April 2, 2025

Trei statui ale scriitorului Lucian Blaga, ale întâiului episcop ortodox român din Transilvania, Vasile Moga, și ale primului președinte al Parlamentului României Mari, Vasile Stroescu, așteaptă de un an un loc adecvat de amplasare în Cluj-Napoca. Ansamblul Panteonul Culturii Românești este oferit comunității clujene de către Fundația Transilvania Leaders care a suportat cheltuielile de concepere și le va asigura și pe cele legate de montare a ansamblului și pregătire a spațiului. Aceste preocupări și alte teme au fost discutate la întâlnirea lunară a Clubului Rectorilor din cadrul Fundației Transilvania Leaders. Evenimentul a avut loc luni seara, 28 octombrie 2024, la Hotel Meridian unde au participat mai multe personalități academice clujene printre care s-au numărat prof. univ. dr. pr. Ioan Chirilă, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, prof. univ. ing. Radu Munteanu, prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, etc. Întâlnirea a fost moderată de prof.dr.ing Ioan Rus și l-a avut ca invitat pe președintele Clubului Oamenilor de Afaceri al Fundației Transilvania Leaders, prof.dr. Daniel Metz.

Fundația Transilvania Leaders finanțează noul muzeu al Bisericii din Deal

În cadrul întrunirii prof.dr.ing Ioan Rus, reprezentant al Clubului Oamenilor de Afaceri, a informat personalitățile clujene prezente că Fundația Transilvania Leaders s-a angajat să susțină financiar proiectul de transformare în muzeu a vechii clădiri în care a funcționat Protopopiatul Ortodox de pe strada Bisericii Ortodoxe din Cluj-Napoca. Biserica din Deal, cea mai veche biserică ortodoxă a Clujului, va fi recondiționată din bani europeni, iar contribuția românească necesară transformării în muzeu a clădirii vechi din vecinătatea bisericii va fi asigurată de către Fundația Transilvania Leaders. După ce investițiile vor fi finalizate, întregul ansamblu va arăta complet altfel, a precizat prof.dr.ing Ioan Rus.

Panteon al Culturii Românești la Cluj

De asemenea, domnia sa a anunțat că Fundația Transilvania Leaders a comandat și realizat un Panteon al Culturii Românești compus din trei statui mari, reprezentând figuri ilustre românești. Este vorba de scriitorul Lucian Blaga, de primul episcop ortodox român din Transilvania – Vasile Moga, și de primul președinte al Parlamentului României Întregite – Vasile Stroescu.

După cum a precizat profesorul Ioan Rus, deși statuile sunt executate și plătite de un an, nu s-a găsit încă un spațiu în care să fie amplasate, o locație care să permită pe parcurs adăugarea altor statui ale altor personalități de marcă pentru ca Panteonul să fie unul adevărat. Singurul loc aprobat se află pe Calea Turzii la Centru misionar social „Sfântul Andrei” a Mitropoliei Clujului, dar în opinia profesorului Ioan Rus acesta nu este un spațiu adecvat fiind unul destul de mic, dar și cu vizibilitate la fel de mică.

În urma mai multor căutări, săptămâna trecută, reprezentanții Fundației Transilvania Leaders, în persoana domnului Adrian Crivii, împreună cu directorul Iulius Mall, Sorin Guttman, și arhitecți au identificat un spațiu situat între Iulius Mall și lac care se pretează la instalarea ansamblului denumit sugestiv Panteon al Culturii Românești oferind vizibilitatea necesară. Însă montarea ansamblului în acest spațiu stă în decizia autorităților clujene. „Să vedem în ce măsură Consiliul Județean și Primăria Cluj-Napoca o să ne dea autorizație”, a spus moderatorul întâlnirii.

O viziune nouă pusă în practică în educație

La întâlnirea lunară a Clubului Rectorilor a participat ca invitat președintele Clubului Oamenilor de Afaceri al Fundației Transilvania Leaders, fost CEO al NTT Data, Daniel Metz, prezentat de profesorul Ioan Rus, „unul dintre cei mai de succes manageri români” „care în câțiva ani exportând produs informatic a adus 1,5 miliarde de euro în România”. În Clubul Oamenilor de Afaceri sunt primiți membri care au companii cu minimum 50 de milioane de euro cifră de afaceri. Dintre toți oamenii de afaceri ai Clubului, Daniel Metz este singurul care s-a decis să intre să activeze în educație, să-și ofere cunoștințele sale, a mai spus profesorul Ioan Rus. În prezent, prof.dr. Daniel Metz este prorector la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, o universitate care are 6.000 de studenți. Sunt foarte mândru că am ocazia să amprentez viitorul programelor de studiu de acolo. Am început să creăm, în contextul noii legi, nr. 199, pe care o avem de anul trecut și a ordinului de aplicare nr. 4125, un program de învățământ dual cu mediul socio-economic. Acest lucru înseamnă că 50% din timp sunt în universitate, 50% sunt în economie. Avem două direcții în care mergem, și anume un program de învățământ superior dual de inginerie electronică aplicată cu compania Bosch de la Blaj. Iar acum lucrez la un program de logistică pe care să-l poziționăm în cadrul Facultății de Științe Economice pentru că sunt foarte multe companii în România care aduc foarte multe componente, le prelucrează, depozitează, le trimit pe urmă în nenumărate destinații cu vaporul, cu trenul sau camionul. Este nevoie de logisticieni, oameni care înțeleg transportarea bunurilor materiale.”, a afirmat Daniel Metz .

Provocările întâlnite în noua postură sunt diferite, dar nu imposibil de trecut. „Mult timp am fost de partea cealaltă a gardului și am angajat mii de absolvenți și eram nemulțumit de una și alta. Acum sunt pe partea ailaltă și nu mă poate minți nimeni degeaba se ascund în spatele ARACIS-ului. ARACIS-ul s-a deschis și ne dă șansa de a intra în procesul de autorizare. Chiar dacă nu avem domenii este o deschidere care se pare că va veni în contextul PNRR-ului, în contextul campusurilor care se vor face, al presiunii care vine dinspre mediul socio-economic”, a precizat același vorbitor.

Universitatea din Alba-Iulia va ocupa niște zone de nișă care sunt relevante pentru mediul socio-economic, a mai spus prof.dr. Daniel Metz: Există un ecosistem formidabil de companii antreprenoriale românești, există o salbă de companii internaționale, deci este o zonă cadorisită de Cel de Sus cu tot ceea ce-i trebuie să performeze. Și dacă vom compara Alba Iulia cu Clujul, când tinerii își termină facultatea, numărul de locuri de muncă, de oportunități este mult mai mare la Alba Iulia decât la Cluj. Am început să creștem, avem 12% studenți internaționali din Palestina, Orientul Mijlociu. Suntem o universitatea agilă, pragmatică, dinamică care va ocupa niște zone de nișă care sunt relevante pentru mediul socio-economic. Suntem o universitate mică bazinul de colectare a candidaților fiind Alba, Hunedoara, Sibiu, din Cluj reușim să atragem până la Turda. Dar vom crește cu programul de logistică care va fi apreciat de antreprenori”.

Întâlnirea lunară a Clubului Rectorilor s-a desfășurat într-o atmosferă animată și fructuoasă, absent al serii din motive de sănătate fiind președintele Fundației Transilvania Leaders, prof. univ.dr. Marius, căruia îi urăm însănătoșire grabnică.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *