
În perioada, 24-27 Mai 2024, la Constanța, are loc al doilea Congres al Societătii Române de Apiterapie Fitoterapie și Aromaterapie (SRAFA), unde se vor aborda subiecte privind cele mai recente cercetări și descoperiri în domeniul apiterapiei, fitoterapiei și aromaterapiei. Vicepreședintele SRAFA, dr. Ramona-Niculina Jurcău, a acordat un interviu ziarului „Făclia” de Cluj pentru a împărtăși din descoperirile și cercetările recente din domeniu.
Reporter: În perioada 24-27 mai 2024 la Constanța va avea loc al doilea Congres al Societății Române de Apiterapie Fitoterapie și Aromaterapie. Care sunt temele Congresului?
Dr. Ramona-Niculina Jurcău: Temele principale ale Congresului sunt aplicații ale Api-Fito-Aromaterapiei în prevenirea și tratamentul bolilor acute și cronice, sănătatea metabolică și prevenirea și tratamentul bolilor infecțioase.
Reporter: Când au început preocupările în acest domeniu în România, cel al apiterapiei, fitoterapiei și aromaterapie? Când a fost înființată Societatea Română de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie?
Dr. Ramona-Niculina Jurcău: Societatea Română de Apiterapie (SRA) a fost înființată în anul 2007. La propunerea doamnei profesor univ. farm. Viorica Istudor, președintele de Onoare al SRA, propunere susținută activ de doamna dr Steluța Mariuțan-Georgescu, doamna farmacist Gabriela Vlăsceanu și apoi de majoritatea membrilor SRA, în timpul Congresului XI al SRA de la Sibiu, din anul 2018, s-a decis să fie lărgită sfera de activitate a societății, adăugând și pe “hârtie”, oficial, ceea ce se făcea deja de mulți ani de zile, adică folosirea, pe lângă produsele apicole, a plantelor medicinale și uleiurilor volatile, în menținerea, protejarea sau recuperarea sănătății pacienților noștri. În prezent societatea are denumirea care ar fi trebuit să o aibă încă de la început Societatea Română de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie (SRAFA).
Reporter: Care sunt beneficiile api-fito-aromaterapiei în antiaging-ul facial și ce demonstrații practice vor avea loc, în acest sens, în cadrul Congresului?
Dr. Ramona-Niculina Jurcău: Produsele stupului, diferite extracte din plante și uleiuri esențiale s-au dovedit că au efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, antifungice, antiseboreice, fotoprotectoare, antioxidative, antirid, datorită cărora sunt utilizate în industria frumuseții pentru hidratarea, catifelarea și vindecarea pielii, protecția anti-UV, efectul antiîmbătrânire etc, sub forma de aplicații cosmetice variate. Demonstrații practice vor consta în exemplificarea aplicarii și a efectelor antiaging faciale ale unor preparate naturale.
Reporter: Cum se poate utiliza practic api-fito-aromaterapia în scopul eliberării emoționale?
Dr. Ramona-Niculina Jurcău: Studiile și practica arată că api-fito-aromaterapia are rezultatre deosebite în echilibrarea emoțională. Spre exemplu, uleiul și extractul hidroalcoolic de propolis au efecte anxiolitice, iar prin restabilirea homeostaziei axei hipotalamo-hipofizo-adrenaliene, propolisul are și activitate antidepresivă. Adaptogenii sunt plante medicinale care măresc rezistența la stres și oboseală. Patru dintre cei mai eficienți adaptogeni sunt Rhodiola rosea, Eleutherococcus senticosus, Schisandra chinensis și Panax Ginseng. Uleiurile esențiale sunt un amestec de uleiuri volatile aromatice naturale extrase din plante. Spre exemplu, uleiul de bergamota ameliorează depresia, uleiul de geraniu are efect anxiolitic, iar uleiului de lavandă poate reduce teama.
Veninul de albine bun în tratarea inflamațiilor și a bolilor sistemului nervos central
Reporter: Ce ne puteți dezvălui despre terapia cu venin de albine?
Dr. Ramona-Niculina Jurcău: Veninul de albine poate fi introdus în corpul uman prin injecție manuală sau prin înțepături directe de albine. Conține mai multe molecule active, cum ar fi peptide și enzime, care au un potențial avantajos în tratarea inflamațiilor și a bolilor sistemului nervos central. Veninul de albine are și acțiuni antitumorale, antivirale, antimicrobiene, antiinflamatorii, hipotensive. Studiile realizate până la acestă oră au descris activitățile biologice ale componentelor veninului de albine.
Reporter: În cadrul Congresului se va vorbi și despre terapia cu aer de stup. Ce înseamnă acest tip de terapie? Cât este ea de folositoare?
Dr. Ramona-Niculina Jurcău: Aerul de stup este unul dintre cele mai noi produse folosite terapeutic, util în special în prevenția și tratamentul bolilor respiratorii, imunitare, cutanate etc. Funcționează pe aceleași principii ca cele din aromaterapie. Sursele substanțelor volatile sunt în special propolisul, ceara și feromonii emiși de larvele din stup.
Reporter: Care sunt tendințele actuale în domeniul apiterapiei, fitoterapiei și aromaterapiei? Ce loc va ocupa în viitor apiterapia, fitoterapia și aromaterapia?
Dr. Ramona-Niculina Jurcău: Ultimii ani au adus tot mai multe cercetări în domeniile apiterapiei, fitoterapiei și aromateraiei, axate pe constituienți, mecanisme de acțiune, diverse efecte și beneficii, dar și o creștere a interesului pentru utilizarea practică a produselor stupului, extractelor din plante și uleiurilor esențiale. Domeniul api-fito-aromaterapiei este o sursă de susținere a sănătății, armoniei și vitalității, de aceea este important să continue să fie prețuit, cunoscut și utilizat la adevărata lui valoare.
Reporter: Unde găsesc cei interesați produsele de întărire, revigorare a sănătății?
Dr. Ramona-Niculina Jurcău: Produsele se găsesc pe piață, iar cele ale apicultorilor se află pe site-ul SRAFA. www.api-fito-aromaterapie.ro
Interviu realizat de Tia Sîrca