
Neobositul scriitor clujean Ioan Ciorca a tipărit recent broșura intitulată „Cartierul Gheorgheni, ieri și de azi” dedicată locurilor și clădirilor de interes din cartierul în care a crescut. Aceasta va fi prezentată, luni, 7 aprilie 2025, elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca alături de două scurtmetraje despre principalele monumentele istorice din județul Cluj.
Ideea de a realiza această broșură i-a venit scriitorului după ce scotocind printre fotografiile vechi a descoperit una mai „șugubeață”: „Mai deunăzi, am găsit câteva fotografii ale cartierului Gheorgheni, de prin deceniul șapte al secolului trecut, când „mini-orășelul” creștea din pământul fostelor grădini situate în sud-estul orașului. Am privit fotografiile cu nostalgie și am decis să fac o plimbare pentru a lua câteva instanee, menite a pune față în față, ceea ce a fost, cu ceea ce este. În felul acesta, am descoperit o eroare, care persistă și se perpetuează de zeci de ani, cu ajutorul unei fotografii șugubețe. Sau, mai precis, șugubăț a fost cel care a răsucit-o în plan orizontal cu 180 de grade, publicând-o cu estul situat la vest și viceversa. Fotografia respectivă, este cea care a dat „startul” acestui periplu prin amintiri, prin lumea copilăriei, prin vremea în care am fost cu adevărat fericit”.
Despre Cartierul Gheorgheni, la vremea construirii sale, scriitorul Ioan Ciorca spune că era prima concepţie arhitectonică, menită a oferi – pe lângă spaţiile de locuit –, „logistica” necesară susţinerii vieţii socio-economice a unei mari concentrări umane. Astfel, în perimetrul său au fost prevăzute şcoli, magazine, o unitate medicală, o circă de miliție, spaţii de joacă pentru copii, precum şi parcul de agrement „Detunata”. Despre prima ieșire la cumpărături, împreună cu mama sa, scriitorul clujean își amintește: „M-au uimit complexele comerciale „Extra” din „micro 1” sau „Mercur” din „micro 2”, însumând în spaţiul lor o vastă gamă de produse şi servicii, aceste „supermarketurile socialiste” s-au dovedit a fi precursoarele hiper-marketurilor secolului XXI”.
Lucrând la broșura despre Cartireul Gheorgheni, scriitorul clujean afirmă că a constat faptul că a crescut într-un cartier unic al Clujului, a cărui unicitate nu este conferită doar de concepția arhitectonică, aerisită caracterizată de alternanța dintre construcți și spațiile verzi, ci și de „concrețiunile gresoase” servind drept „mobilier stradal” și de aleiile cu coloane din „micro 3”, nemaiîntâlnite în alte cartiere. Broșura a fost tipărită la editura Napoca Star, iar în realizarea acesteia Ioan Ciorca a fost sprijinit de doi „fii ai Gheorgheniului”, Guțiu Gheorghe și Ghiocel Chirvăsuță cu aceștia copii fiind scriitorul a hălăduit pe terenurile de joacă dintre blocuri, iar apoi s-au inițiat în tainele cărții și ale meseriei, în instituțiile de învățământ ale cartierului. Scriitorul Ioan Ciorca crede că lucrarea sa va constitui imboldul necesar pentru alți fii ai cartierelor clujene, de a aduce în actualitate povești din orașul tinereții lor.
Tia SÎRCA
Articolul Cartierul Gheorgheni, ieri și de azi, imortalizat de Ioan Ciorca apare prima dată în ziarulfaclia.ro.