Noua Lege a Codului Silvic a intrat joi în vigoare după ce a fost publicată în Monitorul Oficial și reglementează printre altele accesul pe terenurile Fondului Forestier Național. Potrivit actului normativ, accesul persoanelor, pedestru sau cu bicicleta, pe terenurile din FFN este liber, însă se realizează pe propria răspundere a acestora, fără a se produce prejudicii.
Legea precizează însă că accesul persoanelor prevăzute la alin. (1) se restricționează de către administrator/proprietar pentru perioade limitate în zonele de risc la incendii, în zonele de risc în care se realizează lucrări de exploatare forestieră sau activități de vânătoare, în zonele de protecție strictă în care accesul persoanelor este interzis pentru considerente privind protecția mediului, pe terenurile prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. g), cu excepția drumurilor forestiere, în situația în care nu sunt localizate în perimetrele care fac obiectul situațiilor enumerate. „Structurile de administrare pot restricționa temporar accesul în condițiile alin. (2) pentru asigurarea condițiilor de siguranță a persoanelor, prin afișarea acestor restricții la loc vizibil. (4) În pădurile situate în ariile naturale protejate, accesul public în pădure poate fi restricționat prin reglementările planurilor de management ale ariilor naturale protejate. (5) Amenajarea în Fondul Forestier Național de poteci și trasee pentru plimbare, alergare, turism ecvestru și biciclete se face cu acordul administratorului, pentru pădurile proprietate publică sau privată a statului, sau cu acordul proprietarului, în cazul celorlalte forme de proprietate. În pădurile din arii naturale protejate, amenajările se pot realiza numai cu aprobarea administratorului ariei naturale protejate. (6) Potecile și traseele pentru plimbare, alergare, turism ecvestru și biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn și pietriș. Realizarea acestora nu face obiectul scoaterii ori ocupărilor temporare din FFN, nu necesită autorizație de construire, iar pentru amenajarea acestora pot fi recoltați maximum 5 arbori/hectar”, se prevede în noul Cod Silvic.
Accesul mașinilor și căruțelor este interzis
În privința accesului cu vehicule cu mijloace de autopropulsare sau cu tracțiune animală în Fondul Forestier Național, legea interzice astfel de vehicule. „Prin excepție de la prevederile alin. (7), evenimentele sportive, utilitare, de recreere și turism care au un organizator desemnat și care implică folosirea acestor mijloace motorizate se pot organiza numai în afara ariilor naturale protejate, pe trasee special marcate, și numai cu acordul administratorului terenului proprietate publică sau al proprietarului, în celelalte cazuri. (9) Prin excepție de la prevederile alin. (7), accesul cu vehicule cu mijloace de autopropulsare sau cu tracțiune animală pe drumurile forestiere în scop de tranzitare poate fi permis în condițiile stabilite de către proprietar/administrator atunci când drumurile deservesc obiective turistice, utilitare sau de agrement, dacă acest lucru nu pune în pericol integritatea FFN”, se mai precizează în actul normativ.
Accesul în fondul forestier în alte scopuri
Accesul pe terenurile din FFN este permis pentru: a) personalul din cadrul structurilor de administrare/prestare servicii silvice.
b) personalul cu atribuții de control și de constatare a încălcării prevederilor prezentei legi; c) personalul din cadrul structurilor de administrare a ariilor naturale protejate; d) personalul împuternicit pentru gestionarea fondurilor cinegetice; e) personalul implicat în activități de proiectare, dezvoltare tehnologică și cercetare științifică; f) personalul responsabil cu realizarea IFN; g) personalul din cadrul entităților care desfășoară legal activități în FFN; h) reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale sau jurnaliști, pe răspunderea proprie, în condițiile prezentei legi.