April 1, 2025

Pe cei doi tineri, violonista Petra Drăgan, dirijorul Malicski Krisztian-mi-a fost dat să-i văd pentru prima dată  pe scena de concert, în simfonicul de marți 26 noiembrie. Și nu oricum, într-un program cu lucrări ce cer din start, experiență de concert. Alegerile celor doi tineri-Concertul pentru vioară în mi minor op 64 de Mendelssohn; Simfonia nr 9 în mi minor Din lumea nouă de Dvorak-, curajoase trebuie să recunosc, se bazează pe trei distincte argumente. Primul ține de ambiție, pe încrederea în forțele lor, ambele susținute de multe ore de studiu, dar și de un bagaj tehnico-interpretativ.  Al doilea argument vizează încrederea de care se bucură cei doi din partea profesorilor care le modelează talentul și harul, puterea de muncă, Nu în ultimul rând, al treilea argument ține strict de alte prezențe solistice. Petra Drăgan (n. 2004; studentă an II ANMGD Cluj-Napoca, clasa lector univ dr Andrei Gocan) și-a făcut debutul alături de Orchestra Filarmonicii ”Dinu Lipatti” din Satu Mare, urmând concerte în compania orchestrelor Claudiopolis, Next Generation, New Hope, Orchestra Filarmonicii sibiene, cea Română de Tineret. La rândul său,  c. v.-ul artistic al lui Malicski Krisztian (n. 1999, asistent univ drd ANMGD Cluj-Napoca) înregistrează concerte susținute în țară și peste hotare (Italia, Ungaria), cu un repertoriu de apreciat, de la Telemann, Hoffmeister, Haydn la Mozart, Beethoven, Mendellsohn, Pal Petra, Sorin Lerescu.

I-am văzut la lucru pentru prima dată și pot afirma că prima impresie susține dorința de a-i revedea și cu alte ocazii, în alte programe de concert, la fel de provocatoare și interesante.

Să revin la ceea ce a fost…Pentru seara de marți 26 noiembrie, Petra Drăgan a ales Concertul pentru vioară în mi minor op 64 de Mendelssohn (Allegro molto appassionato; Andante-Allegretto non troppo; Allegro molto vivace), concert compus fără pauză între primele două părți, cu vioara solist debut de la primele măsuri, enunțând prima temă înaintea orchestrei.  Abordarea a fost una sigură, dezinvoltă, evidențiere a temelor, sensibilitate și dramatism, ajungând la un strălucitor final în mi major.  Având în dirijor și  Orchestra Gather Through Music doi buni și utili aliați artistici. Să nu uităm că avem de-a face cu trei părți în trei tonalități diferite-mi minor, do major, mi major-solicitante, trăite intens.

Pe același palier al curajului se află și Malicski  Krisztian, prin alegerea Simfoniei nr 9 în mi minor Din lumea nouă op 95 de Dvorak (Adagio-Allegro molto; Largo; Molto vivace; Allegro con fuoco). Se conturează un stil de dirijat propriu, gesturi destul de reținute, atitudine sobră, concentrare maximă, în care relațiile dirijor-solist-orchestră, respectiv dirijor-orchestră sunt riguros exploatate. În cazul romanticului târziu care este Dvorak, dirijorul propune construcții muzicale viguroase și lirice, coloritul orchestral constituind firul roșu călăuzitor. Dorința este de a evidenția melodica ”autentic cehă” (potrivit spuselor lui Dvorak) grație unei palete sonore de amplă melodicitate și respirație specifice mai mult Boemiei decât spațiului american. Putem adăuga ritmica, tempo-urile, volumele sonore controlate, rezultatul regăsindu-l în simplitatea și sinceritatea discursului muzical.

Orchestra Gather Through Music (studenți și membri ai Orchestrei Filarmonicii) a fost pentru prima dată într-o formulă completă și pentru prima dată pe scena de concert a Filarmonicii Transilvania, întâlniri ce trebuie să se repete și în viitor. Dacă e să evidențiez individualități, trebuie amintiți Iasmina Palage (flaut), Magyari Annamaria (flaut), Sergiu Stan (oboi), Ruxandra Bâtcă (oboi), Marin Moise (clarinet). La polul opus, glisări ale cornilor și trompetelor, momente ce puteau fi evitate. Per ansamblu însă, Gather Through Music a fost partenerul pe care s-a clădit o seară ce a mulțumit pe toată lumea.

Spus acest lucru, mai remarc un lucru, trebuie să o fac. Sala Colegiului Academic a fost plină, semn al solidarității studențești, al colegialității existente, cu un plus în cele peste 10 minute de aplauze din final.

Demostene Șofron

Foto Cristina Rădulescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *