April 17, 2025

Joi, 10 aprilie 2025, de la ora 19:00, publicul clujean este invitat la un eveniment muzical de excepție în Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”. Într-un recital cameral ce promite o seară de intensitate emoțională și rafinament interpretativ, violonistul Sabin-Zeno Argintaru și pianista Amalia Pop vor aduce în prim-plan lucrări semnate de trei dintre marii compozitori ai romantismului: Robert Schumann, Johannes Brahms și Clara Schumann. Intrarea este liberă.

Programul serii propune o incursiune sonoră captivantă:

  • Sonata nr. 1, op. 105 în la minorR. Schumann
  • Sonata nr. 2, op. 100 „Thun” în La majorJ. Brahms
  • Trei romanțe, op. 22C. Schumann

Acest trio de lucrări nu doar că relevă profunzimea și sensibilitatea epocii romantice, dar și dialogul subtil dintre cele două instrumente, vioara și pianul, în interpretarea a doi artiști remarcabili ai scenei muzicale contemporane.

Sabin-Zeno Argintaru: Un tânăr violonist cu o carieră în plină ascensiune

Masterand la clasa conf. univ. dr. Răsvan Dumitru la ANMGD și membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Sabin-Zeno Argintaru s-a remarcat printr-o activitate artistică bogată, atât în România, cât și pe scene internaționale din Germania, Austria și Italia. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, între 2022 și 2024 fiind bursier SoNoRo, o experiență ce i-a oferit oportunitatea unor recitaluri în țară și în străinătate, dar și colaborări de prestigiu, precum cea cu Cvartetul Arcadia.

Formarea sa a fost ghidată de maeștri ai viorii precum Maxim Vengerov, Silvia Marcovici, Tanja Bender-Becker, Cristoph Wyneken, Nicușor Silaghi și Suyeon Kang (Cvartetul Belcea), printre alții.

Amalia Pop: Pianistă cu experiență concertistică și pedagogică

Amalia Maria Pop, lect. univ. dr. la ANMGD Cluj-Napoca, și-a desăvârșit formarea în Germania și România. Studiile doctorale le-a urmat la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan, iar formarea sa pianistică a fost profund influențată de maeștri ca Lazar Berman, Martin Hughes, Rudolf Kerrer, Rudolf Meister și Alfredo Perl.

A câștigat premii la numeroase concursuri și a concertat atât ca solistă, cât și în formula camerală, alături de artiști consacrați precum Marina Chiche, Jean-Guihen Queyras, Marcel Johannes Kits sau Jakob Spahn. A fost pianist acompaniator oficial în cadrul Concursului Internațional George Enescu (secțiunea vioară, 2018) și Cluj International Music Competition (flaut, 2023).

Recitalul din 10 aprilie reprezintă o întâlnire între două cariere muzicale bine conturate și un prilej rar de a asculta live capodopere camerale interpretate cu maturitate artistică și pasiune. Un eveniment de neratat pentru toți iubitorii muzicii clasice din Cluj-Napoca.

 

Articolul Dialoguri muzicale între romantism și virtuozitate: recital cameral cu Sabin-Zeno Argintaru și Amalia Pop apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *