Liceul Tehnologic „Someș” Dej a găzduit marți, 15 aprilie, o nouă ediție a Târgului ofertelor educaționale „Un pas spre viitor”. Inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, evenimentul s-a desfășurat în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și Liceul „Henri Coandă”, în prezența prof. Marinela Marc, inspector școlar general IȘJ Cluj, Morar Costan, primarul municipiului Dej, comisar șef de poliție Dan Ioan Câmpan, reprezentanți ai IȘJ Cluj, elevi, profesori și directori ai liceelor dejene, precum și reprezentanții unor agenți economici din zonă. Amfitrion, prof. Laura Lascău, directorul LT „Someș” Dej, care a făcut o succintă prezentare generală a târgului și a obiectivelor pe care le urmărește acesta.
La fel ca în anii trecuți, și actuala ediție a târgului a vizat promovarea ofertei educaționale din învățământul liceal și profesional de stat, reprezentând o bună ocazie în orientarea școlară și profesională a elevilor de clasa a VIII-a, în alegerea unei școli sau/ și a unei meserii, potrivit aspirațiilor și aptitudinilor proprii. Școală care să le formeze și să le dezvolte competențele necesare profesiei dorite. „Pentru că – a subliniat inspector general Marilena Marc – a fi corect informat privind opțiunile în carieră a devenit o condiție necesară pentru societatea în care trăim, nu puține fiind elementele de luat în considerare atunci trebuie să alegem o unitate de învățământ și o specializare. Alegerea liceului ar trebui să țină cont, în primul rând, de nivelul competențelor elevilor, atinse până în acest moment, corelate cu aptitudinile, pasiunile, cu analiza atentă a ceea ce doresc să facă în viitor, cu opțiunea pentru meseria pentru care doresc să se pregătească și, nu în ultimul rând, cu ceea ce le oferă unitățile de învățământ liceal și profesional, din județul nostru. În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj organizează, în săptămâna 14-18 aprilie 2025, în colaborare cu unitățile de învățământ preuniversitar și autoritățile publice locale din municipiile județului Cluj, târguri ale ofertelor educaționale.”
În ce privește Liceul Tehnologic „Someș” Dej, școala dispune de o bază materială foarte bună: o clădire nouă, mobilier nou, o sală multimedia, două laboratoare de informatică, ateliere, cabinete de specialitate pentru discipline înrudite, bibliotecă și o sală de sport modernă. Practica se realizează atât în atelierele/laboratoarele școlii, cât și la agentul economic contractant, în funcție de specializare. Nu în ultimul rând, elevii au ocazia să participe la diverse proiecte școlare județene, naționale și internaționale (ERASMUS). Pentru anul școlar 2025-2026, planul de învățământ prevede cursuri liceale-zi (tehnician transporturi și tehnician în achiziții-contractări); învățământ profesional de zi, cu durata de 3 ani (mecanic auto, ospătar/ vânzător în unități de alimentație publică, mecanic auto); învățământ profesional dual de zi cu durata de 3 ani (electromecanic utilaje și instalații industriale, mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, operator la producerea semifabricatelor pe bază de lemn); învățământ liceal-seral (organizator banqueting) și școală de maiștri (maistru electromecanic aparate de măsură și automatizări).
De subliniat că sistemul de învățământ dual se adresează oricărui absolvent de gimnaziu cu vârsta până în 26 de ani, elevul putând alege calificarea și operatorul economic unde va învăța o meserie căutată, cerută și bine plătită. Totodată, își poate continua studiile la liceu, la seral, iar după promovarea bacalaureatului își poate continua studiile prin școala postliceală sau învățământ superior. Absolvenții de gimnaziu interesați de sistemul de învățământ dual vor semna un contract individual de pregătire practică cu operatorul economic și școală, contract care se transformă în contract individual de muncă după absolvirea școlii profesionale. Pe parcursul studiilor vor primi bursă profesională de stat, lunară, de 300 lei și bursă suplimentară, cazare, masă și transport, oferite de companie prin contractul individual de pregătire practică.
Prin urmare, deloc întâmplător, sala de sport a Liceului Tehnologic „Someș” Dej a fost arhiplină, liceenii prezentându-și cele mai reușite proiecte pentru a-i atrage pe elevii claselor a VIII-a, de la robotică, la produse gastronomice, ateliere de înfrumusețare, simulatoare auto, cupe și medalii, produse ale cercurilor de pictură, reviste școlare etc. dar, mai ales, o sală plină cu elevi entuziaști, curioși, interesați de ofertele menite să le asigure un început de drum într-o viitoare carieră.
M. Vaida
Articolul DEJ: Târgul ofertelor educaționale „Un pas spre viitor” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.