Managementul deșeurilor
Vineri s-a pus în aplicare pe strada Iugoslaviei din Cluj Napoca unul dintre primele puncte gospodărești de ultimă tehnologie, cunoscute în temeni tehnici drept „insule ecologice digitalizate”. Instalațiile reprezintă varianta modernă a vechilor puncte gospodărești de colectare a gunoiului. Pe lângă faptul că permite colectarea digitalizată a deșeurilor citadine, sistemul facilitează menținerea în zonă a curățeniei, semnalează evaluarea exactă a cantităților de deșeuri și funcționează pe bază de card.
Sisteme cu bani din PNNR
Instalația de pe strada Iugoslaviei este una dintre primele instalații de acest fel amplasate în Cluj Napoca, în oraș fiind în momentul de față 55 de insule ecologice digitalizate. Sistemul este structurat pe cinci fracții de colectare: rezidual, biodegradabil, plastic, hârtie – carton și sticlă. Primarul Emil Boc declară că anul acesta se vor amplasa în municipiul Cluj Napoca 245 de insule ecologice, iar până la mijlocul anului 2026 în municipiu vor funcționa 350 de astfel de instalații. Acestea sunt acoperite financiar din PNRR, componenta C3 Mangementul Deșeurilor. De asemenea, pe lângă cele 245 de insule aproape finalizate în ceea ce privește instalarea, se vor amenaja încă altele 105, dintre care 80 supraterane, estimate este de 1.120.000 euro fără TVA și 25 subterane subterane, estimate la 1.250.000,00 euro fără TVA.
Scade presiunea pe centrele de management
„Am optat pentru astfel de sisteme de colectare pentru a avea un oraș mai curat, mai verde, pentru a o colectare mai eficientă, mai salubră și pentru a menține Clujul în rândul lumii civilizate. Într-o astfel de lume acestea sunt soluțiile” a declarat primarul Emil Boc. Fracțiile fiind bine definite, colectarea este mai facilă iar presiunea pe centrul de management integrat al deșeurilor scade. Insulele ecologice vor permite ca fiecare cetățean să fie la curent cu cantitățile exacte depuse în containere și astfel se va cunoște exact ce sumă are de achitat. Cardul care va permite accesul la secțiunile containerului poate comunica în orice moment sumele pe care beneficiarul contractului le acumulează, iar principiul este „Plătești cât arunci!”. De menționat că pentru fracțiunile hârtie, plastic și sticlă puse în instalație nu se plătește. Totodată trebuie subliniat că aruncarea la întâmplare a gunoaielor în compartimentele insulei se sancționează cu amendă, toate punctele de colectare urmând a fi dotate cu camere video, achiziționate pe cheltuiala primăriei.
Accesul la insule se face prin card sau telefonul mobil. Aplicația se numește Tech Bolide WeCollect și poate fi descarcată scanând codul QR de pe insule, din broșuri sau direct din Google Play sau App Store. Principiul este 1 familie – 1 card – o ecoinsulă. O ecoinsulă va deservi în general 200 de familii.
Pe telefoanele Android se poate descarcă aplicația, utilizatorul înregistrându-se cu adresa de email.
Pentru a introduce cardul în aplicație trebuie să-l apropiați de telefonul Android.
Acces prin aplicație sau cod de securitate
Odată ce e cardul în aplicație, se poate accesa insula ecologică doar cu telefonul. Pe telefoanle iOS / Apple se descarcă aplicația și se va înregistra utilizator cu adresa de email. Sistemul Apple nu permite funcția de introducere a cardului prin apropiere de aceea, utilizatorii de iOS trebuie să solicite un cod de securitate. Codul de securitate pentru utilizatorii de telefoane Apple poate fi solicitat completând formularul de pe website-ul Primăriei, secțiunea Ecologie urbană.
În cadrul proiectului, Ax Perpetuum este lider de proiect și furnizorul eco-insulelor, iar Techbolide oferă soluția completă și personalizată pentru componenta de digitalizare. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor susține acest proiect, recunoscând importanța investițiilor în infrastructura de colectare separată a deșeurilor pentru atingerea obiectivelor de mediu ale României.
Beniamin Pascu
Articolul Clujenii vor avea 350 de insule ecologice digitalizate: „Plătești cât arunci!” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.