November 26, 2024

Șaisprezece centre în care se află copii, tineri și persoane adulte cu nevoi speciale și fără posibilitatea de a-şi asigura condiţii decente de locuit urmează să fie dotate după ce proiectele Consiliului Județean (CJ) Cluj realizate în acest sens au fost aprobate pentru finanțare din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, informează reprezentanții CJ Cluj.

Este vorba de Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Jucu; Casa de tip Familial 1 Cluj-Napoca; Casa de tip Familial 2 Cluj-Napoca; Casa de tip Familial 3 Cluj-Napoca; Casa de tip Familial „Grigorescu” Cluj-Napoca; Casa de tip Familial „Târnavelor” Cluj-Napoca; Centrul Maternal „Luminița” Cluj-Napoca; Căminul pentru Persoane Vârstnice Gherla; Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Cluj-Napoca; Centrul Respiro pentru Familiile Copiilor cu Dizabilităţi „Acasă” Cluj-Napoca; Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență „Gavroche” Cluj-Napoca. Centrul de Abilitare și Reabilitare Adulți cu Dizabilități Gherla; Casa de tip Familial 10 Gherla; Casa de tip Familial Natalia Apahida; Casa de tip Familial Rază de Soare Apahida și Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități „Orizont” Cluj-Napoca. Centrele sociale rezidențiale și de zi fac parte din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC Cluj), instituție aflată în subordinea forului administrativ județean.

După cum a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, este vorba despre o nouă finanțare nerambursabilă prin intermediul căreia se va achiziționa pentru Direcția de Asistență Socială echipamente specializate de ultimă generație, venind astfel în sprijinul persoanelor aflate în nevoie. Beneficiarii serviciilor sociale oferite în cele șaisprezece centre sunt copii cu nevoi speciale, tineri și persoane adulte cu dizabilităţi fără aparţinători sau sprijin din partea familiei, fără posibilitatea de a-şi asigura condiţii decente de locuit din resurse proprii şi care necesită asistenţă şi îngrijire, persoane semidependente și dependente.

Reprezentanții CJ Cluj au mai precizat că fondurile vor fi folosite în principal pentru dotarea centrelor cu aparatură necesară recuperării și reabilitării beneficiarilor, dar și pentru dotarea bucătăriilor, dormitoarelor și spațiilor comune. Astfel, vor fi achiziționate echipamente specifice precum elevatoare pentru mobilizarea beneficiarilor, verticalizatoare de pat Michelangelo, mese de kinetoterapie, benzi de alergare, plăci vibrante, biciclete active pentru copii mici și biciclete eliptice, verticalizator pentru copii, bare paralele cu sistem de susținere cu hamuri, aparate de terapie combinată, aparat de magnetoterapie, etc. Proiectele vor fi finanțate în proporție de 90% din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, și 10% din cel al Consiliul Județean Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *