January 6, 2025 20:29:45

La Constanța a avut loc în perioada 19-22 septembrie 2024 întâlnirea ambasadorilor eTwinning România, un eveniment în cadrul căruia au fost trecute în revistă proiectele inovative de impact prezentând rolul și importanța acțiunilor eTwinning, cu scopul de a facilita colaborări între parteneri, dezvoltare personală și profesională, schimburi de experiență și prezentare de bune practici din învățământul preuniversitar.

Județul Cluj a fost reprezentat la Întâlnirea Ambasadorilor eTwinning de prof. Nădejde Ramona, director Grădinița cu Program Prelungit „Micul Prinț”, Cluj-Napoca; prof. Arion Daniela Maria, director Școala Gimnazială „Mihai Vodă”, comuna Mihai Viteazu. Jud. Cluj și profesor pentru învățământul preșcolar Gergely Erika-Magdolna, Grădinița cu Program Prelungit „Parfum de Tei”, Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului ambasadorii cu experiență au urat „bun venit” celor mai noi membri ai programului. Începând cu acest an echipa eTwinning România are 90 de ambasadori ai căror rol este să ofere suport practic, consultanță, mentorat și îndrumare tuturor profesorilor care doresc să participe sau să implementeze proiecte. Județul Cluj se poate mândri cu șapte ambasadori eTwinning, cadre didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

În cadrul întâlnirii anuale ambasadorii au participat la ateliere despre proiecte vizibile, având ocazia să asculte exemple de bune practici demonstrând că eTwinning și Erasmus schimbă școala românească. Un alt punct de interes al întâlnirii a fost dezbaterea suportului de curs online „Calitate în eTwinning” pe care Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) în colaborare cu ambasadorii eTwinning România urmează șă îl dezvolte în cursul lunii octombrie 2024.

Privind statisticile din 2023 România este a treia țară ca număr de eTwinneri, au fost create 3545 noi conturi, au fost înregistrate 4739 noi proiecte și înscrise 210 noi școli.

Ce este eTwinning?

eTwinning este o comunitate pentru școli, un spațiu online pentru profesori și personalul școlii pentru a colabora și a dezvolta proiecte naționale și internaționale. eTwinning oferă o platformă sigură pentru ca profesorii și elevii să lucreze împreună cu școlile din Europa, să discute în grupuri online, să urmărească activități de învățare între egali și de dezvoltare profesională.

Platforma eTwinning este o comunitate consacrată profesorilor și altor categorii de cadre didactice din domeniul educației și formării profesionale inițiale, începând cu educația și îngrijirea copiilor preșcolari și până la instituțiile de învățământ superioare care pregătesc viitoare cadre didactice. eTwinning întruchipează o metodologie, o abordare pedagogică, o comunitate de practică și o platformă care facilitează inovarea, comunicarea și colaborarea. Aceasta oferă personalului didactic ce activează în instituțiile de învățământ preuniversitar din toate cele 45 de țări participante la program, un mediu sigur de comunicare, un spațiu de colaborare, demarare de proiecte şi schimb de informaţie, un sentiment de apartenență la una dintre cele mai atractive comunități educaţionale din Europa. Alăturându-se la eTwinning, personalul didactic se poate bucura de beneficiile cele mai mari comunități școlare din Europa. Cadrele didactice înregistrate și validate au acces la spațiul restricționat al eTwinning și la alte funcții specializate ale platformei European School Education Platform, lansată la data de 31 mai 2022.

ESEP (Platforma Europeană pentru Educația Școlară) este un punct de întâlnire pentru comunitatea educațională școlară – personal școlar, cercetători și factori de decizie – pentru a împărtăși știri, interviuri, publicații, exemple de practică, cursuri și parteneri pentru proiectele lor Erasmus+. Zona sa eTwinning, este dedicată eTwinnerilor și activităților acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *