March 31, 2025

Inițiativă în premieră, în sănătatea orală. Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF) Cluj-Napoca a extins, din acest an, campania de promovare a cunoașterii metodelor de prevenire a afecțiunilor oro-dentare de la nivel regional la cel național, a informat vineri, 28 martie 2025, decanul Facultății de Medicină Dentară UMF Cluj-Napoca, Cristian Dinu, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a mai declarat că, în aceste zile, profesorii și studenții Facultății de Medicină Dentară UMF Cluj-Napoca au avut alături în cadrul campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate” colegi de la universitățile de profil din țară. Campania este la a doua ediție și se desfășoară în parteneriat cu Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, Inspectoratul Școlar General Cluj și Casa de Cultură a Studenților.

Prorectorul UMF „Carol Davila” din București, Silviu Pițuru, prezent la Cluj

La eveniment au mai participat dr. Sandu Petru, șef compartiment Institutul Național de Sănătate, conf.univ.dr. Bogdan Culic, de la Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, și prodecanul Facultății de Medicină Dentară, prof. dr. Ondine Lucaciu. În conferința de presă, desfășurată cu prilejul derulării campaniei amintite, prof. dr. Cristian Dinu, decanul Facultății de Medicină Dentară UMF Cluj-Napoca, a precizat că ediția din acest an a campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate” a trecut de la dimensiunea regională la o dimensiune națională, fiind invitați la Cluj-Napoca parteneri de la disciplinele de Sănătate Orală din universitățile de medicină și farmacie din țară. Împreună cu universitățile din țară am pus la cale un program național de sănătate orală pe care să-l inițiem de anul viitor. Prof. dr. Silviu Pițuru, prorectorul Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a fost alături de noi astăzi. Există multe planuri, se fac lucruri, nu doar se discută. Există programe în derulare, unele de foarte mulți ani, altele care se nasc acum și care oferă o perspectivă la nivel național în ceea ce privește sănătatea orală”, a spus decanul clujean.

Tratamente gratuite de 15 ani pentru pacienții cu venituri mici sau cu nevoi speciale

Inițial campania a fost demarată la nivel regional, anul trecut, la Cluj-Napoca, și s-a bucurat de sprijinul autorităților clujene. Prin acest proiect se realizează o evaluare a stării de sănătate orală și se efectuează prevenție pornind de la copiii din grădiniță și școli. Totodată, în cadrul conferinței, prof. dr. Cristian Dinu a amintit programul de asistență de sănătate orală a pacienților cu venituri mici din Cluj, care funcționează de peste 15 ani, menționând că în această lună, s-a semnat o prelungire a programului pentru o perioadă de încă cinci ani. Programul Sanodentaprim este rezultatul colaborării dintre UMF Cluj-Napoca, Primăria Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Tot de peste 15 ani, în Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din Cluj-Napoca se derulează un program împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca prin care se oferă gratuit tratamente stomatologice pentru pacienții și copiii cu dizabilități, cu nevoi speciale, potrivit aceluiași medic.

Peste 3.000 de copii au învățat despre igiena dentară corectă

În urma campaniei desfășurate în anul 2024, peste 3.000 de copii, din școli și grădinițe, din județul Cluj, au primit informații privind îngrijirea dentară de la 20 de cadre didactice, 29 de rezidenți și 86 de studenți de la disciplinele de Prevenție, Pedodonție, Sănătate Orală din cadrul UMF Cluj-Napoca. În acest an, au fost educați în spiritul sănătății orale un număr de 3.196 de copii din județul Cluj, în acest proces fiind implicați 36 de cadre didactice, 53 de rezidenți, 235 de studenți UMF Cluj-Napoca.

„Regina afecțiunilor dentare”, caria dentară

La rândul său, prof. dr. Ondine Lucaciu, prodecanul Facultății de Medicină Dentară, a spus că această campanie susține educarea prin copii a întregii familii, reușindu-se astfel creșterea nivelului sănătății orale. În topul celor mai frecvente afecțiuni dentare identificate de cadrele medicale clujene, în cadrul consultațiilor gratuite, s-au numărat caria dentară, „regina absolută a problematicii pentru faptul că pacienții nu știu că aceasta vine asociată cu foarte multe probleme, putând duce la pierderea dinților și la afectarea calității vieții”, și parodontita, a afirmat prof. dr. Ondine Lucaciu. Legat de parodontită, prof. dr. Cristian Dinu a precizat că este o boală inflamatorie la nivelul dinților și gingiilor care are profunde implicații în sănătatea generală, a bolilor cardiovasculare a diabetului, a bolilor reumatologice. Sunt multiple implicații generale date de parodontită. Conexiunile cu starea de sănătate generală, cu afecțiunile care pun viața în pericol sunt directe, sunt dovedite științific, lucru care dă o dimensiune mult mai importantă acestor afecțiuni adesea banalizate. Poți să ai boală parodontală și de acolo să dezvolți afecțiuni care pot duce la probleme complicate”, a fost de părere același medic.

Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate” va continua sâmbătă, 29 martie 2025, de la ora 10:00, pe esplanada BT Arena, unde participanții, părinți și copii, vor beneficia de consultații stomatologice gratuite și vor primi informații despre igiena dentară corectă.

Tia SÎRCA

 

 


Articolul Clujul dă tonul educării tinerei generații în sănătatea orală. Campanie UMF extinsă la nivel național apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *