November 26, 2024

La invitația Preasfinției Sale Claudiu, episcopul eparhial de Cluj-Gherla, în perioada 30 mai – 3 iunie 2024 la Cluj,  responsabilii naționali cu cateheza și profesori de teologie de la universități de renume din Europa se reunesc la Congresul Echipei Europene de Cateheză (ECC).

Organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Congresul a fost deschis în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai joi, 30 mai 2024, printr-o ceremonie festivă, informează reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. În cadrul ceremoniei au adresat un cuvânt de bun venit prof. univ. dr. Horia Poenar, prorector al UBB și Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Citând aceleași surse, la lucrările Congresului internațional este prezent și președintele EEC, Stijn van den Bossche, profesor universitar de cateheză.

Congresul Echipei Europene de Cateheză a fost fondat în 1950. Membrii echipei se întrunesc odată la doi ani pentru a dezbate și a împărtăși experiențe legate de integrarea mesajului catehetic în lumea contemporană și a propune noi direcții de abordare a conținutului de cateheză în conformitate cu recomandările pontificale. Încă din anul 2001, Biserica Greco-Catolică este reprezentată în această echipă de conf. univ. dr. Nicoleta Marțian, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specialist în didactica religiei și cateheză, absolventă și a unor studii specializate de pedagogie religioasă și cateheză la Universitatea Catolică din Louvain, și începând din anul 2022 și de conf. univ. dr. Sorin Marțian, Facultatea de Teologie Greco-Catolică. 

Tema Congresului, „Cateheză, Liturghie și experiență umană”, a fost propusă de Preasfinția Sa Claudiu și îmbrățișată cu bucurie de membrii echipei. „Desfășurarea acestui Congres la Cluj-Napoca este un eveniment deosebit, deoarece este pentru prima dată când lucrările au loc în spațiul Europei de Est și sunt găzduite de Biserica Greco-Catolică. Acest fapt reprezintă o oportunitate atât pentru membrii echipei, care pot descoperi bogăția culturală și spirituală a Bisericii Catolice dintr-un spațiu răsăritean,  cât și pentru Biserica Greco-Catolică însăși, prin deschiderea pe care acest congres o oferă spre experiențe catehetice concrete din colțuri diferite ale Europei.”, spun organizatorii. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *