Joi, 10 aprilie 2025, de la ora 19:00, publicul clujean este invitat la un eveniment muzical de excepție în Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”. Într-un recital cameral ce promite o seară de intensitate emoțională și rafinament interpretativ, violonistul Sabin-Zeno Argintaru și pianista Amalia Pop vor aduce în prim-plan lucrări semnate de trei dintre marii compozitori ai romantismului: Robert Schumann, Johannes Brahms și Clara Schumann. Intrarea este liberă.
Programul serii propune o incursiune sonoră captivantă:
- Sonata nr. 1, op. 105 în la minor – R. Schumann
- Sonata nr. 2, op. 100 „Thun” în La major – J. Brahms
- Trei romanțe, op. 22 – C. Schumann
Acest trio de lucrări nu doar că relevă profunzimea și sensibilitatea epocii romantice, dar și dialogul subtil dintre cele două instrumente, vioara și pianul, în interpretarea a doi artiști remarcabili ai scenei muzicale contemporane.
Sabin-Zeno Argintaru: Un tânăr violonist cu o carieră în plină ascensiune
Masterand la clasa conf. univ. dr. Răsvan Dumitru la ANMGD și membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Sabin-Zeno Argintaru s-a remarcat printr-o activitate artistică bogată, atât în România, cât și pe scene internaționale din Germania, Austria și Italia. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, între 2022 și 2024 fiind bursier SoNoRo, o experiență ce i-a oferit oportunitatea unor recitaluri în țară și în străinătate, dar și colaborări de prestigiu, precum cea cu Cvartetul Arcadia.
Formarea sa a fost ghidată de maeștri ai viorii precum Maxim Vengerov, Silvia Marcovici, Tanja Bender-Becker, Cristoph Wyneken, Nicușor Silaghi și Suyeon Kang (Cvartetul Belcea), printre alții.
Amalia Pop: Pianistă cu experiență concertistică și pedagogică
Amalia Maria Pop, lect. univ. dr. la ANMGD Cluj-Napoca, și-a desăvârșit formarea în Germania și România. Studiile doctorale le-a urmat la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan, iar formarea sa pianistică a fost profund influențată de maeștri ca Lazar Berman, Martin Hughes, Rudolf Kerrer, Rudolf Meister și Alfredo Perl.
A câștigat premii la numeroase concursuri și a concertat atât ca solistă, cât și în formula camerală, alături de artiști consacrați precum Marina Chiche, Jean-Guihen Queyras, Marcel Johannes Kits sau Jakob Spahn. A fost pianist acompaniator oficial în cadrul Concursului Internațional George Enescu (secțiunea vioară, 2018) și Cluj International Music Competition (flaut, 2023).
Recitalul din 10 aprilie reprezintă o întâlnire între două cariere muzicale bine conturate și un prilej rar de a asculta live capodopere camerale interpretate cu maturitate artistică și pasiune. Un eveniment de neratat pentru toți iubitorii muzicii clasice din Cluj-Napoca.
Articolul Dialoguri muzicale între romantism și virtuozitate: recital cameral cu Sabin-Zeno Argintaru și Amalia Pop apare prima dată în ziarulfaclia.ro.