April 1, 2025

Consilierii locali clujeni se reunesc, joi, în ședință ordinară, pe ordinea de zi aflându-se nu mai puțin de 53 de proiecte de hotărâre. Printre inițiativele ce vor fi supuse aprobării se află proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2025, dar și inițiativa pentru domeniul cultural, tineret și social.

Noul regulament a fost întocmit în baza Ordonanței 51 din 1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare din fonduri nerambursabile a proiectelor culturale iar celălalt în baza Legii 350 din 2005, act normativ pe baza căruia municipalitatea clujeană a acordat finanțări nerambursabile pentru proiecte culturale începând cu 2009.

Acest demers are loc la solicitarea mai multor organizații nonguvernamentale, scopul fiind ca proiectele culturale să fie evaluate și aprobate în baza Ordonanței 51 din 1998 iar proiectele sociale, de tineret și de mediu să fie aprobate în baza Legii 350 din 2005.

TORONTO, ON – SEPTEMBER 06: Writer/director and actor Chris Rock attends the „Top Five” premiere during the 2014 Toronto International Film Festival at Princess of Wales Theatre on September 6, 2014 in Toronto, Canada. (Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Miza ong-iștilor

În documentul transmis Primăriei și care e semnat de mai multe organizații dar și de instituții de cultură se arată că solicitarea de aplicare a unui regulament pentru alocarea de finanțări pentru sectorul cultural pe baza OG 51/1998 are la bază necesitatea unei îndreptării juridice.

Ordonanța 51 din 1998 nu a fost niciodată aplicată în materie de bugete locale până prin 2022-2023 când un grup din USR abonat la fonduri publice prin diverse ONG -uri s-a gândit să acceseze și rezervorul consistent al bugetelor locale. Așa că nu e de mirare că singurele orașe din țară care ignoră Legea 350 în favoarea Ordonanței 51 din 1998 în materie de cultură sunt cele cu primari USR, mai exact Brașov și Timișoara.

În cazul în care se va decide, joi, în cadrul ședinței de Consiliu local aplicarea regulamentului realizat pe baza Ordonanței 51 din 1998 ar însemna că alocările făcute în ultimii ani la Cluj-Napoca pentru domeniul cultură în baza Legii 350 din 2005 au fost ilegale și sunt supuse restituirii. Or acest lucru este absurd.

Riscul real însă constă în faptul ca aleșii locali să adopte regulamentul de alocare de fonduri pentru sectorul cultural pe baza Ordonanței 51 din 1998, iar la un eventual control al Curții de Conturi să se constate că acest act normativ nu se poate aplica deoarece Legea 350 din 2005 îl derogă.

Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale este lege generală în raport cu Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

În sensul că se referă la finanțarea culturii din toate bugetele iar Legea 350 din 2005 este specifică bugetelor locale.

Lex specialia generalibus derogant”

 

Iată ce se găseşte în ordonanţa: „Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale stabileşte şi reglementează CADRUL GENERAL cu privire la acordarea de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor sau acţiunilor culturale”. Încă o expresie: „Ordonanța Guvernului nr. 51/1998 – cadrul legal general pentru finanțările nerambursabile de proiecte culturale”. Prin urmare, însuşi legiuitorul defineşte ordonanţa ca reprezentând “lege generală”, de la care legi special derogă. Deci Legea nr. 350/2005 e nu numai lex posteriori, ci şi lex specialia, faţă de Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998, iar „lex specialia generalibus derogant”. Prin urmare, finanţarea din bugetul local pentru cultură trebuie menţinută ca fiind în baza Legii nr. 350/2005. Dacă aleșii locali vor cădea în capcana ong-iștilor care vor să impună cu orice preț regulamentul de alocare a fondurilor pe baza Ordonanței 51 există riscul ca sumele să fie imputate la primul control al Curții de Conturi și tot procesul de susținere a activităților culturale independente din oraș să fie blocat.

Este inadmisibil ca într-un oraș cu trei facultăți de drept, cu juriști, și academicieni în domeniul dreptului să se ignore metoda de interpretare teleologică și să se eludeze scopul clar și generos al legiuitorului de a se asigura prin legea 350 din 2005 o procedură unitară de finanțare din bugetele locale a tuturor activităților fără scop lucrativ din cele patru mari domenii: cultură, culte, tineret și sport.

Rămâne însă de văzut dacă aleșii locali clujeni vor intra în capcana ong-iștilor sau vor vota rațional.

Cosmin PURIȘ

 

 

 

Articolul Capcana întinsă de ong-iști consilierilor locali clujeni apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *