January 9, 2025

De când la Mintiu Gherlii s-a dat în folosință noua Biserica Greco-Catolică, în localitate tot mai des au loc diferite conferințe pe teme religioase. La sfârșitul anului trecut frumosul lăcaș de cult a găzduit o interesantă conferință pe o temă istorică, culturală și religioasă de larg interes. Este vorba despre o inițiativă de apreciat a preotului paroh Adrian Baciu, care, iată , are continuitate. Conferința a avut ca temă „Rolul bisericii greco-catolice în deșteptarea, emanciparea și afirmarea națiunii române din Transilvania” și a fost susținută de prof. Mihai Meșter.

Prof. Mihai Meșter este fiu al satului, un bun cunoscător al istoriei noastre, mulți ani ocupând funcția de director al Muzeului de Istorie Gherla. Domnia sa a abordat o scurtă istorie a creștinismului și etapele importante care au marcat societatea transilvană în ultimele cinci-șase secole: separarea bisericilor răsăriteană de cea apuseană, întreruperea influenței grecești prin slavonism, reforma religioasă din secolul al XVI-lea, cu atragerea românilor transilvăneni ortodocși la calvinism, actul unirii cu Biserica Romei, moment de start al emancipării națiunii române în Transilvania, apariția intelectulalității greco-catolice și a Școlii Ardelene, Revoluția de la 1848, Mișcarea Memorandistă, Unirea de la 1918. Prezentarea a fost însoțită de o proiecție video cu ilustrații semnificative pentru perioadele parcurse. Evenimentul a cuprins și un program de colinde, cu corul bisericii, iar la final, un imn dedicat celor șapte episcopi martiri. La conferință au participat alături de creștinii din localitate, invitați din Cluj-Napoca și Gherla, de la mănăstirea din vecinătatea comunei Mintiu Gherlii, dornici de a redescoperi, într-o expunere cronologică, momente care au marcat și transformat Transilvania de-a lungul timpului.

Profesorul Mihai Meșter este autorul monografiei comunei Mintiu Gherlii, lansată acum doi ani și primită cu mult interes de locuitorii așezării de pe Valea Someșului Mic. Domnia sa mai are și alte lucrări științifice și documentare legate de istoria comunei natale.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *