rezultatelor obținute de ofițerii ce au condus această unitate. Voi încerca să dezvolt această instituție, să sporesc rezultatele pozitive și să reduc la maximum aspectele negative.”, a spus colonel Gabriel Drînda, împuternicit inspector șef al ISU Cluj.
Tia Sîrca