Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, în discursul ţinut la reuniunea Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară la Washington, D.C., că România a continuat în 2024 să-şi demonstreze dedicarea faţă de obiectivele Alianţei, inclusiv pe flancul estic, atât cu privire la apărare, cât şi cu privire la descurajare.
„Ne-am întărit capacităţile militare în ceea ce priveşte cooperarea şi operaţiunile din toată lumea. De la Marea Baltică până la Marea Neagră ne-am angajat în apărarea securităţii pe flancul estic. (…) Condamnăm atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Ucraina. Ucraina este de partea bună a istoriei. (…) Este evident că trebuie să menţinem prezenţa NATO lângă Marea Neagră, dialogul politic şi dialog de sprijin pentru ceilalţi parteneri, inclusiv Moldova şi Georgia”, a afirmat Ciucă, la reuniunea preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară în capitala SUA.
El a reafirmat că România va susţine cooperarea în cadrul Alianţei, inclusiv cu privire la adaptarea la noile ameninţări, cum ar fi războiul hibrid.
„Suntem gata să contribuim la deciziile strategice. În concluzie, puterea NATO stă în unitatea noastră şi în valorile comune. Împreună ne vom asigura că NATO va rămâne o forţă politică puternică”, a mai transmis preşedintele Senatului.
Conform unui comunicat al Adunării Parlamentare a NATO, la reuniunea de la Washington, D.C, desfăşurată în marja Summitului Alianţei, participă lideri parlamentari din cele 32 de state membre NATO, precum şi din Ucraina. Această întâlnire la nivel înalt are rolul de a evidenţia importanţa dimensiunii parlamentare a Alianţei şi de a fi prezentate opiniile parlamentelor aliate cu privire la priorităţile cheie ale Alianţei.