
Cea de a 46-a ediție a Memorialului Nicu Munteanu-geolog; unul dintre fondatorii și inițiatorii mișcării bridge în Cluj-Napoca s-a desfășurat în perioada 16-18 februarie, la Hotel Victoria. Competiția a adus față în față 55 de perechi, jucători de bridge din România, Bulgaria, Turcia, Ungaria.
Palmares: categoria A: 1. Dragoș Iordache/București-David Calipetre/Constanța; 2. Mezei Katalin-Honti Laszlo/Budapesta/Ungaria; 3. Iancu Bacalu/Constanța-Ovidiu Roșu/Iași; 4. Grozdan Rusinov-Rosen Gunev/Bulgaria; 5. Andrei Piroi/Iași-Mihai Grigoriu/București; 6. Kemeny Gyorgy-Trenka Peter/Budapesta/Ungaria; 7. Fabian Moscovici-Florin Filip/București; 8. Dan Ignătescu-Dan Valimărescu/București * categoria B: 1. Gyorkos Imre-Victor Goia/Cluj-Napoca; 2. Grigore Călugăreanu-Constantin Pârvulescu/Cluj-Napoca; 3. Dan Moldovan-Nicolae Lolea/Deva * Premii Speciale: mixt: Andreea Boboc/București-Marius Ioniță/Iași; feminin: Corina Lupșan/Ștefana Mihul/Iași; străini: Ivo Tzavkov/Pancho Panev/Bulgaria; Cluj: Cristian Turcu-George Ciontu * Lingura de Lemn/premiu acordat de Mircea Popescu: Zabradi Benjamin/Szocs Leo/Budapesta/Ungaria
Cluj Open-director de concurs Reiner Retzler/Timișoara; oficiali: Adrian și Andra Crăciun/Brașov, Livia Iancu/Federația Română de Bridge/București; 56 de perechi, 33 la categoria A, 23 de perechi la categoria B-și-a atins scopul. A fost nu numai un util turneu de pregătire și verificare pentru lotul național al României care se pregătește pentru Europenele din Danemarca, ci și un ”concurs competitiv care, datorită organizării, a oferit motivații tuturor competitorilor, în care cota valorică a fost dublată de performanța momentului”, ca să-l citez pe unul dintre vechii jucători și susținători ai bridge-ului clujean, Mircea Popescu.
În plus, turneul s-a bucurat de prezența veteranului Gyorkos Imre, unul dintre inițiatorii jocului de bridge în Cluj-Napoca, anii 70, clasat pe primul loc al categoriei B. Și mai trebuie să amintesc un lucru, Gyorkos Imre nu-și arată deloc vârsta. Toată cinstea!
Mai trebuie să mă opresc și asupra lui David Cristian Calipetru/Constanța, juniorul din lotul național al României, 19 ani în vara acestui an, un loc 1 la categoria A, loc binemeritat.
Ce urmează? Două turnee sunt programate în perioada imediat următoare. Este vorba despre Cupa Băniei, ediția 51-a (Craiova, 22-24 martie), respectiv Contra Cup (echipe; 23-26 mai) și Caro Cup (perechi; 25-26 mai), ambele la București, ambele cu premii extrem de generoase, motiv în plus de participare.
Bridge-ul a fost, este și va rămâne o nesfârșită aventură intelectuală, o comunicare și un foarte bun prilej de socializare. Mai mult, ”o zi nefastă la masa de bridge este totdeauna mai bună decât să faci curățenie în casă!”.
Demostene Șofron