
Istoricii clujeni au coborât din „turnul de fildeș”, au lăsat cercetarea pentru o zi, pentru a se întâlni cu tinerele generații. Astfel, peste 300 de elevi din învățământul preuniversitar și studenți clujeni au participat miercuri, 22 mai 2024, la Academia Română la Maratonul Istoriei 2024, manifestare care a marcat împlinirea celor 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.
La Maratonul Istoriei 2024, aflat la cea de-a treia ediție, au participat elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, din mediul rural de la Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, studenți din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și elevi din cadrul Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”. Prin derularea Maratonului s-a urmărit apropierea cercetătorilor de tânăra generație. „Manifestarea din acest an a continuat tradiția edițiilor anterioare, născute din dorința de a apropia cercetătorii științifici de tinerele generații, dar și din năzuința apropierii celor din urmă de valorile morale și spirituale oferite de cunoașterea istoriei naționale, stimulând astfel interesul acestora față de conținuturile prezentate și subliniind importanța eroilor naționali și a valorilor revoluției europene de la 1848.”, au spus organizatorii.
În vechile școli de elită, educația mână-n mână cu disciplina
Maratonul Istoriei 2024 s-a derulat pe parcursul unei zile. Astfel, cercetătorii din cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” și din cadrul Centrului de Studii Transilvane au dezvăluit lucruri interesante din activitatea de zi cu zi timp de 15 minute, iar elevii, într-un interval de 30 de minute, au prezentat diverse materiale, jocuri de rol, scenete, cu teme avându-l în centru pe Avram Iancu.
Reporterul „Făclia” a fost prezent la activitatea comună cercetători – elevi ai Colegiului Național „George Coșbuc”. Prezent la eveniment, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan s-a arătat bucuros de parteneriatul cu elevii: „Ne dorim să fim prezenți în comunitate și ne bucurăm să vă avem în mijlocul nostru pentru că prin acest parteneriat voi aflați din preocupările și realizările noastre, noi aflăm despre creativitatea voastră. Împreună cu școlile ne întâlnim în fiecare an pentru a ne împărtăși realizările și ideile”.
Cercetătorul dr. Daniela Deteșan a captat atenția elevilor cu o serie informațiilor referitoare la educația fetelor din Cluj, de la Liceul de Fete „Regina Maria”, înființat în anul 1919, după Unire, actualul Colegiu „George Coșbuc”: „A fost unul din liceele de top din Cluj. Majoritatea părinților elevelor, care studiau aici, făceau parte din elita Clujului. Aici au studiat fiica lui Onisifor Ghibu, Sextil Pușcariu, Ioan Lupaș, Alexandru Borza, Romul Boilă, Ion Agârbiceanu, Lucian Blaga, Ștefan Pascu etc.”
Rezultatele la învățătură erau extraordinare, era o promovabilitate la Bacalaureat de 100%, a spus cercetătorul Daniela Deteșan, în școală existând „e educație strictă, o disciplină care în ziua de azi ar părea exagerată: fetele nu aveau voie cu tocuri, cu părul despletit, doar prins, nu aveau voie să se fardeze și nici să iasă din internat. Cine ieșea din internat fără bilet de voie, era eliminat. Fetele puteau să poarte numai ciorapi negri. Era obligatoriu să aibă două uniforme, cea de zi cu zi, cu șorț și bonetă pe cap, și una de sărbătoare.”
„Sus, sus, sus, la munte sus”, cântat la Academia Română
La rândul lor, elevii de la Colegiu „George Coșbuc” au jucat o piesă de teatru avându-l ca personaj principal pe Avram Iancu. Un moment special a fost reprezentant de interpretarea piesei folclorice „Sus, sus, sus, la munte sus”, în sălile Academiei Române sunând cu totul emoționant. De asemenea, o piesă interesantă de teatru au pus în scenă și elevii Colegiului Național „Gheorghe Șincai”. O implicare la fel de deosebită au avut-o elevii de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, care au realizat un documentar intitulat „Pe urmele lui Avram Iancu”, coordonați de profesoara Rițiu Maria.
La final, participanții de la Maratonul Istoriei 2024 au fost recompensați cu volumul „Silviu Dragomir, Avram Iancu. O viață de Erou”, ediție îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș.
Maratonul Istoriei 2024 este organizat de Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Consiliul Județean Cluj și Centrul de Studii Transilvane.
Tia SÎRCA