April 27, 2025

Da, Spania obține trofeul, plus încă două premii, pentru imagine, respectiv actor. Mai precis… Trofeul a fost acordat producției Cava/Sapă, regia JANDRO ”pentru modalitatea extrem de eficientă în care spune o poveste în același timp comică și tragică, utilizând toate resursele expresivității cinematografice, scenariu, imagine, regie, creând o surpriză finală de mare efect”, ca să citez din motivația juriului.

Al doilea premiu este best cinematography/cea mai bună imagine pentru Vin imediat, regia Lucas Paulino și Gabe Ibanez, un film în care, la nivel de imagine sunt utilizate toate resursele groazei: lentoarea planurilor, tranzițiile bruște, compoziția cadrelor și cromatica”. În fine, premiul pentru actorie îl primesc actrițele Laia Manzanares și Miriam Iscia din Viață sau teatru, regia Guillem Manzanares. Premiul se acordă pentru dinamismul cu care cele două își interpretează rolurile, pentru modul în care își spun replicile și interacționează spațial și corporal, pentru complexitatea emoțiilor transmise.

Franța este o altă mare câștigătoare prin cele patru premii obținute: animație pentru Am înghițit o omidă (regia Basile Khatir, o poveste de o mare vibrație tragică, un stil care se potrivește foarte bine cu candoarea vocii narative) * premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit peliculei Răpindu-l pe John Malkovitch, regia Koya Kamura, comedie care are la bază un scenariu scris cu mult dinamism, replici pline de umor, un scenariu ce evidențiază specificul jocului actoricesc * premiul pentru cel mai bun montaj a revenit filmului Legături de sânge, regia Hakim Atoul, pentru modul creativ în care montajul contribuie la efectul estetic în ceea ce privește groaza, respectiv elementele comice de mare intensitate * tot Legături de sânge primește și Premiul Presei, creatorii dovedind o foarte bună înțelegere a relațiilor disfuncționale de familie.

Austria bifează două premii: cel mai bun film studențesc (Ultimul pariu, regia Melke Wustenberg, pentru maturitatea stilistică de care dă dovadă), respectiv Ultimul pariu/Premiul Presei ex aeqvo.

Cu două premii obținute este și Canada: Premiul Persona pentru Paradis interzis (regia Alexandra Begin, premiu acordat pentru profunzimea emoțională, pentru întrebările sincere și pentru frumusețea cu care dă glas inocenței și iubirii absolute) și premiul pentru coloana sonoră a filmului Urechile tale, regia Alexandre Isabelle, în care sunetul și muzica contribuie la acțiune. devenind…personaje principale și sursă de mântuire pentru personajele disfuncționale.

Premiul Juriului îl obține Teoria eggregorilor, regia Andrea Gatopoulos, Italia, premiu obținut pentru modul vizual în care s-a creat viziunea distopică a unui univers în care cuvintele devin ucigașe, pentru modul în care sunt utilizate tehnologiile de ultimă oră.

Premiul pentru regie i-a revenit lui Simon Panay pentru Băiatul cu pielea albă (Mali), un demers asumat cu mult curaj, o poveste plină de învățăminte și pentru filmările dificile rezolvate cu mare creativitate regizorală.

Un alt premiu râvnit este cel al Publicului, anul acesta el revenind filmului românesc Jocuri nomade, regia Alexandra Ghejan, film documentar, centrat pe jocurile nomade din Kazahstan, jocuri și sporturi tradiționale, scopul principal fiind păstrarea acestora, spiritul sportiv și de fair-play.

A fost o ediție bună, foarte bună, mă gândesc și la evenimentele dedicate IA, multe și mai ales relevante la nivel de informații de ultimă oră. Au fost plăcute și utile întâlniri profesionale, schimburi de idei care, cu siguranță, vor genera noi proiecte.

Echipele Persona și ClujSorts-Nicoleta Stoica, Rareș Stoica, Ioan Pop Curșeu, Vasile Hotea Fermezan, Alexandra Ghejan, Dragoș Pop, Radu Sălcudean, Andrei Giurgiuman, Camelia Chirteș, Dana Ungur, Adrian Mircea Pop, Bogdan Alexandru Baba, Andra Dîrvariu, Marius Octavian Caraba, Paul Bria, Călin Trif; cinematograful Victoria, Centrele de Cultură Urbană Casino, Mărăști, Dacia- sunt, fără exagerare, extraordinare prin dedicarea și implicarea în organizarea și susținerea evenimentului în sine, unul a cărui ediție 2026, putem spune acest lucru, a și început.

Demostene Șofron

Articolul ClujShorts International Short Film Festival 2025 And ClujShorts Trophy goes to…Cava, Spain! apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *