Volumul „Lebăda neagră de pe Balaton. Viktor Orban și o obsesie asumată” ,coordonat de jurnalistul clujean Romeo Couți s-a clasat pe locul doi la categoria științe umaniste în topul celor mai vândute cărți pe platforma online Libris în 2023.
Cartea este semnată de jurnalistul Romeo Couți, fost director și senior editor la TVR Cluj, iar contributorii volumului sunt: prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Universitatea București/dr. Alexandru Ghișa. istoric și diplomat/ col.(r) Tudor Păcuraru, analist de intelligence/jurnalistul Liviu Man, director Gazeta de Cluj/ jurnalistul Cosmin Puriș, redactor șef Făclia de Cluj/prof. univ. dr. Tibori-Szabo Zoltan, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, director Institutul pentru Studii de Holocaust și Genocid.
„Cartea a apărut în urma unei decizii de suspendare a unei emisiuni pe care o realizam la TVR Cluj. Inițial am crezut că emisiunea, care analiza strategia lui Viktor Orban în relația cu România, este oprită de la difuzare din incompetență managerială. Este bine de știut că invitații din acea emisiune erau două personalități în domeniu: Tudor Pacuraru, analist de intelligence, și Alexandru Ghisa, istoric și diplomat cu ani buni de misiuni diplomatice la Budapesta. Evoluția ulterioară a evenimentelor legate de promovarea cărții mi-a arătat o altă imagine de ansamblu, cu complicități politice tipice României, în care obediența pentru menținerea unei majorități parlamentare era caracteristica esențială.”, povestește autorul.
Lansarea cărții a fost un alt moment în care Couți a denunțat intervenția politicului.
”Lansarea cărții la Miercurea Ciuc, din 15 martie anul trecut, a fost interzisă de către o instituție a statului român, Consiliul Județean Harghita. Este foarte grav că în România de azi, un eveniment cultural cum a fost lansarea cărții, chiar și despre Viktor Orban, organizată la Miercurea Ciuc, a ajuns să se deruleze în clandestinitate, chiar în interiorul statului român. Dar promovarea cărții pe online ne-a ajutat însă foarte mult și cred că cititorii noștri care ne-au asigurat această onorantă poziție în topul vânzărilor de carte pe anul 2023 au simțit că vor găsi în acest volum informații interesante pe care decidenții de la București și Budapesta nu le doreau în spațiul public. Și amintesc aici câteva exemple analizate în carte: jocul defensiv al Bucureștiului în relația cu Budapesta, atitudinile jignitoare ale lui Viktor Orban și ale demnitarilor unguri la adresa României precum, protestul public la adresa TVR al unui diplomat român (o premieră în istoria TVR) contrariat de gestul abuziv de a-i fi cenzurată opinia într-o emisiune de analiză de politică externă și dependența lui Viktor Orban de Moscova din perspectiva unui trecut controversat. Este succesul unei echipe de 12 contributori cărora le mulțumesc pentru efort și încrederea cu care au venit în acest proiect. Urmează un an greu, an electoral. În iulie Ungaria va prelua președinția Consiliului UE și mă tem că România nu va avea inspirația și îndrăzneala să contracareze provocările tot mai agresive și tendențioase ale Budapestei pe tema Transilvania.”, detaliază Romeo Couți.
„Lebăda neagră de pe Balaton: Viktor Orban și o obsesie asumată” a fost publicată la editura brașoveană Creator, parte a grupului de firme Libris. Înaintea ei în topul vânzărilor Libris la categoria Științe Umaniste s-a poziționat ”Gânduri către sine însuși”, de Marcus Aurelius. Cele mai vândute cărți pe Libris în 2023 au fost: ”Rezervă”- Prințul Harry; ”Micul prinț”- Antoine de Saint-Exupery; ”Ține-ți copiii aproape” – Gabor Maté, Gordon Neufleld; ”Cât timp înfloresc lămâii” – Zoulfa Katouh și ”Singur pe lume” de Hector Malot.