April 4, 2025

Cel mai mare proiect de digitalizare al unei universități din România este implementat de UBB Cluj-Napoca, iar acesta prevede printre altele dotarea noului Centru al Inteligenței Artificiale care va servi celor mai buni cercetători din țară, și anume cercetătorilor clujeni din cadrul UBB, a anunțat conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), joi, 3 aprilie 2025, la conferința de presă, desfășurată cu prilejul încheierii contractului de digitalizare între reprezentanții UBB și cei ai firmei care implementează proiectul, AROBS Transilvania Software. La eveniment au participat rectorul interimar UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prorectorul UBB pentru Finanțare, Digitalizare, Relația cu studenții, prof. univ. dr. Dan Lazăr, și Voicu Oprean, CEO AROBS Transilvania Software. Digitalizarea UBB înseamnă un proiect în valoare totală de peste 64 milioane de lei, urmărind dotarea cu infrastructură digitală în scop didactic, de cercetare și administrativ. Rectorul interimar al UBB a informat că un alt rezultat al utilizării fondurilor europene este noua clădire a Facultății de Drept, care va fi inaugurată în curând.

Cel mai mare proiectul de digitalizare

În deschiderea conferinței de presă, rectorul interimar UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, a declarat că este un moment important în viața UBB deoarece se derulează o serie de proiecte pe care reprezentanții UBB doresc să le implementeze cât mai bine. „Partea de digitalizare este esențială pentru ceea ce vrem noi să facem mai departe. Aceasta este un factor important și la nivelul societății. Proiectul de digitalizare este cel mai mare de acest fel obținut de o universitate românească și are mai multe componente: un număr de cincisprezece laboratoare pe care le realizăm în universitate, trei centre de date foarte importante, precum și contractul încheiat cu compania AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la bursa din București”. Despre recentul contract semnat, rectorul interimar UBB a precizat că acesta sprijină foarte mult comunitatea academică începând de la studenți continuând cu zona cadrelor didactice și cercetători, dar și zona de administrație din UBB prin automatizarea și digitalizarea unor procese administrative care altfel s-ar realiza mult mai greoi, dar și partea de arhivă digitală și registratură electronică în așa fel încât toate fluxurile care se derulează prin intermediul registraturii clasice să treacă prin regim digital”. La rândul său, prorectorul UBB pentru Finanțare, Digitalizare, Relația cu studenții, prof. univ. dr. Dan Lazăr, a declarat că proiectul de digitalizare, inițiat din anul 2022, este unul ambițios și privește nu doar dotarea cu infrastructură de ultimă oră prin digitalizarea unor laboratoare didactice din cadrul facultăților UBB, ci și cea a unor centre transversale cu specific în industria de vârf software privind inteligența artificială, automatizarea și centrul EON-UBB-XR de utilizare a realităților virtuale și augumentate în tehnici noi de predare la nivelul universității.

Centru AI, aproape 60 de cercetători

Prin proiectul amintit, Centrul de Inteligență Artificială care este coordonat de la nivelul Facultății de Matematică-Informatică și care are ca scopul esențial cercetarea, va fi dotat cu echipamente de ultimă oră în materie de cercetare în Inteligența Artificială. În cadrul acestui Centru, este inclus cel mai mare Departament de informatică din țară, adică cel din cadrul facultății clujene, respectiv cel mai important grup în cercetarea Inteligenței Artificiale, dar și cercetători din cadrul FSEGA și alte facultăți din cadrul UBB. În total, în Centrul de Inteligență Artificială vor activa aproximativ 60 de cadre didactice și doctoranzi. Prorectorul UBB pentru Digitalizare a afirmat că treisprezece din cele cincisprezece laboratoare sunt echipate deja, dar mai sunt câteva lucruri de făcut pentru a fi funcționale în totalitate. În opinia aceluiași prorector, centrele de date sunt o altă investiție majoră a UBB: „Nu putem realiza nimic din punct de vedere al digitalizării universității fără a avea suportul informațional hard, adică tehnologia care să permită aceste lucruri”.

Reducerea birocrației

Despre contractul încheiat cu AROBS, prorectorul Dan Lazăr a mai precizat că presupune dezvoltarea unui sistem informatic de ultimă generație de tip low-code și care are drept scop fundamental reducerea birocrației prin simplificarea, pe de o parte a activităților pe care le desfășoară universitatea și a fluxurilor administrative din interiorul universității, dar și prin crearea unei registraturi electronice unice la nivelul universității. Astfel, studenții și angajații UBB vor putea iniția online multiple documente și solicitări, precum cereri de eliberare de adeverințe, cereri pentru întreruperea studiilor, de echivalare a unor discipline, de glisare taxă-buget, de returnare a unor taxe, cereri de cazare, fără să se mai deplaseze fizic la UBB. Acesta a mai anunțat că în cadrul procesului digitalizării se are în vedere formarea a peste 70 de cadre didactice și a unui număr de 330 de studenți în dobândirea de competențe digitale și a asigurat că nici un angajat al UBB nu își va pierde obiectul activității în urma implementării digitalizării. 

La rândul său, Voicu Oprean, CEO AROBS Transilvania Software, a declarat că proiectul a fost greu de implementat având în vedere standardele ridicate pe care le-a impus UBB, dar totodată s-a arătat bucuros pentru oportunitatea de a lucra la acest proiect, dar și pentru faptul că UBB este prima universitate românească care face asemenea pas spre digitalizare. Firma amintită a mai implementat proiecte de digitalizare pentru instituții publice, precum Consiliul Județean Cluj.

sursă foto: Tia Sîrca

Tia SÎRCA

Articolul Digitalizarea UBB, model pentru alte universități. Centrul AI, cel mai însemnat din țară apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *