November 26, 2024

Un înalt oficial al guvernului pro-european al Republicii Moldova a declarat miercuri că ultimele sale discuţii cu regiunea separatistă transnistreană au fost „destul de dificile”, în condiţiile în care tensiunea creşte în conflictul îngheţat vechi de trei decenii, informează Reuters.


O nouă dispută a apărut odată cu impunerea de către autorităţile de la Chişinău a unor taxe vamale la exporturile şi importurile transnistrene, parte a eforturilor ţării de a adera la Uniunea Europeană.

Viceprim-ministrul R. Moldova, Oleg Serebrean, a declarat că cele mai recent discuţii dintre părţi, care au avut loc marţi în principalul oraş transnistrean, Tiraspol, s-au concentrat asupra noului regim fiscal.

„Întâlnirea de la Tiraspol s-a desfăşurat într-o situaţie destul de dificilă, atât la nivel naţional, cât şi regional”, a declarat Serebrean într-o conferinţă de presă la Chişinău.”Dar nu pot spune că întâlnirea nu a dat niciun rezultat. Am obţinut rezultate”.

Serebrean a respins acuzaţiile conform cărora noile reglementări ar dăuna afacerilor regiunii separatiste, spunând că ele implică creşteri modeste ale taxelor. El a spus că locuitorii regiunii vor beneficia de facilităţi medicale şi şcoli în restul ţării.

Trei decenii de negocieri între Chişinău şi Tiraspol au produs puţine evoluţii în direcţia soluţionării disputei cu separatiştii, care se bazează foarte mult pe Moscova pentru asistenţă financiară.

Preşedinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova ar putea continua pe calea spre aderarea la UE fără Transnistria, citând exemplul Ciprului ca precedent în discuţiile de aderare. Sandu a denunţat războiul Moscovei în Ucraina şi a identificat Rusia, precum şi corupţia endemică, drept cele mai mari ameninţări cu care se confruntă R. Moldova.

Autorităţile separatiste au acuzat săptămâna trecută Chişinăul că antrenează militari pentru a lansa atacuri asupra instituţiilor şi conducătorilor săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *